Cnc do plexi/alluminium/form

Pytanie cenowo techniczne

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
Pilif
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 8

Cnc do plexi/alluminium/form

Post napisał: Pilif » 27 lut 2018, 10:37

Witam, jestem laikiem pod względem pracy maszyn cnc także proszę o wyrozumiałość.
Szukam maszyny cnc do wykonywania pierwowzorów medali, orderów, przypinek metalowych :

Pierwowzory - czyli obiekty wykonane w skali 1:1 - trójwymiarowe. Z plexi albo alluminium. Czyli widzę to tak, że puszczam program - robię awers medalu, po skończeniu programu odwracam bryłę plexi, centruję i puszczam rewers. Ważna jest dla mnie powierzchnia po pracy frezów - by możliwie była jak najgładsza i pozbawiona skoków i widocznych przejść frezu. Wiem, że osoba, która dla firmy robi takie pierwowzory w plexi właśnie - czasami frezuje taki medal (7cm) nawet kilka godzin. Czy jest możliwość przyspieszenia takiego procesu? Czy jednak tempo przyspieszenia pracy frezu będzie się wiązać z utratą jakości ?
Dobrze by frezarka była w stanie wykonać również formy odlewnicze metalowe - czy frezowanie w stali - którą później się hartuje.
Pole robocze takiej maszyny to na moje oko niewprawne raczej 50x50cm oś z - chyba ze 30 cm. To już spore wymiary jak na nasze wymagania.
Czy moglibyście polecić jakieś firmy w Polsce które wykonują taki sprzęt? Liczy się dla nas przede wszystkim jakość gotowego produktu po frezowaniu. Na drugim miejscu tempo pracy. Na targach w Warszawie właściwie udało mi się porozmawiać tylko z producentem Infotec, który to zaoferował maszynę za 70 tyś. Nie wiem niestety jaka to klasa frezarek. Czy to mercedes wśród cnc czy ma ciekawszą konkurencję.
Mógłby ktoś wtrącić swoje 3 grosze do moich rozważań ?

FTW
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

Re: Cnc do plexi/alluminium/form

Post napisał: FTW » 27 lut 2018, 10:49

Potrzebujesz do tego dwóch maszyn. Jednej z wysokoobrotowym wrzecionem o lekkiej konstrukcji do grawerowania (w najgorszym wypadku 24 tys. obrotów, chociaż 40 tys. obrotów przyspieszy prace prawie dwukrotnie). A do frezowania w stali coś ciężkiego, drogiego, najlepiej nie mającego więcej niż 8 tys. obrotów. Tego nie da się połączyć w jednej maszynie.

Autor tematu
Pilif

Post napisał: Pilif » 27 lut 2018, 10:58

FTW pisze:
27 lut 2018, 10:49
Potrzebujesz do tego dwóch maszyn. Jednej z wysokoobrotowym wrzecionem o lekkiej konstrukcji do grawerowania (w najgorszym wypadku 24 tys. obrotów, chociaż 40 tys. obrotów przyspieszy prace prawie dwukrotnie). A do frezowania w stali coś ciężkiego, drogiego, najlepiej nie mającego więcej niż 8 tys. obrotów. Tego nie da się połączyć w jednej maszynie.
Dziękuję za odpowiedź. Pytanie moje odnośnie maszyny mniejszej: W ofercie o której mówię jest wrzeciono HITECO 4.5kW - które ma zakres 1000 - 24 000 obr/min. Czy mam rozumieć, że to jest niezbędne minimum ? Czy jeżeli chciałbym przyspieszyć pracę to powienienm znaleźć maszynę, która sobie poradzi z mocniejszym wrzecionem? Więcej kW ?
A pytanie odnośnie maszyny do pracy przy formach stalowych - niskoobrotowe maszyny drążące 3d w stali to rozumiem że poniżej 150-200 tyś nie mam czego szukać ?

FTW

Post napisał: FTW » 27 lut 2018, 11:15

Nie więcej kW, a większe obroty jeśli mówimy o grawerowaniu. Polecam na początek zaznajomić się z podstawami obróbki skrawaniem. Jakie materiały obrabia się jakimi narzędziami i na jakich parametrach - Sandvik ma chociażby bardzo dobrą bazę wiedzy na ten temat, Dolfamex też. Bez podstawowej wiedzy będzie bardzo ciężko. I drogo.

Do stali w 3D również potrzebne są wysokie obroty - zależy od średnicy narzędzia. Problemem jest charakterystyka samych wrzecion - potrzebne jest takie, które ma wysoki moment w niskim zakresie obrotów, a jednocześnie duże obroty maksymalne. Wrzeciono Hiteco owszem zaczyna się od 1000 obr/min, ale przy tych obrotach ma około 180W. Takie wrzeciona z tego co się orientuję występują jako dodatkowa (płatna) opcja dla obrabiarek, które już kosztują tyle ile podałeś. Polecam przejrzeć cennik firmy Haas, mają wszystko na stronie fajnie wypisane.

Autor tematu
Pilif

Post napisał: Pilif » 28 lut 2018, 09:08

@FTW
Dziękuję za namiary. Mam co czytać. :)
Wiem, że osoba, która nam robi pierwowzory pracuje na jakimś chińczyku za 30 tys. Zarówno w stali jak i w plexi. Tworzy też na tym niewielkie - 12x12x4cm matryce odlewnicze w stali. Idzie mu jedna strona dzień i noc ale jednak daje radę. Nie chciałbym brnąć w chińczyka, nad którym pewno połowa czasu to frezowanie a druga połowa to serwis.
Haasy wyglądają przepięknie, jednak cena też jest przepiękna. Nie znam za bardzo firm. Znalazło by się coś nie-chińskiego w okolicach 20-60 tyś zł ? Do frezowania w alluminium / plexi i okazjonalnie w stali - bardzo okazjonalnie na jakimś najwolniejszym trybie ?

dasza77
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: dasza77 » 28 lut 2018, 09:59

zobacz: onred.pl , kimla.pl i wiele innych ..

Autor tematu
Pilif

Post napisał: Pilif » 01 mar 2018, 10:40

No cóż. Zaczyna mi się obraz zawężać. Na razie mam dwie maszyny w podobnej cenie:
Kimla:
http://www.kimla.pl/produkt-63-BlackBOX-4037
Infotec:
https://infotec-cnc.com/product/frezark ... cnc-660-s/

Pole robocze nie jest tutaj dla mnie najważniejsze. Infotec ma jeszcze maszynkę o mniejszym polu roboczym tańszą o 10 tyś. Pytanie czy macie doświadczenie z tymi dwoma producentami - czy zwrócilibyście się w którąś stronę ?

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 03 mar 2018, 20:04

hehehe
a o firemce soltysdesign nikt nie pomyslał co? firma sd korzysta z podzespołów ebmia, więc powyższe będzie szczęsliwe jak przy kolejnym zleceniu firma sd je kupi.
Tylko wciąż jakies srimle infosreki i iinne bzdety, czyli to co jest najbardziej wyallegrowane tudzież rozreklamowane, co za naród.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

piotrp133
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)

Post napisał: piotrp133 » 03 mar 2018, 20:08

To nic innego nie zostaje jak tylko zainwestować w reklamę.

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 03 mar 2018, 20:12

a co ja milioner? szkoda kasy na wciskanie kitu w stylu " my jestesmy najlepsi, dajemy buzi konkretnym klientom"
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”