CNC od podstaw

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
lewaros
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 01 mar 2016, 17:05
Lokalizacja: Gdynia

CNC od podstaw

#1

Post napisał: lewaros » 01 mar 2016, 17:12

Dzień dobry.

Chciałem zapytać o radę. Mianowicie interesuje mnie tworzenie różnego rodzaju obudów do zegarów na lampach nixie. Obudowy do tych zegarów będą wykonywane w drewnie lub aluminium. Problem w wykonywaniu ręcznie tych obudów jest oczywiście czas, oraz fakt klejenia, potrzeba wiercenia dużych dziur w odpowiednich miejscach.

Przykład:
http://www.tubeclockdb.com/nixie-clocks ... clock.html

I teraz mam pytanie gdyż szukam frezarki i zastanawiam się czy taka:

http://allegro.pl/frezarka-cnc-kompletn ... l#imglayer

Byłaby ok.
Czy lepiej szukać gdzieś na forum i spytać może ktoś stworzyłby podobną frezarkę.

Dodatkowo zapewne najlepiej by program do obsługi byłby najprostszy.

Prosiłbym o jakieś rade od czego zacząć.

Kwota zapewne do 5-6k zł.

Pozdrawiam



Tagi:


zibi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1268
Rejestracja: 24 lut 2007, 15:20
Lokalizacja: podkarpackie

#2

Post napisał: zibi » 02 mar 2016, 07:32

Nie widzę w niej pilota ręcznego sterowania do przejazdów tylko pokrętła na silnikach krokowych. Prawdopodobnie jest zrobione programowo. Jednak jest to wygodne aby w ręku trzyma manetkę i dojechać ręcznie a nie myszką na pulpicie klikać po ikonkach.
Jedna sprawa to sterowanie maszyną i będzie to Mach, linux , piko. Druga to program do "G" kodu z geometrii lub ręczne pisanie programu.
http://www.ebmia.pl/mach3-naklejki-klaw ... cgodJjMMzw
NX CAD, NX CAM, FREZOWANIE 5AX, ELEKTRODRĄŻARKI WGŁĘBNE I DRUTOWE. PEPS, VERICUT. Pomagam w NX przez Team Viewer. Postprocesory NX.


kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2327
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

#3

Post napisał: kubus838 » 03 mar 2016, 17:06

Witam

Ta maszynka do Twojej produkcji napewno wystarczy. Tylko pomysł i sama maszynka to jeszcze nie wszystko. Musisz mieć program w którym "narysujesz" sobie element do frezowania/wycinania. Bo tak z kartki papieru to sama maszyna nie wiele zrobi.

Moja propozycja jest taka. Kup taką maszyne tylko bez programu sterującego. Mach jest dobry tylko, że w języku angileskim(ponoć są nakładki polskie ale ja się z nimi nie spotkałem). Dużo czasy zajmie Ci nauka. Wracając do mojej propozycji: kup taką maszynke bez programu sterujacego czyli bez macha. Kup licencje na program STEP2CNC, program polsko języczny i bardzo łatwo przyswajalny i zamontuj. Teraz będziesz mógł rysować swoje elementy w Corelu zapisywać je jako pliki PLT. W steps2cnc będziesz mógł te pliki otwierać i wycinać swoje obudowy. Jak się troche "wciągniesz" to przy zabawie barwami będziesz mógł frezować elementy 3d.

I od razu pisze nie jestem ani producentem ani dystrybuterem obrabierek cnc oraz programu STEP2CNC. Poprostu pare lat temu zaczynałem w ten sposób i na takim zastawie.

robert

Awatar użytkownika

leksel
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1
Posty: 66
Rejestracja: 30 kwie 2008, 08:57
Lokalizacja: Łódz

#4

Post napisał: leksel » 03 mar 2016, 18:22

mach ma nakładki i jest ok artcam w tej cenie to ok a 2CNC trochę słaby
Sinumerik840D-toczenie/frezowanie/fanuck-programowanie/EdgeCAM/Solid_Edge/Inventor/Solidworks


Autor tematu
lewaros
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 01 mar 2016, 17:05
Lokalizacja: Gdynia

#5

Post napisał: lewaros » 03 mar 2016, 18:47

Chcialem dodatkowo zapytac, jakie sa mozliwosci rozwoju takiej frezarki czy jak kupię taką jak na aukcji czy jak będę potrzebował trochę większej czy będzie mozliwosc jej rozbudowy.

Czy uwazaja panstwo ze lepiej dac komuś "Zrobic" cnc czy kupowac gotowy produkt za okolo 5tys zł?


kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2327
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

#6

Post napisał: kubus838 » 03 mar 2016, 19:47

Modernizacja takiej obrabiarki jest nieopłacalna. W przypadku np. powiększenia jej pola pracy trzeba wymienić elementy napędowe typu prowadnice, śruby napedowe o stole teowym już nie wspomne. Również potrzebna jest większa brama(jeżeli obrabiarka ja posiada) lub cała podstawa jeżeli obrabiarka posiada ruchomy stół. Dlatego lepiej zamówić taką o konkretnych wymiarach niż małą a później ją modernizować. Modernizacja jest nie opłacalna z powodu kosztów elementów oraz robocizny.

robert


LittleOwl
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 05 mar 2016, 01:09
Lokalizacja: Wrocław

#7

Post napisał: LittleOwl » 05 mar 2016, 01:11

Chciałabym zapytać, z czego głównie wykonuje się suport górny automatu tokarskiego? :)


MałaMi
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 5
Rejestracja: 11 mar 2016, 14:35
Lokalizacja: Kraków

#8

Post napisał: MałaMi » 11 mar 2016, 14:39

Witam wszystkich :)
miałabym pytanie czy ma ktoś w posiadaniu instrukcję obsługi sterownika Burny 10 LCD plus???
Albo orientuje się gdzie takową mogłabym uzyskać?

Pozdrawiam


Autor tematu
lewaros
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 01 mar 2016, 17:05
Lokalizacja: Gdynia

#9

Post napisał: lewaros » 14 mar 2016, 23:12

Czy do kazdej frezarki jest mozliwosc pracy z programami typu CAD?

Pozdr


kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2327
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

#10

Post napisał: kubus838 » 15 mar 2016, 00:42

lewaros pisze:Czy do kazdej frezarki jest mozliwosc pracy z programami typu CAD?

Pozdr
W proramie CAD wykonujesz projekt elementu/bryły który chcesz wyfrezować. Poprzez oprogramowanie CAM "ustawiasz" sobie sam proces obróbki. Praktycznie do każdej frezarki możesz stworzyć swój projekt w każdym CAD-zie. Jedynym ograniczeniem jest to czy program CAM posiada postprocesor do Twojego programu steującego frezarki.

robert

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”