CAM czas obróbki

Błąd w podanym czasie obróbki materiału CAM - Mach3


Autor tematu
rysiek 62
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 6
Rejestracja: 17 lut 2020, 16:45

CAM czas obróbki

#1

Post napisał: rysiek 62 » 17 lut 2020, 17:31

Witam , od 30 - stu kilku lat rzeźbię świątki duże i małe jak popadnie ale kręgosłup i lekarze powiedzieli dość a chęci jeszcze są.Wpadłem na pomysł aby zakupić frezarkę CNC 30/40 3D chińską bo tylko na taką mnie stać. I mam taki problem zainstalowałem Macha3 w wersji do 500 linii kodu i wrzucam do niego g-cod wygenerowany z blender cam jest to ok.16000 linii. Blender cam pokazuje w symulatorze czas pracy ok.40 minut a Mach3 500 linii ok.12min to wyjdzie z 6 godzin.Jest to mała figurka 13 cm. którą w tym czasie mimo ograniczeń wykonam ręcznie.Mam pytanie gdzie leży prawda i ile tak na prawdę potrzeba czasu na wykonanie tej pracy.Dołączam plik ale proszę sprawdzić poprawność.
Załączniki
machpiongoraF20001.zip
(114.39 KiB) Pobrany 24 razy




Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2195
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: CAM czas obróbki

#2

Post napisał: Steryd » 17 lut 2020, 17:56

linia linii nie równa i nie da się przeliczyć czasu obróbki z proporcji ilości wierszy części do całości programu.
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
rysiek 62
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 6
Rejestracja: 17 lut 2020, 16:45

Re: CAM czas obróbki

#3

Post napisał: rysiek 62 » 17 lut 2020, 18:04

Umieściłem troszkę g-codu może ktoś ma podobną maszynę i wypróbuje będzie to jakiś przybliżony czas tak 2 godz by pasował.


Majster70
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1173
Rejestracja: 08 cze 2010, 23:37
Lokalizacja: Piastów

Re: CAM czas obróbki

#4

Post napisał: Majster70 » 25 sie 2020, 11:53

W takich przypadkach więcej zależy od obrabiarki, im dynamiczniejsza, tym szybciej ci to zrobi. Co możesz zrobić w Cam-ie, do włączyć opcję zaokrąglania ścieżek np promieniem R0,1mm, (im większy promień tym szybsza obróbka) to znacznie pomaga w takich sytuacjach kosztem dokładności obróbki. No ale nie wszystkie Camy mają taką opcję.


oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 5322
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: CAM czas obróbki

#5

Post napisał: oprawcafotografii » 25 sie 2020, 12:05

A mógłbyś podzielić się oryginalnym plikiem 3D? Też trenuje właśnie frezarkę...

q

Dodane 2 minuty 20 sekundy:
rysiek 62 pisze:
17 lut 2020, 17:31
Mam pytanie gdzie leży prawda i ile tak na prawdę potrzeba czasu na wykonanie tej pracy.Dołączam plik ale proszę sprawdzić poprawność.
Czas frezowanie dokładny poda Ci tylko CAM / sterowanie które zna dokładnie
dynamikę maszyny. W praktyce przekonasz się gdy wyfrezujesz ;)
Oczywiście możesz oszacować że coś będzie frezować się szybciej / wolniej
ale dokładny czas dopiero na maszynie...

q


kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2273
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

Re: CAM czas obróbki

#6

Post napisał: kubus838 » 25 sie 2020, 17:27

rysiek 62 pisze:
17 lut 2020, 17:31
Witam , od 30 - stu kilku lat rzeźbię świątki duże i małe jak popadnie ale kręgosłup i lekarze powiedzieli dość a chęci jeszcze są.Wpadłem na pomysł aby zakupić frezarkę CNC 30/40 3D chińską bo tylko na taką mnie stać. I mam taki problem zainstalowałem Macha3 w wersji do 500 linii kodu i wrzucam do niego g-cod wygenerowany z blender cam jest to ok.16000 linii. Blender cam pokazuje w symulatorze czas pracy ok.40 minut a Mach3 500 linii ok.12min to wyjdzie z 6 godzin.Jest to mała figurka 13 cm. którą w tym czasie mimo ograniczeń wykonam ręcznie.Mam pytanie gdzie leży prawda i ile tak na prawdę potrzeba czasu na wykonanie tej pracy.Dołączam plik ale proszę sprawdzić poprawność.
Witam

Powiedzenie, że w przypadku obrabiarek cnc "zrobisz szybciej" z reguły możesz wsadzić miedzy bajki - ale podkreślam z reguły. A w przypadku kiedy zaczynasz produkować bryły 3d to nie możesz tej produkcji porównywać do roboty ręcznej. Przykład już sam podałeś jedną taką bryłę zrobisz szybciej ręcznie niż maszyna. I teraz powinieneś zadać sobie pytanie. Ile czasu zajmie Cii zrobienie 10 takich brył ręcznie a ile czasu zajmie zrobienie takich brył obrabiarce cnc. I tu zwracam uwagę na pewien szczegół. Jeżeli przygotujesz sobie plik obróbkowy który w czasie rzeczywistymi obrabiarka wykona bryłę w ciągu 30 minut to nie znaczy, że 10 takich brył maszyna będzie robiła w ciągu 300 minut. Ja jestem pewien, że maszyna zrobi to o wiele wiele szybciej. I tu napiszę Ci kolejny przykład: jednego dnia na swojej obrabiarce robisz 10 swoich produktów na drugi dzień robisz kolejne 10 szt.. A, że obrabiarka przez dwa dni pracuje sama a Twoja rola to doglądanie czy maszyna dobrze pracuje, to oprócz doglądanie maszyny masz sporo czasu wolnego - przecież przez dwa dni nie będziesz siedział i wpatrywał się co robi narzędzie. I w tym czasie oprócz doglądania maszyny możesz siedząc przy komputerze przygotować sobie kolejne pliki obróbkowe na nowe produkty. W Twoim przypadku obrabiarka cnc zapewni szybką produkcje seryjną niż produkcje jednostkową. Korzyści z tego masz takie, że w ciągu dwóch dni przygotowane jest 10 produktów, na inne 10 szt. masz zrobiony plik obróbkowy i nie dewastujesz swojego kręgosłupa ani całego organizmu. Jedyne co musisz zrobić to przenieść swoje "rzeźbienie" do komputera czyli poznać swojego CAD/CAM-a.

robert

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”