Cięcie obietku

Rhino 3D

Autor tematu
ixxl
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 4
Posty: 20
Rejestracja: 18 lut 2009, 22:01
Lokalizacja: polska

Cięcie obietku

#1

Post napisał: ixxl » 08 lis 2017, 18:10

Jak w Rhino pociąć obiekt na plastry o zadanej grubości/długości np. 50cm ?




Machnik1989
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 7
Rejestracja: 03 lip 2014, 22:03
Lokalizacja: Radom

Re: Cięcie obietku

#2

Post napisał: Machnik1989 » 09 lis 2017, 08:56

Funkcją kontur, wybieramy obiekt zaznaczamy w którym kierunku chcemy ciąć i odległość cięć, dalej funkcja rozdziel i gotowe. warto wcześniej utworzone kontury zgrupować, co by nie klikać później każdego osobno


kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2282
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

Re: Cięcie obietku

#3

Post napisał: kubus838 » 09 lis 2017, 10:56

Witam

Albo zaznaczyć linię podziału i użyć funkcji "podziel".

robert


Autor tematu
ixxl
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 4
Posty: 20
Rejestracja: 18 lut 2009, 22:01
Lokalizacja: polska

Re: Cięcie obietku

#4

Post napisał: ixxl » 09 lis 2017, 20:46

Machnik1989 pisze:
09 lis 2017, 08:56
Funkcją kontur, wybieramy obiekt zaznaczamy w którym kierunku chcemy ciąć i odległość cięć, dalej funkcja rozdziel i gotowe. warto wcześniej utworzone kontury zgrupować, co by nie klikać później każdego osobno

Kurczę, coś mi nie wychodzi . Po funkcji rozdziel, wskazuje kontury jako obiekty tnące, wybieram obiekt do podzielenia , po czym ponownie dostaję polecenie 'zaznacz obiekty tnące" i wtedy mam wybrane wszystkie obiekty i nie mogę odznaczyć obiektu do pocięcia. Finalnie, nie zostaje pocięty na plastry :(


Machnik1989
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 7
Rejestracja: 03 lip 2014, 22:03
Lokalizacja: Radom

Re: Cięcie obietku

#5

Post napisał: Machnik1989 » 09 lis 2017, 21:37

najpierw zaznacz sam obiekt bez konturów, zatwierdź i przy drugim poleceniu zaznacz same kontury.


Autor tematu
ixxl
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 4
Posty: 20
Rejestracja: 18 lut 2009, 22:01
Lokalizacja: polska

Re: Cięcie obietku

#6

Post napisał: ixxl » 09 lis 2017, 22:59

Objekt jest dość skomplikowany. Po "rozdziel" dostaję komunikat "Podział nie udał się, obiekty mogą się nie przecinać lub przecięcia mogą nie dzielić obiektu." Da się do niego zastosować tą metodę ?


Machnik1989
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 7
Rejestracja: 03 lip 2014, 22:03
Lokalizacja: Radom

Re: Cięcie obietku

#7

Post napisał: Machnik1989 » 10 lis 2017, 08:34

Szczerze moja teoria sie juz tutaj kończy , a w praktyce nie pomogę, bo nie mam dostępnu aktualnie do Rhinocerosa. Ciężko określic czy metoda dobra nie widząc obiektu. Jeszcze mi sie na tyle skompilikowana bryła nie trafiła żeby nie dało sie jej podizelić . Jedyne co przychodzi do głowy, to że bryla nie była modelowana w Rihno a importowana z stl czy innego rozszerzenia .Jeśli jednak była modelowana w Rhino pozostaje każdy kontur osobno rozdizelać az sie dojdzie to tego który powoduje błędy i pomyśleć nad dalszym rozwiązaniem błedu znając już jego położenie. Ewentualnie może któryś kolega podpowie inne rozwiązanie, jak dzielić obiekt.


Autor tematu
ixxl
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 4
Posty: 20
Rejestracja: 18 lut 2009, 22:01
Lokalizacja: polska

Re: Cięcie obietku

#8

Post napisał: ixxl » 10 lis 2017, 09:16

Rozumiem,. w każdym razie dzięki za pomoc ;) Zrobiłem tak jak radziłeś, większość obiektu faktycznie udało sie pociąć wybierając poszczególne kontury. Pozostała ta część której nie mogę w ten sposób pociąć.
Może ktoś z kolegów mi pomoże ? W załączniku wrzucam obiekt.

https://drive.google.com/file/d/1OdSyg6 ... qs_Zv/view

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Rhino 3D”