Cincinnati Sabre 1000 HH 415

Wyłączanie maszyny podczas startu programów

Dyskusje o obrabiarkach CNC firmy Cincinnati
Awatar użytkownika

Autor tematu
witbike
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 215
Rejestracja: 03 mar 2015, 20:50
Lokalizacja: Wyszków

Cincinnati Sabre 1000 HH 415

#1

Post napisał: witbike » 19 lis 2018, 12:20

Witam,
mam od jakiegoś czasu problem z maszyną i nie wiem gdzie może leżeć przyczyna. Podczas startu programu gdy ruszają osie, włączają się obroty oraz pompa chłodziwa wyłącza mi się maszyna z błędem Gross positioning error. Czasami (bardzo rzadko) dzieję się tak również gdy wkładam/wyjmuję kluczyk bezpieczeństwa. Nie jest to błąd spowodowany luzami itp, ponieważ występuje tylko i wyłącznie przy starcie pompy wraz z programem. Tak jakby wpadało napięcie i maszyna automatycznie wyrzuca... Czy ktoś spotkał się z czymś takim? Gdzie szuakć przyczyny?




maniek0019
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 16
Rejestracja: 27 maja 2015, 22:44
Lokalizacja: Dębica

Re: Cincinnati Sabre 1000 HH 415

#2

Post napisał: maniek0019 » 25 gru 2018, 20:16

Witaj,
Zasilanie sieciowe "domowe"? 17 kW?

Oglądajac ostatnią moją Sabre 1000 przy zakupie sprawdzałem ten problem, (zasilanie "przemysłowe" duuuuzo kW) i maszyna zachowywała się normalnie,

Po przyjeździe do domu problem startu wrzeciona, chłodziwa, trzech osi naraz pojawił sie,

Troszkę pomogła zmiana faz na zasilaniu maszyny,

Moja teoria jest taka że w takim przypadku potrzeba dużo energii której najzwyczajniej brakuje przez słabe zasilanie z sieci, i wywala błąd
Silniki nie nadążają za pozycjami zadanymi w danej jednostce czasu i klops...

Albo poprostu ten typ tak ma :D

Jeśli coś wyczaiłeś co pomogło na 100% to podziel sie,

Pozdrawiam


robnaj
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1
Posty: 23
Rejestracja: 09 cze 2014, 10:30
Lokalizacja: poznan

Re: Cincinnati Sabre 1000 HH 415

#3

Post napisał: robnaj » 17 sty 2019, 21:45

Witam
Mam taką samą maszynę i również na początku miałem podobne sytuacje.
Winą było słabe napięcie na fazach w sieci.(220 ,215 na fazę)
Zabezpieczenie mam 25A.
Zgłosiłem to do Enei i poprawili napięcie. Teraz maszyna śmiga .

Dodane 4 minuty 46 sekundy:
Mam do was pytanie.
Czy w waszych Cincinnati silnik od wrzeciona robi się gorący po np. 2 godzinach pracy?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Cincinnati CNC”