Chropowatość powierzchni. Czy jest obowiązkowa?

Dyskusje dotyczące spraw związanych z rysunkiem technicznym

Autor tematu
badi1992
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 9
Rejestracja: 25 kwie 2019, 15:19

Chropowatość powierzchni. Czy jest obowiązkowa?

#1

Post napisał: badi1992 » 21 lip 2020, 01:49

Witajcie,

Czytam i czytam i sam nie wiem.

1. Czy oznaczenie chropowatości na rysunku technicznym jest konieczne?

2. Czy jeżeli robię rysunek techniczny części zrobionej z kupionego arkusza blachy albo stalowa rura to mam obowiązek podać chropowatość powierzchni czy w takiej sytuacji podaję ją tylko wtedy gdy obecna chropowatość mi nie odpowiada i chciałbym aby była inna?

3. Co jeżeli zapomnę podać chropowatość powierzchni, a przedmiot np. ma być obrabiany na tokarce/frezarce? Czy firma skontaktuje się ze mną ponieważ bez tej informacji nie zaczną produkcji czy istnieje coś takiego jak chropowatość warsztatowa?

Męczą mnie te pytania od jakiegoś czasu. Z góry dzięki za odpowiedź




FTW
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 511
Rejestracja: 16 gru 2016, 10:44
Lokalizacja: śląsk

Re: Chropowatość powierzchni. Czy jest obowiązkowa?

#2

Post napisał: FTW » 21 lip 2020, 06:23

Podaje się takie coś w prawym górnym rogu. A tam gdzie ma być obrobione podajesz oznaczenie konkretnej chropowatości na danych powierzchniach. Czyli jak masz ucięty piłą taśmową wałek z huty i nie chcesz obrabiać jego końców to podajesz coś takiego (cięcie to też obróbka skrawaniem). A jak chcesz, to na powierzchniach czołowych podajesz oznaczenie chropowatości. Można jakiś komentarz też napisać, mi jeden majster to kiedyś wytłumaczył - im więcej mu podasz informacji tym lepiej dla niego i dla Ciebie.
Clipboard01.png


Autor tematu
badi1992
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 9
Rejestracja: 25 kwie 2019, 15:19

Re: Chropowatość powierzchni. Czy jest obowiązkowa?

#3

Post napisał: badi1992 » 21 lip 2020, 16:48

Powiedz mi jeszcze czy oznaczenie chropowatości na rysunku jest konieczne do wyprodukowania części


WP Kamil
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 174
Rejestracja: 11 kwie 2014, 11:25
Lokalizacja: Polska

Re: Chropowatość powierzchni. Czy jest obowiązkowa?

#4

Post napisał: WP Kamil » 21 lip 2020, 17:29

badi1992 pisze:
21 lip 2020, 16:48
Powiedz mi jeszcze czy oznaczenie chropowatości na rysunku jest konieczne do wyprodukowania części
Chłopie podawaj na rysunku co chcesz, to wszystko kwestia przeznaczenia.
Jak na zajęcia to albo wg. Krumaza albo jak prowadzący prosi
Jak we własnej firmie albo gdzieś na zlecenie w kraju czy za granicą, to jak nie podasz na rysunku to Tobie się do du.. dobiorą jak zleceniodawca zastosuje tolerancję warsztatową bo nie była wyszczególniona.
Dokumentacja musi być taka, że przy jej pomocy operator w Turcji, Polsce czy gdziekolwiek wykona detal zgodnie z założeniem i bez dziesiątek telefonów. Już nawet jak wysyłasz do wyceny zlecenia- to im mniej niedopowiedzeń tym cena bliższa ostatecznej.


adadur
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1
Posty: 99
Rejestracja: 11 wrz 2018, 08:23

Re: Chropowatość powierzchni. Czy jest obowiązkowa?

#5

Post napisał: adadur » 03 sie 2020, 15:14

Odp. 1. Oczywiście że jest konieczne.
Odp. 2. Zapoznaj się ze znakami chropowatości i zrozum co one oznaczają a sam znajdziesz odpowiedz na swoje pytanie. Ponadto, zdobądź normę na tą swoją blachę czy też rurę i przeczytaj ja sobie dokładnie.
Odp. 3. Chropowatość warsztatowa jako takie nie nie istnieje, nie licz też na konieczność kontaktu ze strony wytwórcy/warsztatu pewnie zrobi dobrze ale jak coś będzie spieprzone to będzie na ciebie - konstruktora i tym samym możesz kosztowny element posłać na złom. Podobna "definicja" jest ale dla obróbki - jeśli chcesz się zorientować poczytaj normę ISO 2768.


WP Kamil nie przesadzaj z podawaniem tego co się chce, to że ty tak robisz nie znaczy że robisz to dobrze ... dokumentacja techniczna / rys. techniczny rządzi się pewnymi normami i zasadami.


WP Kamil
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 174
Rejestracja: 11 kwie 2014, 11:25
Lokalizacja: Polska

Re: Chropowatość powierzchni. Czy jest obowiązkowa?

#6

Post napisał: WP Kamil » 03 sie 2020, 15:44

adadur pisze:
03 sie 2020, 15:14

WP Kamil nie przesadzaj z podawaniem tego co się chce, to że ty tak robisz nie znaczy że robisz to dobrze ... dokumentacja techniczna / rys. techniczny rządzi się pewnymi normami i zasadami.
Albo wg. norm i śpisz spokojnie, albo jak się nie pamięta jak to się robi to oberwie przy pierwszej wpadce.
I tak dokumentacja ma prawo nazywać się techniczną tylko wtedy gdy jest robiona zgodnie z normami, cała reszta to szkice

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Rysunek techniczny”