ciężka frezarka na korpusie centrum 1200x800x700

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Znaki
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 103
Rejestracja: 19 sty 2019, 15:54

Re: ciężka frezarka na korpusie centrum 1200x800x700

#11

Post napisał: Znaki » 21 mar 2020, 09:07

I jak poszły testy?



Tagi:


Autor tematu
kond666
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7
Posty: 128
Rejestracja: 09 mar 2007, 12:27
Lokalizacja: częstochowa

Re: ciężka frezarka na korpusie centrum 1200x800x700

#12

Post napisał: kond666 » 04 maja 2020, 15:45



witam
pierwsze frezowanie , materiał 1.2311, frez 16mm korloy dwupłytkowy, ap2mm, ae5mm, S3500, F700.
jak na początek jestem zadowolony, jestem przed finalnym strojeniem stąd zachowawcze parametry.


oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 5162
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: ciężka frezarka na korpusie centrum 1200x800x700

#13

Post napisał: oprawcafotografii » 04 maja 2020, 19:50

No piękny kawał metalu :) Wiesz, że bez filmu to się nie liczy? ;)

q


lukasixthm
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 121
Rejestracja: 01 maja 2013, 21:41
Lokalizacja: Ostrowiec Św
Kontakt:

Re: ciężka frezarka na korpusie centrum 1200x800x700

#14

Post napisał: lukasixthm » 07 maja 2020, 13:34

Parametry to bardziej S=1000mm/min, F=500mm/min


Autor tematu
kond666
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7
Posty: 128
Rejestracja: 09 mar 2007, 12:27
Lokalizacja: częstochowa

Re: ciężka frezarka na korpusie centrum 1200x800x700

#15

Post napisał: kond666 » 29 sie 2020, 06:39

witam
chciałem się pochwalić małą aktualizacją, mianowicie wykonałem adapter dla elektrowrzeciona grawerskiego, umożliwiający założenie całego wrzeciona grawerskiego w stożek sk40 dużej frezarki cnc. Umożliwia to pracę bardzo małymi narzędziami, zmieniając frezarkę w szybką grawerkę. W Zetce mam 700mm prześwitu. Oczywiście są rozwiązania fabryczne tego typu, lub spindle speeder, ale cena niejednokrotnie powala.



Na razie jest to prototyp, jest prowizoryczna blokada przed obrotem wrzeciona, dojdzie jeszcze zabezpieczenie wyłączające krańcówką falownik głównego wrzeciona.
pozdrawiam


elmo02
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 122
Rejestracja: 13 lut 2013, 23:17
Lokalizacja: Plock

Re: ciężka frezarka na korpusie centrum 1200x800x700

#16

Post napisał: elmo02 » 10 wrz 2020, 16:54

No pogratulować korpusu, że się trafił taki, generalnie jak juz trafiło się takie cudo to wykorzystaj to na max, otóż w warunkach produkcyjnych( a chyba zamierzasz robić coś więcej niż wyfrezowanie otworu raz na tydzień) bardzo ważne jest klika szczegółów na które czasami forumowicze nie zwracają uwagi otóż :
1. Osłony kabina bardzo ważny element, narzędzia skrawające mają wysokie vc wióry latają po całej kabinie wiertła płytkowe czy weglikowe również głowice high feed, kabina jest to element niezbędny nie wyobrażam sobie maszyny bez to co zrobiłeś osłony na prowadnice to prowizorka prędzej czy później rozleci się to zainwestuj w porządne oslony
2. Zmieniacz narzędzia to kolejny element niezbędny bez zmieniacza to jest lipa ciągle ręczne przekładanie jest męczące i strata czasu, wyobraź sobie że masz do zrobienia otwór gwintowany przy dobrych wiatrach potrzebujesz 2 narzędzi wiertło weglikowe i gwintownik wiercenie weglikiem to kilkanaście sec idzie jak burza potem zmiana i gwint i cały cykl trwa krótko i ciągłe przekładanie.....
3. Wyrzutnik wiórów, z tym różnie bywa jedni produkują wióry drudzy rzeźbią zależy od zlecenia ale generalnie wyrzutnik wiórów to ewidentną zaleta każdy kto wyciągał z maszyny wióry coś o tym wie
4. System chłodzenia musisz zaopatrzyć się w różnorodne systemy najlepiej chłodziwo dużo rurek żeby z każdej strony natrysk był i do tego koniecznie powietrze niezbędne przy frezowaniu materiałów hartowanych

