CNConv i Linux

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu CNConv
Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11
Posty: 3248
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

#11

Post napisał: tuxcnc » 04 lip 2011, 19:26

prokopcio pisze:Jeszcze za czasów jak stosowałem wirtualne porty COM to pod linuxem aplikacja się uruchamiała... od kiedy piszę do USB przez dll'kę to program się nie uruchamia wcale pod emulatorem mimo, że FTDI jest zainstalowany poprawnie. Do wirtualnego portu nie powrócę.
Czy nie jest przypadkiem tak, że sterowniki FTDI nie działają poprawnie pod Windows, więc napisałeś swoje własne ?
Były kiedyś takie, z którymi problemy były, ale to już chyba historia.

Czyli w skrócie CNConv nie zadziała pod Linuksem, bo jest popsuty żeby działał pod Windows ?

.



Tagi:


Autor tematu
prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8
Posty: 1034
Rejestracja: 11 sty 2005, 13:03
Lokalizacja: Grodków
Kontakt:

#12

Post napisał: prokopcio » 04 lip 2011, 22:37

Nie pisałem sterowników. Używam oryginalnych sterowników FTDI, które poprawnie działają z windowsem i linuxem. Problem leży w aplikacji - jest ona pisana dla systemu windows'a a nie linuxa. Dziwne, że kol. pitsa zabrnął tak daleko, że działa łącznie z płynną symulacją pracy pod linuxem. Niestety to tylko emulator, który nie wie co to FTDI mimo że w systemie linux jest poprawnie zainstalowany. Żeby to działało jak należy trzeba (wypadałoby) napisać program dla systemu Linux.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11
Posty: 3248
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

#13

Post napisał: tuxcnc » 04 lip 2011, 23:07

prokopcio pisze:Problem leży w aplikacji - jest ona pisana dla systemu windows'a a nie linuxa. Dziwne, że kol. pitsa zabrnął tak daleko, że działa łącznie z płynną symulacją pracy pod linuxem. Niestety to tylko emulator, który nie wie co to FTDI mimo że w systemie linux jest poprawnie zainstalowany. Żeby to działało jak należy trzeba (wypadałoby) napisać program dla systemu Linux.
Dziwne to jest to, że jakiś program komputerowy napisałeś i że on działa.
Wine to nie jest emulator !
A FTDI to najzwyklejszy port szeregowy.

Cały problem polega na tym, żeby to co wysyłasz/odbierasz w Windows przez USB do FTDI można było w Linuksie wysłać/odebrać bezpośrednio przez /dev/ttyUSBx.
Dokładnie tak jakbyś w Windows pisał/czytał wirtualny com.
Ale Ty się drapiesz lewa ręką w prawe ucho z tyłu głowy, piszesz jakieś deelele nie wiadomo po co i w sumie to nie dziwne, że nie działa.

.

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 2806
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

#14

Post napisał: pitsa » 04 lip 2011, 23:13

Prokopcio, dajmy sobie na razie spokój z linuxem, bo tuxcnc z tym imputowaniem psucia programu, a wcześniej braku motywacji, jest żałosny. Poczekamy aż, znajdzie się ktoś kto rzeczywiście zna linuxa od strony programowania obsługi urządzeń. Tyle co mogliśmy sprawdziliśmy. :-)
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11
Posty: 3248
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

#15

Post napisał: tuxcnc » 04 lip 2011, 23:35

pitsa pisze:Prokopcio, dajmy sobie na razie spokój z linuxem, bo tuxcnc z tym imputowaniem psucia programu, a wcześniej braku motywacji, jest żałosny. Poczekamy aż, znajdzie się ktoś kto rzeczywiście zna linuxa od strony programowania obsługi urządzeń. Tyle co mogliśmy sprawdziliśmy. :-)
Ile razy próbujesz być złośliwy, to jesteś żałosny.

Poczytaj uważnie temat od początku i zastanów się kto tu pisze że się da, a kto pisze że się nie da i nie warto !

.


pulek
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1
Posty: 95
Rejestracja: 14 paź 2009, 12:13
Lokalizacja: NWM

#16

Post napisał: pulek » 04 lip 2011, 23:37

tuxcnc pisze:Dziwne to jest to, że jakiś program komputerowy napisałeś i że on działa.
I to jeszcze jak :) - ja jestem bardzo, bardzo zadowolony... pomijając samo działanie programu jestem bardzo miło zaskoczony samą osobą Łukasza Prokopa którego miałem okazję poznać osobiście przy okazji innego projektu - już coraz mniej osób w taki sposób traktuje klienta jak on. Pozdrawiam i życzę sukcesów.

a pod linuksem kiedyś zadziała jak będziecie męczyć prokopcia :)

[ Dodano: 2011-07-04, 23:38 ]
tuxcnc pisze:jesteś żałosny.
Dajcie spokój chłopaki.

