CNC tania konstrukcja do 15 tyś ?

Linie produkcyjne, automaty, roboty nie tylko CNC. Przeróbki, modernizacje oraz konstrukcje własne.

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 4229
Rejestracja: 27 sie 2004, 21:59
Lokalizacja: Polska

#11

Post napisał: 251mz » 23 wrz 2014, 09:58

pukury pisze:i jak komuś pasuje 10 godzin ( strzelam ) na jeden front do drzwi to ok.
Nie chce nic mówić , ale do dobrej obróbki drewna to prędkość powinna być 10x taka...
Czyli przynajmniej te 4000mm/min ...

I teraz proszę pomyśleć , jeśli przykładowo jakaś robota normalnie trwa godzinę to na tym ploterze będzie się robić 10godzin !!!



Tagi:


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 6972
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#12

Post napisał: pukury » 23 wrz 2014, 10:44

witam.
generalnie nie ma o czym gadać .
zrobiłem ploter do rdzeni skrzydeł - na szpilkach budowlanych M10 , silnikach 0.5 i sterach 297/298 .
i chodził na dojazdach szybciej niż 400mm/min.
jeżeli śruba ma 4mm skoku to do 400mm potrzebuje 100 obrotów - na minutę.
to jest parodia - świetne stery muszą być.
pozdrawiam.
Mane Tekel Fares


oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10
Posty: 5752
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

#13

Post napisał: oprawcafotografii » 23 wrz 2014, 10:46

odsyłając do linku nie smaruję gościowe d..y ( jak to zgrabnie określiłeś ) .
Ty tez masz problemy z czytaniem, jak goscie z tamtego forum? ;)
Nie pisalem o Tobie tylko o nich...

gość sobie sam smaruje - przykręcając łożyska do śruby - uprzednie przełożywszy ją przez dziurę
.

No to razi, za dyche mozna zrobic to lepiej. Ale...
a że chodzi ? - ano chodzi - tylko jak ?
Zgodnie ze specyfikacja. I tu powinien byc koniec krytykowania.

Akurat ten producent w odroznieniu od wielu "profesjonalnych" podaje
bardzo realne parametry swoich maszyn i obstawiam w ciemno ze wszystkie
maszyny je osiagaja. Ze to sa niskie parametry? Cena tez niska...

q

[ Dodano: 2014-09-23, 10:47 ]
pukury pisze:witam.
generalnie nie ma o czym gadać .
zrobiłem ploter do rdzeni skrzydeł - na szpilkach budowlanych M10 , silnikach 0.5 i sterach 297/298 .
i chodził na dojazdach szybciej niż 400mm/min.
jeżeli śruba ma 4mm skoku to do 400mm potrzebuje 100 obrotów - na minutę.
to jest parodia - świetne stery muszą być.
pozdrawiam.
Gratulacje. Teraz zacznij go legalnie sprzedawac.

Predkosc przejazdowa to nie tylko sterowanie - to kwestia silnikow,
sprzegiel, srub, konstrukcji etc. No ale to napewnie wiesz ;)

q

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 2696
Rejestracja: 08 gru 2009, 22:33
Lokalizacja: Elbląg
Kontakt:

#14

Post napisał: syntetyczny » 23 wrz 2014, 16:52

15tyś to uczciwa cena za tego typu urządzenie. Dziwie się, że ludzie kupując maszyny w tej cenie oczekują prędkości promu kosmicznego, dokładności liczonej w setkach(cokolwiektoznaczy) i obrabiania tytanu.
Że niby dużo, za tego typu rozwiązania?A liczył ktoś ile czasu kosztuje wykonanie, nie mówiąc o narzędziach, do wybudowania takiej maszyny?Fakt, można by zrobić wszystko lepiej, ale cena też byłaby większa.
400mm/min? Lepiej obrabiać z tą prędkością niż nie obrabiać w cale. Dla firmy, co potrzebuje maszyny co za niewielkie pieniądze poskrobie gronostaje na drzwiach to jest idealne rozwiązanie. A jak potrzebuje obrabiać 100drzwi dziennie i decyduje się na taką maszynę, proponuje siąść z księgowym, niech wytłumaczy jak się bierze kredyt, leasing i jak to się wlicza w kosztu. Uwaga, księgowy weźmie min. 100zł za taką radę!
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 6972
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#15

