Chłodzenie mokrego chińczyka

Ogólne tematy związane z maszynami CNC, maszyny o odmiennej konstrukcji czyli wszystko co nie pasuje do powyższych.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1225
Rejestracja: 21 sie 2008, 17:46
Lokalizacja: Dania

Chłodzenie mokrego chińczyka

#1

Post napisał: kak » 14 wrz 2021, 13:42

Czołem

Po dziesięciu latach z Kress'em, dorosłem w końcu do wymiany go na mokrego chińczyka :-), ale miałem go już parę lat w szafie.
Przymierzałem już 5 litrowy pojemnik na podłodze z pompką akwariową i długie rurki, ale nie mogłem na to miejsca znaleźć w ładny sposób.
Nabyłem więc chłodzenie wodą do komputerów, które zamocuję na czubku Zetki, wtedy tylko kabel z zasilaniem 12V będzie doprowadzony do maszynki, całość bez płynu waży 1,4kg. Ale nie rozumiem jednej rzeczy.
Powietrze zbiera się u góry, więc pojemnik na płyn powinien być najwyżej, wydaje mi się, żeby chłodnica się odpowietrzyła, ale jak oglądam jak ludzie zakładają to w komputerach, to chłodnica jest najwyżej a pompka z pojemnikiem na samym dole. I jeszcze mówią że ważne jest żeby pompka była na dole bo musi w wodzie pracować, żeby powietrza do niej się nie dostało.
Ja zrobiłem tak że góra chłodnicy jest 3 cm nad górą pojemnika na wodę i nie wiem czy tak jest dobrze, czy nie?

IMG_9358.JPG
Chłodzenie.jpg
IMG_9354.JPG



Awatar użytkownika

MrWaski
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 346
Rejestracja: 26 sty 2020, 10:16
Lokalizacja: Słocina

Re: Chłodzenie mokrego chińczyka

#2

Post napisał: MrWaski » 14 wrz 2021, 15:34

Tak patrzę na ten drugi rysunek. Ja bym zamienił miejscami rurki w chłodnicy, wtedy powietrze łatwiej by dotarło do zbiornika, gdzie jest zapewne odpowietrzenie. Poziom ustawiłbym tak, żeby był wyżej od chłodnicy.


Autor tematu
kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1225
Rejestracja: 21 sie 2008, 17:46
Lokalizacja: Dania

Re: Chłodzenie mokrego chińczyka

#3

Post napisał: kak » 14 wrz 2021, 22:50

Dzięki. Też jakoś podobnie myślę i w pierwszym podejściu rurki były odwrotnie.
Jeszcze nie włączałem mojego chłodzenia.
Muszę to jakoś zrozumieć najpierw, ale w komputerach jest jakoś inaczej niż chłodnicach w samochodach.
W samochodach rurka z ciepłą wodą jest u góry chłodnicy.

Ale jak patrzę jak inni montują chłodzenie wodą w komputerach to nic z tego nie rozumiem.
Cała chłodnica chyba jest wypełniona powietrzem.
WC08GAC_201294_800x800.jpg


Rejmont78
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 16 wrz 2021, 10:08

Re: Chłodzenie mokrego chińczyka

#4

Post napisał: Rejmont78 » 16 wrz 2021, 10:13

Fakt z tym chłodzeniem jest coś dziwnego. Zbiorniczek ( rezerwuar ) jest niżej niż chłodnica, a jest w połowie pusty.


nordos
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 6
Rejestracja: 28 gru 2019, 14:28
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Chłodzenie mokrego chińczyka

#5

Post napisał: nordos » 16 wrz 2021, 16:02

Cześć Kak w pompce użytej w Twoim układzie krućce zasilania i powrotu są na tym samym poziomie więc jak długo w rezerwuarze znajdować się będzie woda która zakryje oba krućce układ się sam nie zapowietrzy. Dobrze było by zamienić tak by powrót z wrzeciona niosący ciepłą wodę był wprowadzony na dolny kruciec chłodnicy dzięki temu układ sam się odpowietrzy. W swoim układzie zastosowałem podobną chłodnicę z 2 polami na wentylator 120mm.

Obrazek
Obrazek

Patrząc na zestaw od Alphacool Huricane rezerwuar nie jest pełen ponieważ woda znajdująca się w radiatorze spływa do zbiornika w momencie wyłączenia pompki.


ARGUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1951
Rejestracja: 09 kwie 2007, 22:41
Lokalizacja: Szczecin

Re: Chłodzenie mokrego chińczyka

#6

Post napisał: ARGUS » 16 wrz 2021, 20:30

a czemu nie podłączysz do wrzeciona samych przewodów chłodzących ? po co tyle kombinacji?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „NASZE AMATORSKIE MASZYNY CNC”