budowa prostego plotera plazmowego

jak zbudować?

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC
Awatar użytkownika

TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1354
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: budowa prostego plotera plazmowego

#11

Post napisał: TOP67 » 15 gru 2019, 09:26

W tym wątku opisałem kilka rozwiązań na Arduino. sterowanie-i-oprogramowanie-minifrezark ... ml#p707985

Skoro masz CNC Shield V4, to nie za bardzo ma sens kupowanie V3. Chyba, że użyjesz napędu na 2 śruby.

Płytka ma nawet kilka wejść na grzybka.

Hold - wstrzymuje całą pracę
Resume - wznawia pracę
Abort - Wstrzymuje pracę, której nie da się wznowić. A odblokować trzeba w programie lub przyciskiem E-stop
E-stop. Wstrzymuje pracę i resetuje.

Dodane 27 minuty 54 sekundy:
sad_madman pisze:
15 gru 2019, 01:13
W polecanych filmach znajdują się także filmy realizowane przez pewien znany sklep
Płyta główna sterowania CNC - SSK-MB2 - cena 90zł
Sterownik silnika krokowego SSK-B03 (M542) - 4.2A - 235zł za sztukę

Do tego jeszcze dochodzą kwestie zasilania.
Do tego dolicz jeszcze program Mach 3 oraz dostosowanie komputera do wyjścia LPT. No i zainstalować na nim starego Windowsa 32 bit.

Wymagania dla komputera stacjonarnego (w przypadku użycia portu równoległego LPT):

32-bit wersja systemu Windows 2000. Windows XP. Windows Vista. lub Windows 7 ( wersje 64-bitowe w przypadku portu LPT nie są obsługiwane)
Procesor minimum 1Ghz-
Minimum 512MB pamięci RAM
Nie zintegrowana karta graficzna 32MB RAM

https://www.ebmia.pl/oprogramowanie-cnc ... ratis.html



Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 4428
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: budowa prostego plotera plazmowego

#12

Post napisał: tuxcnc » 15 gru 2019, 10:38

Jak wyżej pisano, stepsticki nadają się do drukarki 3d, no może do plotera do styropianu.
Nawet jeśli się nie stopią przy 2A, to po jasną cholerę budować maszynę na podzespołach pracujących na granicy wytrzymałości ?
Z rozwiązań budżetowych polecam sterowniki na TB6600, z tym że konkretnie HY-DIV268N-5A. Na to trzeba bardzo uważać, bo Chińczycy mają do nazw bardzo luźny stosunek i jako TB6600 sprzedają dowolnie wszystko. Ma wyglądać jak na zdjęciu i kosztować w Chinach około 50zł z wysyłką. Jak jest taniej i inaczej wygląda, to najprawdopodobniej nie będziesz z zakupu zadowolony.
Obrazek


sad_madman
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 3
Posty: 95
Rejestracja: 06 mar 2012, 08:53
Lokalizacja: Sieradz

Re: budowa prostego plotera plazmowego

#13

Post napisał: sad_madman » 23 gru 2019, 00:36

TOP67 pisze:
15 gru 2019, 09:26
32-bit wersja systemu Windows 2000. Windows XP. Windows Vista. lub Windows 7 ( wersje 64-bitowe w przypadku portu LPT nie są obsługiwane)
Procesor minimum 1Ghz-
Minimum 512MB pamięci RAM
Nie zintegrowana karta graficzna 32MB RAM
Wiesz może co dokładnie oznacza "nie zintegrowana" ? Szczerze mówiąc trochę dziwny zapis. Moje pytanie jest związane z tym, że posiadam laptopa dell e6320 który poprzez stacje dokującą ma możliwość rozszerzenia o port COM czy LPT.

Awatar użytkownika

TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1354
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: budowa prostego plotera plazmowego

#14

Post napisał: TOP67 » 23 gru 2019, 07:30

Tu jest mowa o karcie graficznej, chociaż to chyba dane sprzed dekady.
Ale port LPT ze stacji dokującej podobno to nie działa z Mach 3. Czytałem gdzieś tu na forum.

Ale dlaczego nie spróbujesz na GRBL?

Dodane 14 minuty 9 sekundy:
Zdaje się, że tutaj pisano o stacji dokującej post503526.html?hilit=dokuj%C4%85ca#p503526


sad_madman
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 3
Posty: 95
Rejestracja: 06 mar 2012, 08:53
Lokalizacja: Sieradz

Re: budowa prostego plotera plazmowego

#15

Post napisał: sad_madman » 23 gru 2019, 17:13

Tak naprawdę z tamtego postu nie wynika, że to nie działa bo każdy twierdzi, że trzeba kupić PC. To akurat problem dla mnie nie jest bo taki sprzęt to ja akurat w pudełkach trzymam. Lapek jednak wygodniejszy. Na pewno port COM na takiej stacji dokującej działa poprawnie bo używałem go do zastosowań gdzie "oszukane" porty nie miały prawa działać.

W sumie teraz robię trochę rozeznanie co potrzebuję i wstępnie w co można iść. Święta przyjdą to będę miał chwilę czasu aby usiąść, przeanalizować warianty i wtedy tak naprawdę stworzę temat gdzie na pewno będę dopytywał o szczegóły.

Awatar użytkownika

TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1354
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: budowa prostego plotera plazmowego

#16

Post napisał: TOP67 » 23 gru 2019, 17:33

W sumie, to bym zaczął od przetestowania jaki silnik będzie potrzebny. Do tego potrzebujesz tylko drivera i płytki, którą już masz. Podłączysz jeden silnik i będziesz testował maksymalną prędkość silnika.

GRBL to mały komputer i sam oblicza dane z programu, który dostaje przez USB lub z karty SD. Komputer tylko monitoruje jego aktywność. Ale ponieważ to bardzo prosty komputerek, to ma duże ograniczenia. Tylko 3 osie i podstawowe G-kody (bez cykli itp). Zrobi to samo co inne, tylko kod będzie dłuższy.

Mach 3 czy LinuxCNC używają do obliczeń komputera, a karta jest tylko interfacem do komunikacji z maszyną. Daje to dużo większe możliwości programu, jak dodatkowe osie. Ale powoduje też problemy. Jak w tle wystartuje antywirus, to program zwalnia.


niedal
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 1
Posty: 41
Rejestracja: 29 gru 2006, 09:44
Lokalizacja: Parczew
Kontakt:

Re: budowa prostego plotera plazmowego

#17

Post napisał: niedal » 09 lip 2020, 11:06

TOP67 pisze:
15 gru 2019, 09:26

Do tego dolicz jeszcze program Mach 3 oraz dostosowanie komputera do wyjścia LPT. No i zainstalować na nim starego Windowsa 32 bit.

Wymagania dla komputera stacjonarnego (w przypadku użycia portu równoległego LPT):

32-bit wersja systemu Windows 2000. Windows XP. Windows Vista. lub Windows 7 ( wersje 64-bitowe w przypadku portu LPT nie są obsługiwane)
Procesor minimum 1Ghz-
Minimum 512MB pamięci RAM
Nie zintegrowana karta graficzna 32MB RAM

https://www.ebmia.pl/oprogramowanie-cnc ... ratis.html
Budując ploter plazmowy, nie zdecydował bym się na sterowanie tego Machem. Znaczy, kiedyś tak zrobiłem i nawet działało, ale obecnie szukać kompa z LPT, biorąc pod uwagę ryzyko zakłóceń, resetów, awarii, poszedł bym w stronę dedykowanego MyplasmCNC

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”