co to za silnik ???? prosze o pomoc .... pilne

Dyskusje na temat silników krokowych i sterowników silników krokowych.

Autor tematu
premorepa
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 201
Rejestracja: 02 kwie 2007, 17:13
Lokalizacja: Gorzów

co to za silnik ???? prosze o pomoc .... pilne

#1

Post napisał: premorepa » 29 maja 2007, 23:05

Witam
kupilem na allegro silnik w firmie PROFI i czekalem na niego prawie 2 tygodnie ( tak to jest jak sie wystawia cos czego sie nie ma.... - ale to swoja droga) dzisiaj w koncu otrzymalem pacze i tu maly zonk na silniku jest taki opis :

23H280-28-4A
2007/03/30


wg aukcji mial to byc 1,9Nm 2A

czy ja czego nie rozumiem czy moze wcisnieto mi nie to co chcialem? ma moze ktos specyfikacje tego silnika, na google nie wynalazlem tego modelu :(

jestem w kropce, razem z nim kupilem sterownik m542 i nei wiem czy podola...

pozdrawiam



Tagi:

Awatar użytkownika

wood carver
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1243
Rejestracja: 28 lip 2006, 19:14
Lokalizacja: okolice Krakowa
Kontakt:

#2

Post napisał: wood carver » 30 maja 2007, 00:15

...ale w czym problem?
oczekiwałeś ze na silniku będzie pisało te 1,9 Nm, 2A...??

zazwyczaj w oznaczeniach silników podaje się kolejno:
- rozmiar tarczy silnika mm
- długosc silnika mm
- prąd A
- ilośc przewodów

ta czwróka na koncu napewno oznacza 4 przewodowy silnik bipolarny

podaj rozmiar silnika, wszystko powinno sie wyjasnic. Silniki są bardzo czesto kojarzone z ich wymiarami, któe są ustandaryzowane..np silnik typu 86 mm, czy 56mm

twój silnik powinien miec 57x57 mm tarcze i około 76 mm długosci, wagowo około 1Kg

m542 jak najbardziej pociagnie taki silnik...i będzie miał jeszcze sporo rezerwy!


Autor tematu
premorepa
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 201
Rejestracja: 02 kwie 2007, 17:13
Lokalizacja: Gorzów

#3

Post napisał: premorepa » 30 maja 2007, 10:18

tak, te wymiary krore podales sa wlasnie takie....

dziwne jest dla mnie to ze nie moge znalezc nigdzie na stronie producenta opisu produktu o tych oznaczeniach - widocznie kolejna chinska podrobka - mam nadzieje ze sie myle :)

chodzi mi ogolnie oto ze jezeli dostalbym ten silniczek bez jakichkolwiek info o nim to niby teraz skad mialbym sie dowiedziec cos o nim - eksperymentowac? troche kicha...

skoro jest szansa z na silniku bedzie podane A to 4A to 4A czyli nie 2A, wiec nie jest to silnik z parametrami podanymi na aukcji......? czy sie myle?

Awatar użytkownika

wood carver
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1243
Rejestracja: 28 lip 2006, 19:14
Lokalizacja: okolice Krakowa
Kontakt:

#4

Post napisał: wood carver » 30 maja 2007, 13:04

przykłądowe oznaczenie typowego silnika 1,89 Nm
SILNIK KROKOWY FL57STH76-2804A 57-tarcza, 76 długosc
gdzie 280 oznacz 2,8A
4! oznacz 4kable...i to na bank- bipolarny 4 drutowiec

także wygląda na to, ze twój silnik jest na 2,8A
ale m542 nie będzie miał najmniejszego problemu z tym...jednak trzeba by się upewnie...bo jakinaczej wyregulowac prąd na sterowniku?
proponuje napisac maila do cnc profi


Autor tematu
premorepa
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 201
Rejestracja: 02 kwie 2007, 17:13
Lokalizacja: Gorzów

#5

Post napisał: premorepa » 30 maja 2007, 16:23

ok, odezwe sie do gostka

dziekuje za szybka i rzeczowa odpowiedz

pozdrawiam


robo1973
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2
Posty: 20
Rejestracja: 23 mar 2010, 16:54
Lokalizacja: aaa

#6

Post napisał: robo1973 » 30 paź 2017, 17:43

Witam !!!
Posiadam ten sialnik 23H280-28-4A i nie mogę znaleźć ile ma kroków/obrót. Chcę skalibrować macha. Może ktoś wie jakie ma parametry

Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2544
Rejestracja: 04 paź 2007, 01:32
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

#7

Post napisał: zacharius » 30 paź 2017, 20:02

no serio? :neutral:
1,8 stopnia, czyli 200kr/obr

jakaś plaga dziwnych pytań ostanio.
sorry, nic osobistego.
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły


robo1973
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2
Posty: 20
Rejestracja: 23 mar 2010, 16:54
Lokalizacja: aaa

#8

Post napisał: robo1973 » 30 paź 2017, 20:50

zacharius pisze:no serio? :neutral:
1,8 stopnia, czyli 200kr/obr

jakaś plaga dziwnych pytań ostanio.
sorry, nic osobistego.
no fakt chyb ta pogoda tak zamula 1,8 * 200 = 360 st
dziękuję za pomoc !!! :grin:
Ostatnio zmieniony 31 paź 2017, 10:34 przez robo1973, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2544
Rejestracja: 04 paź 2007, 01:32
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

#9

Post napisał: zacharius » 31 paź 2017, 09:25

nie zebym sie czepial ale 1.8x200 = 360 :P
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Silniki Krokowe / Sterowniki Silników Krokowych”