Post napisał: pukury » 23 wrz 2014, 17:27

witam.
czy wytykanie ewidentnych słabości konstrukcji jest jakoś naganne ?
a niby dlaczego ?
kol. zapytał to i odpowiedziałem.
a łożysko nie " razi " - tylko tak może robić ktoś dłubiący w piwnicy a nie poważny producent.
to fajans i tyle.
o obrabianiu d..y na forum pisał nie będę .
kol. nie ma zamiaru obrabiać tytanu i takich tam tylko drewno.
kończę ten temat - nie będę się kłócił - nie mój wóz i nie moje konie.
jak polecasz kol. zakup to napisz i tyle.
pozdrawiam.
Mane Tekel Fares

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 3706
Rejestracja: 15 sie 2010, 13:44
Lokalizacja: Błonie
Kontakt:

#16

Post napisał: MlKl » 23 wrz 2014, 17:28

Toć nikt nie neguje tej ceny - negujemy przydatność takiego urządzenia na jakiejkolwiek produkcji. To zabawka dla artysty, gotowego rzeźbić pół roku jedno dzieło. Moja tokarka w pustych przelotach ma ustawione półtora metra na minutę, a chodziłaby i cztery metry na minutę, tylko kto by dał radę ręcznie nią manewrować przy tej szybkości. Zdarza mi się toczyć przy posuwie większym niż 200 mm/min.

Do wydajnej pracy w drewnie potrzebne jest i wrzeciono o sporej mocy, i sztywna maszyna, żeby nią nie bujało przy nawrotach ciężkim wrzecionem.


oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10
Posty: 5752
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

#17

Post napisał: oprawcafotografii » 23 wrz 2014, 17:41

MlKl pisze:Toć nikt nie neguje tej ceny - negujemy przydatność takiego urządzenia na jakiejkolwiek produkcji...
Wyobrazni Ci nie staje :)

Ludzie produkuja tak rozne rzeczy ze sam sie nieraz dziwie ze ktokolwiek
to kupuje a okazuje sie ze jednak ;) Bez trudu wyobraze sobie przydatnosc
maszyny smigajacej 400mm/min.

Moj pierwszy drewniak wygladal jak zabawka a zarobil kupe kasy na rozwoj
firmy i kolejne maszyny. AJakbys kogos spytal o zdanie to zabawka byla
bez zadnej przydatnosci ;)

q


Autor tematu
Segovesus
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 6
Rejestracja: 21 wrz 2014, 07:06
Lokalizacja: Kraków

#18

Post napisał: Segovesus » 23 wrz 2014, 18:20

Witam ponownie :) cieszę się że do was napisałem i nie zainwestowałem moich pieniędzy w błoto. Faktycznie te 400mm / 1 min to tragedia a zdziwiłbym się dopiero jakbym to kupił i uruchomił :/

Mam do was jeszcze takie pytanie, co sądzicie o czymś takim ?
http://allegro.pl/ploter-frezujacy-cnc- ... 88696.html
dzwoniłem do gościa i uzyskałem informacje: maszyna na śrubach kulowych skok gwintu 10mm, prędkość jałowa 4000mm/1min, dokładność pozycjonowania 0,05mm, według producenta frezowanie w pcv osiągało 900mm/1min ( szczegóły tej frezarki będą jutro )

oraz
Ploter Frezujący Black1512 CNC 3D
http://allegro.pl/ploter-frezujacy-blac ... 93120.html

wiem że nie są to maszyny z górnej półki ale od czegoś muszę zacząć , nie przydatna mi jest frezarka o powierzchni roboczej mniejszej jak 1200mm na 1500mm :/
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2014, 18:30 przez Segovesus, łącznie zmieniany 1 raz.


oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10
Posty: 5752
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

#19

Post napisał: oprawcafotografii » 23 wrz 2014, 18:27

Czerwona wyglada dosc sensownie...

Tak czy owak nie dowiesz sie jak maszyna pracuje az tego sam nie sprawdzisz -
nie daj sie mamic obietnicami tylko kup wylacznie maszyne, ktora mozna
przetestowac przed zakupem.

q

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 2696
Rejestracja: 08 gru 2009, 22:33
Lokalizacja: Elbląg
Kontakt:

#20

Post napisał: syntetyczny » 23 wrz 2014, 19:17

a ta czerwona to nie render przypadkiem??
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „INNE MASZYNY i URZĄDZENIA”