[ Dodano: 2011-07-04, 23:39 ]
pitsa pisze:jest żałosny.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11
Posty: 3248
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

#17

Post napisał: tuxcnc » 04 lip 2011, 23:53

pulek pisze:ja jestem bardzo, bardzo zadowolony... pomijając samo działanie programu jestem bardzo miło zaskoczony samą osobą Łukasza Prokopa którego miałem okazję poznać osobiście przy okazji innego projektu - już coraz mniej osób w taki sposób traktuje klienta jak on.
Ale mi zupełnie nie o to chodziło.
Łukasza Prokopa nie znam, to i nic o nim powiedzieć nie mogę, a program CNConv jest chwalony przez użytkowników, więc pewnie działa i to dobrze.
Dlatego jestem szczerze zaskoczony opiniami w rodzaju : "Dziwne, że kol. pitsa zabrnął tak daleko, że działa łącznie z płynną symulacją pracy pod linuxem. Niestety to tylko emulator, który nie wie co to FTDI mimo że w systemie linux jest poprawnie zainstalowany", bo to totalne lamerstwo.
Dziwne jest to, że ktoś kto pisze programy komputerowe pisze takie bzdury i nic poza tym nie chciałem powiedzieć.

.

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 2806
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

#18

Post napisał: pitsa » 05 lip 2011, 00:06

tuxcnc pisze:Łukasza Prokopa nie znam, to i nic o nim powiedzieć nie mogę

.....

totalne lamerstwo.

.....

Dziwne jest to, że ktoś kto pisze programy komputerowe pisze takie bzdury i nic poza tym nie chciałem powiedzieć.
hehehehe ta, nic o nim nie mówisz. :twisted:

Facet o co ci chodzi? Przecież nie będziemy ci pisali krok po kroku co takiego zrobiliśmy aby uruchomić program pod linuxem. Nie znasz nas, a imputujesz (czyli wmawiasz nam) jakieś głupoty. :mrgreen:
Tak z ciekawości spytam: Ile lat już siedzisz w linuxie?
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11
Posty: 3248
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

#19

Post napisał: tuxcnc » 05 lip 2011, 00:42

pitsa pisze:Tak z ciekawości spytam: Ile lat już siedzisz w linuxie?
A będzie z dziesięć ...
Tylko dziesięć lat temu to na prawdę coś trzeba było umieć, żeby się tym zajmować.

Ale to zupełnie nie o to chodzi.
CNConv działa w środowisku Wine, bo każdy program korzystający ze standardowych procedur powinien działać.
Tu nie ma żadnego cudu.
Problem jest wyłącznie z komunikacją pomiędzy sterownikiem a programem.
I tutaj też powinno wszystko działać, bo to standardowe łącze szeregowe, sprzętowo obsługiwane przez jądro Linuksa i udostępniane jako port /dev/ttyUSBx.
I tutaj powinno wystarczyć zrobienie linku do comx w ~/.wine/dosdevices.
Okazuje się jednak, że CNConv nie korzysta z wirtualnego portu com, tylko z jakiś kombinacji, zapewne żeby lepiej działało pod Windows.
W tej sytuacji tylko autor programu może coś wiedzieć, ale jak się okazuje nie wie.
Sytuacja wygląda na beznadziejną.

A moja wiedza lub jej brak absolutnie nie ma nic do rzeczy, bo nie pisałem programu CNConv i nie mogę wiedzieć co tam jest namieszane, poza tym mogę być najgenialniejszym programistą świata, a i tak nic nie zrobię.

Jeśli autor programu zechce udostępnić komunikację przez wirtualny port com, to będzie pod Linuksem działać, jeśli nie zechce, to działać nie będzie.
Z tego co pisał, to nie zechce.

.

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 2806
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

wspomnienia ;-)

#20

Post napisał: pitsa » 05 lip 2011, 02:15

nieistotne :-)
Ostatnio zmieniony 05 lip 2011, 08:11 przez pitsa, łącznie zmieniany 1 raz.
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNConv”