CTX 400 PROBLEM Z OSIĄ Z

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
maciej12312
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 11
Rejestracja: 05 lut 2014, 22:07
Lokalizacja: Poznań

CTX 400 PROBLEM Z OSIĄ Z

#1

Post napisał: maciej12312 » 09 lut 2018, 17:36

Witam!
Mamy niecodzienna sytuację na zakładzie. Mianowicie podczas obróbki, tokarka gubi wymiar w osi z tzn. jeżeli przejedziemy ponownie bez żadnej korekcji po czole materiału który przed chwilą był toczony , to zamiast zebrać max 0.02 ona zbiera 0.1 i więcej. Wymiary programowe również pływają. Co ciekawe, sprawdzalismy w trybie ręcznym ruchy głowicy z zamocowanym czujnikiem i wszystko jest w porządku (głowica zawsze wraca na swoje docelowe miejsce co do 0.01). Spotkał się już ktoś z taką sytuacją?



Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 5742
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: CTX 400 PROBLEM Z OSIĄ Z

#2

Post napisał: WZÓR » 09 lut 2018, 17:51

Co to znaczy
Wymiary programowe również pływają.
Mariusz.
To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Jonathan Carroll


Autor tematu
maciej12312
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 11
Rejestracja: 05 lut 2014, 22:07
Lokalizacja: Poznań

Re: CTX 400 PROBLEM Z OSIĄ Z

#3

Post napisał: maciej12312 » 09 lut 2018, 18:46

Mam na myśli wymiar długościowy który wykonuje jedno narzędzie od czoła A do B. Jeżeli oba czoła zostały zabielone to zaprogramowany wymiar musi się zgadzać. W naszym przypadku potrafi on zmieniac się nawet o 0.05

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 5742
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: CTX 400 PROBLEM Z OSIĄ Z

#4

Post napisał: WZÓR » 09 lut 2018, 18:50

maciej12312 pisze:
09 lut 2018, 18:46
Mam na myśli wymiar długościowy który wykonuje jedno narzędzie od czoła A do B. Jeżeli oba czoła zostały zabielone to zaprogramowany wymiar musi się zgadzać. W naszym przypadku potrafi on zmieniac się nawet o 0.05
Sorry
Ja tu problemu nie widzę.

P.s.
Ile lat doświadczenia w tokarstwie kolego macie? :D

Mariusz.
To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Jonathan Carroll


Autor tematu
maciej12312
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 11
Rejestracja: 05 lut 2014, 22:07
Lokalizacja: Poznań

Re: CTX 400 PROBLEM Z OSIĄ Z

#5

Post napisał: maciej12312 » 09 lut 2018, 20:03

Niewiele :P

Może jakaś podpowiedź?


Steryd
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 675
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: CTX 400 PROBLEM Z OSIĄ Z

#6

Post napisał: Steryd » 09 lut 2018, 20:55

0.05 to jak pół litra na dwóch.
nóż Ci się więcej ugnie czasem, a nie tylko on się ugina przy obróbce.
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
maciej12312
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 11
Rejestracja: 05 lut 2014, 22:07
Lokalizacja: Poznań

Re: CTX 400 PROBLEM Z OSIĄ Z

#7

Post napisał: maciej12312 » 12 lut 2018, 09:51

Doprawdy? Nóż wykanczajacy który zbiera 0.05 z czoła i 0.5 z średnicy ma prawo się uginac? Tak samo jakim prawem bez żadnej korekcji bierze o 0.1 więcej przy ponownym puszczeniu programu...


mag999
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 306
Rejestracja: 14 sty 2015, 18:59
Lokalizacja: Dz

Re: CTX 400 PROBLEM Z OSIĄ Z

#8

Post napisał: mag999 » 12 lut 2018, 21:01

Zależy to od wielu czynników. Materiał, sztywnośc rodzaj noża itp. Nóż zawsze ci weźmie na drugim przejściu.
Mogę pomoc z Fanuc'iem TD/TF dla tokarek - programy, obsługa itp

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”