Corel + LazyCam = problem


Autor tematu
MarcinT
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 13 sie 2007, 11:49
Lokalizacja: Błonie

Corel + LazyCam = problem

#1

Post napisał: MarcinT » 27 paź 2017, 09:14

Witam

Mam prośbę o pomoc w kwestii generowania g-kodu w LazyCam na podstawie wczytanego rysunku .PLT lub .DXF z Corela.
Problem dotyczy rozpoznawania okręgu jako wielokąta.
Ponieważ G-kod służy do sterowania ploterem laserowym jest to bardzo istotna sprawa.

Przejrzałem trochę informacji na ten temat, testowałem eksport .DXF dla starszych wersji AutoCad (8 - 2004), wszędzie jest ten sam problem.

Proszę o informacje od osób które pracują na podobnych zestawieniach (Corel -> ploter).

Wcześniejsze oprogramowanie CncGraf radziło sobie bezpośrednio z plikami .PLT.
Obecnie poszukuję dobrego "ogniwa" między Corelem a Machem.


Pozdrawiam

Tagi:

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3449
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

Re: Corel + LazyCam = problem

#2

Post napisał: pitsa » 27 paź 2017, 15:31

MarcinT pisze:Problem dotyczy rozpoznawania okręgu jako wielokąta.
Niejasne jest w czym masz problem.

Jeśli zamiast wielokąta chcesz okrąg - wtedy DXF wyższych wersji, a nie starsze.

Jeśli chcesz więcej odcinków wielokąta to powiększ rysunek w Corelu, przy eksporcie do HPGL (czyli pliki plt) daj jak najmniejszą rozdzielczość krzywej.
Powiększony rysunek trzeba będzie pomniejszyć.
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara
ostatni zawód świata - konsument


Autor tematu
MarcinT
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 13 sie 2007, 11:49
Lokalizacja: Błonie

#3

Post napisał: MarcinT » 30 paź 2017, 09:18

Dzięki za odzew.
pitsa pisze:Niejasne jest w czym masz problem.
Już wyjaśniam:

1. Rysuję w Corel X3 kontur w kształcie koła (F7 - 100x100mm).
2a. Zapisuję plik jako .plt (plik plotera HPGL)
2b. Zapisuję plik jako .dxf
3. Uruchamiam LazyCam
4a. Wczytuję plik .plt (jedyna opcja dla PLT to HP-GL2
4b. Wczytuję plik .dxf
5. Wybór trybu pracy - PLAZMA ( jednostki - mm)
6a. Otrzymuję wczytany kontur jako wielokąt o 128 ogniwach.
6b. Otrzymuję wczytany kontur jako wielokąt o 12 ogniwach.

W efekcie końcowym otrzymuję kod oparty na G1 zamiast na G2-G3.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3449
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

#4

Post napisał: pitsa » 30 paź 2017, 11:59

Corel X5 - export koła do autocad 2004, 2002, 2000, R14, R13 i
koło zrobione za pomocą DXF2GCODE ma G2 dzielone na 4 łuki:

Kod: Zaznacz cały

G2 X -54.856 Y  62.135 I   0.000 J  32.237
G2 X -22.618 Y  94.372 I  32.237 J  -0.000
G2 X   9.619 Y  62.135 I  -0.000 J -32.237
G2 X -22.618 Y  29.898 I -32.237 J   0.000
Od wersji R11 w dół jest już tylko G1.
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara
ostatni zawód świata - konsument


Autor tematu
MarcinT
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 13 sie 2007, 11:49
Lokalizacja: Błonie

Re:

#5

Post napisał: MarcinT » 15 lis 2017, 22:39

pitsa pisze:
30 paź 2017, 11:59
Corel X5 - export koła do autocad 2004, 2002, 2000, R14, R13 i
koło zrobione za pomocą DXF2GCODE ma G2 dzielone na 4 łuki:
...
OK, ale moje zagadnienie dotyczy jednak LazyCam, no i najlepiej wczytując .PLT.

No nic, muszę jednak poszukać jakiegoś innego programu przetwarzającego pliki .PLT na g-code.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „LazyCam”