CNC wykonuje program z szablonu

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
lgorek
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 9
Rejestracja: 17 kwie 2010, 08:14
Lokalizacja: Dąbrowa Tarnowska

CNC wykonuje program z szablonu

#1

Post napisał: lgorek » 13 paź 2018, 11:44

Witam,

Nie wiem czy to dobry dział, a jak nie proszę o przeniesienie.

Chce zbudować prostą frezarkę 2D, która wykonywała by cięcie z szablonu. Czyli w osi X były by krańcówki do którego momentu może wyciąć, natomiast oś Y uzależniona była by od szablonu w którym były by otwory. Frezarka miała by czujnik laserowy, gdy odbiornik widziałby strumień lasera frezarka wycina w osi Y, gdy ten zanika wrzeciono wraca do punktu 0 (jednak z krańcówek osi X), nastepnie przesuwa się oś Y aż będzie sygnał z lasera czyli szablonu i następuje cięcie.

Czy jest sens się w to bawić czy lepiej wykonać odczyt z karty SD. W tej frezarce chodzi mi o to aby komputer nie był potrzebny do obsługi. Czyyli programem byłby szablon a laser odczytyje go przez co możemy mieć wiele szablonów zmieniając.




piotr56
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 137
Rejestracja: 21 sty 2016, 11:35
Lokalizacja: Rzeszów

Re: CNC wykonuje program z szablonu

#2

Post napisał: piotr56 » 13 paź 2018, 12:03

Witam
Chyba nie ma to sensu, rozumiem, że nie chcesz blokować komputera do prac, ale w roli komputera może pracować Raspberry Pi za 100 PLN lub za mniej używany a projekty mogą być czytane z pendriva lub systemowej karty SD.
Dodając do tego dotykowy ekran 5" dostajesz samodzielne sterowanie obrabiarki.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2759
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

Re: CNC wykonuje program z szablonu

#3

Post napisał: pitsa » 13 paź 2018, 20:21

Z jednej strony można mieć za parę stów raspberry lub normalny komputer polizingowy (przykładowy tekst do wyszukiwarki: sck 3 lata gwarancji) i na nim oprzeć sterowanie maszyną, a z drugiej pewnie chodzi o to żeby po krótkim przeszkoleniu pracownik mógł bezpiecznie i sprawnie wykonywać robotę bez angażowania kogoś kto się "zna na komputerach". :-)
Jeśli to jest produkcja to cena nie ma takiego znaczenia jak szybkość przełączania między "programami"/wymianą szablonów, wygoda użytkowania, pewność że wszystko działa sprawnie a ktoś kto to ogarnia jest zawsze pod ręką.
Jeśli cena to najważniejsze kryterium to można i tak.
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara


Autor tematu
lgorek
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 9
Rejestracja: 17 kwie 2010, 08:14
Lokalizacja: Dąbrowa Tarnowska

Re: CNC wykonuje program z szablonu

#4

Post napisał: lgorek » 13 paź 2018, 23:29

Chodzi mi aby można była programować frezarkę w jednej osi. Nie chce korzystać z komputera bo zawsze jest to dodatkowe urządzenie w warsztacie. Ale jeżeli dało by się że na SD zapisuje format w mm przwerwa praca była by ona najlepsza. Czyli mamy na karcie pamięci np 12,00;12,10;24,00;24,10;12,00;12,10. Co oznacza że najpierw wycinamy przez 12,00mm przerwa 12,10 itd. Czy jest to możliwe do osiągnięcia. Czy musi być to zapisane w formie tupowego kodu cnc ?

Awatar użytkownika

Yarec
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1907
Rejestracja: 14 lis 2015, 10:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: CNC wykonuje program z szablonu

#5

Post napisał: Yarec » 14 paź 2018, 00:10

lgorek pisze:programem byłby szablon
+ reszta
O Frezarko, kręcisz i nie grzmisz !
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design


piotr56
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 137
Rejestracja: 21 sty 2016, 11:35
Lokalizacja: Rzeszów

Re: CNC wykonuje program z szablonu

#6

Post napisał: piotr56 » 14 paź 2018, 11:58

Witam
Pitsa masz rację że używany komputer można tanio kupić, ale mam kilka powodów by tego nie czynić.
- komputery pobierają relatywnie dużo energii i w związku z tym są aktywnie chłodzone, w warunkach zapylenia jest to bardzo kłopotliwe;
- nie widzę różnicy w obsłudze komputera i Raspberry, obsługa ma się znać na programie a nie na komputerach, dobry sprzęt nie wymaga interwencji, zepsuty wymaga serwisu :) ;
- co do serwisu to można w szufladzie trzymać Raspbery wymiana w razie uszkodzenia 5 minut :) ;
- oszczędności na zasilaniu, komputer zwykle ponad 100W, Raspberry około 3W, kilka tysięcy godzin pracy w roku zrobi różnicę;
Jako komputerowiec od czasów IBM XT dodam jeszcze jedną uwagę na temat markowych komputerów, każda firma robi pod siebie i rozszerzenie komputera o dodatkowe elementy jest zwykle kłopotliwe, a to obudowa nie umożliwia włożenie kart innych niż producenta, a to wiatrak niedomaga i trzeba kupić cały komputer, bo inne nie pasują, a to karty rozszerzeń używają przerwań już zajętych w komputerze ( przy Compaq testowałem kiedyś 8 różnych kart WiFi i żadna nie działała ). Jeśli już komputer to proponuję składaka do którego zwykle pasują dowolne karty rozszerzeń.
Dla zasobnych w kasę polecam nowe konstrukcje pasywnie chłodzone z dyskami SSD które doskonale sprawdzą się w zapyleniu i drganiach.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2759
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

Re: CNC wykonuje program z szablonu

#7

Post napisał: pitsa » 14 paź 2018, 15:15

lgorek pisze:Czyli mamy na karcie pamięci np 12,00;12,10;24,00;24,10;12,00;12,10. Co oznacza że najpierw wycinamy przez 12,00mm przerwa 12,10 itd. Czy jest to możliwe do osiągnięcia. Czy musi być to zapisane w formie tupowego kodu cnc ?

