CAM - narzędziownia

Zgłoszenia konkursowe


kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 11558
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Re: CAM - narzędziownia

#11

Post napisał: kamar » 15 mar 2019, 08:30

Też bym wolał Catie od Fusiona :) tylko co z tego.
Nie da sie kochać samych księżniczek :)
W realnym świecie to Fusion obsługuje mi projekty i kodowanie na :
1. frezarki
2. tokarki
3. drutówki
4. szlifierki
5. ostrzałkę
Oczywiście wszystko przy jednostkowych robotach.



Zgłoszenia konkursowe


Pneumokok
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 568
Rejestracja: 28 gru 2009, 15:56
Lokalizacja: Miasto nieudaczników

Re: CAM - narzędziownia

#12

Post napisał: Pneumokok » 17 mar 2019, 17:53

ak47 pisze:Ciekawe, że nikt nie wspomina o CREO, a to też cad + cam

Bo creo to dramat pod każdym względem =]
Jeżeli pomogłem kliknij pomógł :)


ak47
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 718
Rejestracja: 22 lis 2013, 12:54
Lokalizacja: Tomaszów Mazowiecki

Re: CAM - narzędziownia

#13

Post napisał: ak47 » 17 mar 2019, 18:41

Mógłby kolega rozwinąć czemu to dramat ? Bardzo mało z niego korzystałem bo wydał mi się bardziej siemiężny od NX i stwierdziłem, że nie będę się uczył programu, który w firmie i tak nie zagości. Z czystej ciekawości jednak gdybym kiedyś trafił na niego gdzieś chciałbym wiedzieć czemu od tego uciekać


Autor tematu
abcdef
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 198
Rejestracja: 11 mar 2018, 10:39

Re: CAM - narzędziownia

#14

Post napisał: abcdef » 18 mar 2019, 16:36

Butler zainstalować X5? Jak to wygląda na legalu? Tj. są jakieś darmowe wersje na jakiś okres?

Awatar użytkownika

Butler
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 313
Rejestracja: 07 mar 2018, 16:54
Lokalizacja: Gdańsk

Re: CAM - narzędziownia

#15

Post napisał: Butler » 18 mar 2019, 17:11

X5 to 2011r :)
Można ściągnąć od dystrybutora (ZALCO) miesięczną pełną wersję 2019r.
Na dłużej to trzeba kupić pełną wersję, albo... szukać piratów w sieci.
Mam znajomego co przeinstalowuje system co miesiąc by używać triala :D


Autor tematu
abcdef
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 198
Rejestracja: 11 mar 2018, 10:39

Re: CAM - narzędziownia

#16

Post napisał: abcdef » 18 mar 2019, 18:16

znalazłem 2019 pirata. Do nauki to jest dobre xd Jakbyś mi radził uczyć się go? Youtube i tutoriale? Czy może są jakieś książki/pdf po polsku? Albo wbudowane samouczki?


Pneumokok
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 568
Rejestracja: 28 gru 2009, 15:56
Lokalizacja: Miasto nieudaczników

Re: CAM - narzędziownia

#17

Post napisał: Pneumokok » 18 mar 2019, 23:35

ak47 pisze:
17 mar 2019, 18:41
Mógłby kolega rozwinąć czemu to dramat ? Bardzo mało z niego korzystałem bo wydał mi się bardziej siemiężny od NX i stwierdziłem, że nie będę się uczył programu, który w firmie i tak nie zagości. Z czystej ciekawości jednak gdybym kiedyś trafił na niego gdzieś chciałbym wiedzieć czemu od tego uciekać
Właśnie o tę 'siermiężność' się rozchodzi. Miałem tą wątpliwą przyjemność pracować chwilę na tym sofcie (więcej module CAM a nie CAD). Słowo 'nieintuicyjny' to duże niedopowiedzenie jeżeli chodzi o ten soft. Znalezienie jakiekolwiek opcji to droga przez mękę. Zrobienie czegokolwiek w tym CAMie to tragedia. Opcje poukrywane gdzie się tylko da. Opcje do dojazdów/odjazdów pomieszane z opcjami naddatków. 0 (słownie zero) podpowiedzi słownych/graficznych jaka funkcja/opcja czego dotyczy. A z ciekawszych bubli w tym camie to dodam że można było zrobić program tylko z jednej ścieżki albo ZE WSZYSTKICH, które stworzyliśmy. Nie można było zaznaczyć dwóch trzech ścieżek itd. - no komedia :D. A jeszcze ciekawsza kwestia postprocesorów - nikt tego nie robi, a posty z creo nie działają. A o postach na heidenhaina to już w ogóle można zapomnieć. Słyszałem o firmie w której mają kilkanaście/kilkadziesiąt maszyn i jeszcze parę lat temu używali tego softu i programiści dosłownie prawie każdy program poprawiali ręcznie po wypuszczeniu przez creo. Nie mam pojęcia co za magicy to robili skoro mają tam frezarki 5cioosiowe. Chylę czoła przed nimi. Teraz z tego co wiem przesiedli się na NX'a.
Jeżeli pomogłem kliknij pomógł :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”