Ogólnie korpus z bardzo dużym potencjałem mam nadzieję że zostanie on odpowiednio spożytkowany gdyż inaczej po prostu szkoda materiału......


bdgr
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1
Posty: 63
Rejestracja: 16 paź 2017, 15:21
Lokalizacja: Poznań

Re: ciężka frezarka na korpusie centrum 1200x800x700

#17

Post napisał: bdgr » 10 wrz 2020, 17:17

Jak sterujesz serwonapędami z Macha na laptopie?


Autor tematu
kond666
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7
Posty: 128
Rejestracja: 09 mar 2007, 12:27
Lokalizacja: częstochowa

Re: ciężka frezarka na korpusie centrum 1200x800x700

#18

Post napisał: kond666 » 10 wrz 2020, 17:46

Zabudowa kabinowa rzecz świetna, jednak jej nie mam. A koszt zakupu nowego oryginału to drugie tyle ile dałem za nowy korpus. Więc odpuszczam. Frezarka nie jest i nie będzie wykorzystywana produkcyjnie. Wykonuje prototypy, mało kiedy więcej niż 1 sztukę, a obróbki jednego detalu potrafią być po kilkadziesiąt godzin. Dużo grawerek małymi narzędziami. Uruchomienie magazynu narzędzi jest kwestią czasu i potrzeb, jest on kompletny i sprawny.
Bardzo chciałbym pełną zabudowę, ale adoptowanie czegokolwiek to strata czasu - ze względu na gabaryt. Na razie muszą wystarczyć osłony elementów liniowych.
Prędzej zabuduję maszynę dookoła, tworząc (w uproszczeniu ) dla niej pomieszczenie, ze spływem chłodziwa w podłodze.
Aktualnie używam chłodzenia sprayem powietrza i emulsji NOGA MINI COOL - sprawdza się doskonale przy frezowaniu.
To jest dość hobbystyczny retrofit pod moje potrzeby. Sterowanie po machu daje dość dużo możliwości ustawienia maszyny pod siebie.
Zaletą w porównaniu do innych maszyn które miałem (spawane stalowe konstrukcje, jakie można spotkać na forum) to sztywność, geometria i prześwit w Z.
Do produkcji nie bawiłbym się w adaptacje, tylko korzystał z maszyn seryjnych, a do tego co robię jest aż za nadto wystarczająca.

Do sterowania używa CSMIO IP/S, laptop jest tymczasowo, ale w perspektywie będzie zwykły PC.


elmo02
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 122
Rejestracja: 13 lut 2013, 23:17
Lokalizacja: Plock

Re: ciężka frezarka na korpusie centrum 1200x800x700

#19

Post napisał: elmo02 » 13 wrz 2020, 13:45

Ok, rozumiem, choć przyznam że jak do prototypowania i do wykonywania małej ilości prac to duza inwestycja są sporo mniejsze frezarki kompletne typu cncwarp czy jakieś inne cormaki czy może trochę lepsze no ale jak już jest to ok, a nie możesz pokusić sie o projekt zabudowy? Skoro ogarnąłes tyle rzeczy sam to wypalenie i gięcie na laserze plus spawanie i malowanie wyjdzie chyba sporo i jest pewnie w Twoim zakresie, taniej niż kupno orignalu nie mówiąc o adaptacji bo tutaj to wielki znak zapytania, przeróbki są chyba gorsze od projektowania....

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 7359
Rejestracja: 05 kwie 2006, 17:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

Re: ciężka frezarka na korpusie centrum 1200x800x700

#20

Post napisał: bartuss1 » 13 wrz 2020, 20:58

dziwne podejscie, w koncu zuzycie pradu w tej wielkiej k ... zalezy od obciązenia.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”