Chiński sterownik 2HSS86H - ustawienie błędu pozycji.

Dyskusje dotyczące serwonapędów i napędów serwokrokowych.

Autor tematu
drzasiek90
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 474
Rejestracja: 25 kwie 2016, 11:58
Lokalizacja: Jodlowa
Kontakt:

Chiński sterownik 2HSS86H - ustawienie błędu pozycji.

#1

Post napisał: drzasiek90 » 11 sty 2021, 22:19

Mam w maszynie silniki serwo krokowe ze sterownikami 2HSS86H.
Chciałem ustawić błąd pozycji po którym sterownik zgłosi alarm i zatrzyma pracę. Wyczytałem w instrukcji że jest odpowiedzialny za to parametr Position error limit i że jest ustawiony domyślnie na 1000.
Sterownik mam skonfigurowany na 3200 kroków na obrót. Okazuje się, że sterownik po odpięciu enkodera zgłasza błąd dopiero po zadaniu właśnie tych 3200 kroków. Nijak mi to nie pasuje do instrukcji. Nie za bardzo też wiem jak to ustawić a chciałbym zmniejszyć ten parametr bo u mnie jest to 20mm a więc trochę dużo. Instrukcja podaje, że potrzebny jest nastawnik HISU z kablem rs232. Znalazłem takie coś na ali, w sumie nie drogo ale pewnie będzie za miesiąc a mi trochę zależy na czasie. Czy zna ktoś inny sposób albo czy mógłby ktoś pożyczyć taki nastawnik?



Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 4467
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Chiński sterownik 2HSS86H - ustawienie błędu pozycji.

#2

Post napisał: tuxcnc » 11 sty 2021, 22:42

drzasiek90 pisze:
11 sty 2021, 22:19
Wyczytałem w instrukcji że jest odpowiedzialny za to parametr Position error limit i że jest ustawiony domyślnie na 1000.
Sterownik mam skonfigurowany na 3200 kroków na obrót. Okazuje się, że sterownik po odpięciu enkodera zgłasza błąd dopiero po zadaniu właśnie tych 3200 kroków. Nijak mi to nie pasuje do instrukcji.
A to by się nawet zgadzało.
Zapewne błąd ustawia się w impulsach enkodera, a nie w impulsach sterujących.


Autor tematu
drzasiek90
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 474
Rejestracja: 25 kwie 2016, 11:58
Lokalizacja: Jodlowa
Kontakt:

Re: Chiński sterownik 2HSS86H - ustawienie błędu pozycji.

#3

Post napisał: drzasiek90 » 11 sty 2021, 22:50

Rzeczywiście. Nie wiem dlaczego zafiksowalem się na tym, że to impulsy sterujące... :oops:

Awatar użytkownika

gothye
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 102
Rejestracja: 15 kwie 2009, 15:18
Lokalizacja: Płock

Re: Chiński sterownik 2HSS86H - ustawienie błędu pozycji.

#4

Post napisał: gothye » 12 sty 2021, 07:26

Jako "nastawnik HISU" wystarczy zwykły kabel z alle... USB/rs232 i troszkę chęci aby wiciągnąć piny rx/tx/gnd do sterownika 2HHS zależnie od wersji , nie które mają wtyczkę RJ42 / miniUSB jak w moim przypadku .
Sam grzebałem w 2hss57 tym co miałem w szufladzie (FT232 + Max232 + kilka kondensatorów) zwiekszyłem na początku prąd postojowy oraz pracy , potem błąd pozycji w nim .

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Serwomotory / Serwonapędy / Napędy Serwokrokowe”