Nic konkretnego ten przykład mi nie mówi. :-)
Jak często mają zmieniać się dane?
Jak szybko ma następować wprowadzanie danych?
Czytanie parametrów pracy z karty SD i sterowanie jedną osią nie jest takie skomplikowane. Można ogarnąć nawet i bez Raspberry, i bez kary SD (można przecież dane wysłać z telefonu przez wifi). Zaletą korzystania z szablonu jest to, że widać co będzie aktualnie wykonywane. Pamiętanie co jest na karcie SD to już może być problem. Jakiś wyświetlacz by się przydał. ;-)
A jak już mamy jakiś wyświetlacz to ile tych danych jest, że programowanie ma być z karty SD?
Klawiatura i wyświetlacz nie wystarczą do wpisywania i wybierania tego co ma być aktualnie wykonywane?
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara


Autor tematu
lgorek
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 9
Rejestracja: 17 kwie 2010, 08:14
Lokalizacja: Dąbrowa Tarnowska

Re: CNC wykonuje program z szablonu

#8

Post napisał: lgorek » 15 paź 2018, 11:43

Pitsa trochę inaczej zapisany, gdzie C to cięcie a P to przerwa, przy czym wartość podawana jest w mm
C12,00; - cięcie na osi X 12,00mm
P12,10; - przerwa na osi X 12,10mm
C12,00; - cięcie na osi X 12,00mm
P25;00; - przerwa na osi X 25,00mm
C12,00; - cięcie na osi X 12,00mm

I mam kod C12,00; P12,10; C12,00; P25,00; C12,00; który wrzucam na SD/WiFi itp po czym program odczytuje dane i wycina wg określonych parametrów.

Dane nie zmieniają się często wszystko zależy od projektu czasami jeden szablon jest przez 2-3 miesiące, ale czasami może być tak że w jeden tydzień będą wykorzystywane 3 różne. Najważniejsze jest właśnie to co napisałeś że jak mamy szablon możemy wyobrazić sobie jaki produkt otrzymamy. Oraz bardzo szybko możemy przeprowadzić korekty.

Wszystko zależy jak gęstę będzie frezowany czasami cięcie będzie co 3mm, a innym razem co 2cm wszystko zależy od materiału. Tak samo z długością jeden będzie długi na 30cm a inny na 150cm.

Dlatego pytam jak najlepiej można było by to wykonać aby nie było skomplikowane.

Ponieważ pierwszym pomysłem na tego typu frezowanie zwykły wyświetlacz z impulsatorem. Gdzie podajemy wartości jak szerokość cięcia w mm, szerokość przerwy mm, szybkość posuwu, oraz ewentualnie ilość cięć. Ten jest o wiele prostszy sposób bo mamy 4 dane zmienne. Tylko chciałem zapytać czy jest możliwe wykonanie cięcią z różną szerokością w jednym przejeździe.

Ja nie mam problemu z korzystaniem z komputera, tylko o ile jest to możliwe aby go ograniczyć. Ale pewnie nie obejdzie się w ostatecznym projekcie bez korzystania z komputera.

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2759
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

Re: CNC wykonuje program z szablonu

#9

Post napisał: pitsa » 16 paź 2018, 07:35

Dla mnie najprostsze bez komputera byłoby zrobić to na wyświetlaczu LCD 2x16, Oled 64x128 + mikroprocesor.
Jeśli to jeździ raz góra raz dół to C i P nie są potrzebne. Dotarcie do wymiaru oznacza wykonanie ruchu raz góra, raz dół, więc na wyświetlaczu byłyby tylko liczby. Jeśli rozdzielczość pracy to 0,1mm to można pominąć przecinki i zapisać to co podałeś tak: 120 121 120 250 120. Pytanie czy tyle na wyświetlaczu wystarczy. Jeśli nie (bo tych punktów zmian będzie kilkanaście-kilkadziesiąt) to można na wyświetlacz dać co innego: "szablon 01", "szablon 02", "szablon 03" i wybierać "wirtualne" szablony zapisane na karcie SD.
Plik tekstowy może mieć zestaw parametrów pracy następnie współrzędne, każde w nowej linii co łatwo generować (dla mnie wygodny byłby do tego arkusz kalkulacyjny) i czytać.
Przycisk góra, przycisk dół, zatwierdzenie, pozycjonowanie, start. Ewentualnie menu: wybór szablonów, pozycjonowanie, wysokość ruchu góra dół, szybkość pracy, szybkość przejazdu itp.. Na wyświetlaczu będzie miejsce na nazwę szablonu, podgląd stanu urządzenia i paru parametrów.
Pozostaje jeszcze dobór parametrów pracy urządzenia i sprawdzenie czy dam radę osiągnąć żądaną szybkość pracy. W praktyce wyjdzie też zabawa w walkę z zakłóceniami.

Czas wykonania "zadajnika": 3 wieczory, być może długie (bo nie wiem czy byłoby miejsce wczytać szablon do pamięci, czy czytanie karty byłoby parametr za parametrem za każdym przejazdem). ;-)
Koszt materiałów: "zerowy" - mam części składowe pod ręką ale czasu na zabawę brak, więc na tym kończę porady w tym wątku. :-)

Liczę, że będą porady jak to zrobić z użyciem rpi. ;-)
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”