Co to za serwo i jak sprawdzić czy działa?

Dyskusje dotyczące serwonapędów i napędów serwokrokowych.

Autor tematu
kris79
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Co to za serwo i jak sprawdzić czy działa?

Post napisał: kris79 » 10 sie 2007, 23:01

Witam.
W tematyce serw jestem jeszcze zielony, a właśnie stałem się posiadaczem takiego serwa jak na zdjęciu w mojej galerii, bo nie moge dodać do postu(nie wiem dlaczego się nie dodaje).
Wiem że to na górze wirnika, to zabudowany enkoder, ale z uzwojeń silnika, które są w obudowie wychodzi 5 przewodów. Sprawdzałem opór miernikiem, ale tylko w dwóch przypadkach pokazuje a w reszcie nic.
1. Jak sprawdzić czy uzwojenia nie są przepalone i jak to jest podłączone do napięcia jak jest pięć przewodów. Zawsze myślałem że serwo to zwykły silnik albo na napięcie zmienne albo stałe zasilany dwoma przewodami tyle tylko że z enkoderem.
2. Rozkręciłem enkoder i w środku nie ma żadnych tarcz, tylko magnes, który jest przytwierdzony do osi, a naokoło są cewki. Myślałem że będzie optyczny z tarczą.

Jak wogóle sprawdzić czy działa to serwo bez sterownika do serwa?

Tagi:

faniron
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: faniron » 10 sie 2007, 23:38

Wszysto wskazuje na to, że jest to servo AC z resolwerem (tak to się chyba pisze). Czyli do sterowania tego potrzebny jest odpowiedni sterownik (UHU ani Wieloryb nie nadają się). :cry:

Autor tematu
kris79
Posty w temacie: 2

Post napisał: kris79 » 12 sie 2007, 18:08

No ale jak są połączone cewki w tym silniku i ja sprawdzić czy nie są spalone miernikiem?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Serwomotory / Serwonapędy / Napędy Serwokrokowe”