Cincinnati 1000 - Haidenhein 415BR 3 axis overload

Dyskusje o obrabiarkach CNC firmy Cincinnati
Awatar użytkownika

Autor tematu
witbike
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 215
Rejestracja: 03 mar 2015, 20:50
Lokalizacja: Wyszków

Cincinnati 1000 - Haidenhein 415BR 3 axis overload

#1

Post napisał: witbike » 23 lut 2017, 19:20

Witam,
przyjechała mi maszyna, i po próbie uruchomienia wyskoczył mi błąd 3 axis drive overload. Mam drugą taką samą i mi się coś przypomina, że miałem taki błąd jak raz się zawiesiła krańcówka. Teraz prawdopodobnie to od osi Z bo jest bardzo nisko, nie wiem czy w transporcie nie zjechała, bo nikt jej nie zabezpieczył...
Czy może mi ktos powiedzieć jak w tej maszynie można zjechać z dolnej krańcówki Z? Największy problem, że nie wiem gdzie znajduję się dolna krańcówka Z. Mechanicznie imbusem można od dołu śruby zjechać tylko w dół. Gdy kręciłem w drugą stronę śruba po prostu się wykręca.
Jakieś pomysły?
Ostatnio zmieniony 24 lut 2017, 13:38 przez witbike, łącznie zmieniany 1 raz.



Tagi:


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 2275
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

#2

Post napisał: Steryd » 23 lut 2017, 20:06

Sprawdź bezpieczniki napędów.
Po uruchomieniu trzymając przycisk ruchu osi w odpowiednim kierunku wcisnij start lub ce kilkakrotnie.
Można?
Morzna!!!

Awatar użytkownika

Autor tematu
witbike
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 215
Rejestracja: 03 mar 2015, 20:50
Lokalizacja: Wyszków

#3

Post napisał: witbike » 24 lut 2017, 09:19

Wczoraj próbowałem kasować błąd oraz ruszać osiami z przyciskiem start, ale nic z tego. Chyba trzeba spróbować ruszyć tą osią mechanicznie, tylko jak.





Edit:
Z krańcówki zjechałem już na pewno bo odkręciłem silnik i przekręciłem. Niestety błąd nadal się pojawia.


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 2275
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

#4

Post napisał: Steryd » 24 lut 2017, 14:03

Może coś blokuje oś?
Czy tam jest obciążanie hydrauliczne? Może trzeba zwiększyć cisnienie.
Można?
Morzna!!!

Awatar użytkownika

Autor tematu
witbike
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 215
Rejestracja: 03 mar 2015, 20:50
Lokalizacja: Wyszków

#5

Post napisał: witbike » 24 lut 2017, 19:33

Osie chodzą lekko.Zresztą jakby chodziły ciężko, to alarm wlączałby się po chodźby milimetrowym ruchu, teraz alarm włącza się odrazu po naciśnięciu zielonego - włączeniu napędów


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 2275
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

#6

Post napisał: Steryd » 24 lut 2017, 20:54

To sprawdź bezpieczniki, albo wymień baterie i wgraj backup parametrów.
Można?
Morzna!!!

Awatar użytkownika

Autor tematu
witbike
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 215
Rejestracja: 03 mar 2015, 20:50
Lokalizacja: Wyszków

#7

Post napisał: witbike » 26 lut 2017, 12:57

Jeszcze jedno mnie zastanawia. Podłączyłem ciśnienie i na dwóch barometrach jest ok, a na tym od smarowania osi nie ma ciśnienia. Tylko dlaczego może go tam nie być? Może dlatego wyrzuca błąd przeciążonych osi?

Obrazek


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 2275
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

#8

Post napisał: Steryd » 26 lut 2017, 13:41

Smarowanie powinno włączać się na chwilę po włączeniu i co określony czas podczas pracy maszyny.
Można?
Morzna!!!

Awatar użytkownika

Autor tematu
witbike
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 215
Rejestracja: 03 mar 2015, 20:50
Lokalizacja: Wyszków

#9

Post napisał: witbike » 27 lut 2017, 21:13

Dziś sprawdzałem osie i osie się włączają prawidłowo, nie są przeciążone - na osi Z napięcie wynosiło maks 2,6V


Jeszcze jedno pytanie. Jak odepnie się zasilanie serwomotoru osi Z, i włączy się zasilanie, zielonym włączy osie to Z powinien samoczynnie zacząć spadać na dół czy powinno go coś trzymać?


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 2275
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

#10

Post napisał: Steryd » 27 lut 2017, 22:36

To zależy od tego jaka jest śruba, czy silnik ma hamulec, czy jest odciążanie, może też być blokada wspornika itepe itede.
Można?
Morzna!!!

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Cincinnati CNC”