Budowa plotera CNC 1100x600

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
Zbychozi
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4

Budowa plotera CNC 1100x600

Post napisał: Zbychozi » 17 lip 2025, 12:16

witajcie!
Na forum jestem już od jakiegoś czau, to jest to mój pierwszy post, także witam wszystkich Forumowiczów!
Jak do tej pory udało mi się zbudować drukarkę 3D i mały ploter laserowy, oba urządzenia oparte o GRBL, nic specjalnego, ale służą mi dobrze.
Ostatnio z racji tego, że przydała by mi się bardziej precyzyjna obróbka drewna, postanowiłem zbudować frezarkę, a raczej ploter CNC.

Frezarka ma służyć głównie do obróbki drewna twardego, ew. aluminium, ale to sporadycznie.
Zakładam pole robocze frezarki ok. 1100 x 600mm. Zakres osi Z to ok. 150mm.
Konstrukcja oparta o profile stalowe 80x60x4 i 100x80x4.
Posiadam klika takich profili i chciałbym je wykorzystać w budowie.
Profil 100x80x4 będzie wykorzystany na osi Y, pod wałkami podpartymi. Reszta zrobiona będzie z profili 80x60x4.
Profile były by spawane, czyli podstawa i brama.
Chociaż bramę w miejscu styków belek poziomych, na których są zamontowane wałki podparte i pionowych nie wiem czy nie lepiej było by skręcić na śruby? Spawanie wiadomo, nie jest idealne.

Zakładam moc wrzeciona ok 2,2 - 3 kW - też ze względu na oprawkę ER20
Silniki krokowe ok 3Nm.
poniżej trzy grafiki z projektem frezarki
Co sądzicie o takiej konstrukcji?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zastanawiam się jak rozwiązać napęd osi Y. Na grafikach zrobiłem dwa wałki podparte, nad wałkami były by umieszczone śruby kulowe.
I teraz, czy obie śruby kulowe napędzać jednym silnikiem, połączenie śrub z silnikiem paskiem? Czy każdą śrubę oddzielnym silnikiem?
Jak sądzicie, jak było by lepiej, bezpieczniej?

No i czy stosować wałki podparte czy prowadnice liniowe? Prowadnice wiadomo droższe, ale może gra jest warta świeczki.

Liczę na konstruktywną dyskusję :)

Adam Domański
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Re: Budowa plotera CNC 1100x600

Post napisał: Adam Domański » 17 lip 2025, 12:39

Zbychozi pisze:No i czy stosować wałki podparte czy prowadnice liniowe?

Prowadnice

techmajster

Post napisał: techmajster » 08 sty 2026, 14:27

Ja bym to po prostu rozrysował w CAD-zie i sprawdził geometrię osi Y. Jak wrzucisz bramę, wózki, śruby i punkt działania siły, to szybko widać czy robi się za duża dźwignia i gdzie może brakować sztywności. Do takich przymiarek dobrze się sprawdzają konfigurowalne modele CAD (np. z MISUMI), można łatwo zmienić rozstaw, wysokość bramy albo wariant napędu i zobaczyć różnice bez rysowania wszystkiego od zera.

Autor tematu
Zbychozi

Post napisał: Zbychozi » 15 kwie 2026, 12:42

Witam po długiej przerwie.
Projekt nie umarł. Przeszedł bardzo głęboką metamorfozę.
Przerobiona została cała konstrukcja, niżej wrzucam grafikę.
Obrazek

Co do tej pory zostało zrobione.
Konstrukcja została zespawana z profili stalowych 80x60x4
Na powierzchniach, gdzie montowane są prowadnice dospawane zostały płaskowniki piątki. Powierzchnie dodatkowo zostały obrobione na CNC.
Podstawa, gdzie są dokręcone prowadnice osi Y została obrobiona z jednego mocowania.
Ostatnio dorobiłem też stolik pod frezarkę.
Wrzucam dodatkowo kilka zdjęć:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Do maszyny zakupiłem silniki serwokrokowe Nema 24 3Nm 5A ze sterownikiem HSS60
Zatrzymałem się na wyborze zasilacza.
Jaki zasilacz byście polecili? Coś z serii Mean Well np. RSP-1000-48?
Czy mocniejszy?

Autor tematu
Zbychozi

Post napisał: Zbychozi » 16 kwie 2026, 12:17

Jeszcze może kilka słów uzupełniających co do samej konstrukcji, bo może za skromnie opisałem to co do tej pory zrobiłem i aby nie było, że została po prostu jakoś tam pospawana, pomalowana i jest :D

Jak wspomniałem konstrukcja była obrobiona na CNC, czyli wszystkie powierzchnie pod prowadnice, powierzchnie styku belki osi X z kolumnami na prowadnicach osi Y, wszystkie potrzebne otwory i gwinty np. do przykręcenia prowadnic liniowych itd.
Płaskowniki dodatkowo oprócz spawów bocznych co kilkanaście cm były nawiercane na środku i spawane punktowo do profili, tak aby nie pracowały środkiem.
Samo spawanie było wykonane przez kogoś zawodowo robi podobne rzeczy.
Obróbka CNC była wykonana około 4 miesięcy po spawaniu.
Podczas obróbki na płaskownikach prowadnic osi Y było zebrane max milimetr, także konstrukcja jakoś specjalnie się nie odkształciła po spawaniu.

Ostatnio wykonałem stolik pod frezarkę, także na zdjęciach widać już ustawioną podstawę na stoliku.
Cała konstrukcja została wypoziomowana, chociaż i tak bez poziomowania różnica była kilka dyszek na krańcach płaskowników osi Y.
Udało mi się ustawić konstrukcję tak, że różnica na całej długości prowadnic osi Y nie przekracza dwóch dyszek, a i tak nie rozwodziłem się nad tym jakoś specjalnie, także jak na taką konstrukcję jestem zadowolony.
Na szerokości czyli w osi X odkształceń nie ma, ładnie trzyma poziom na każdym z płaskowników przyspawanych do 4 belek. Płaskowniki oczywiście też były obrobione.
Do poziomowania mam poziomicę maszynową MPSF 315-0,05 VIS.
Podpory pod mocowania śrub kulowych zostały wykonane też na CNC. Po dokręceniu prowadnic i śrub, wszystko chodzi lekko na całej długości, także jest okay.
Prowadnice i śruby to chińczyki, ale i tak mocno przekroczyłem pierwotnie zakładany budżet.
Prowadnice HGR20, śruby średnica 20mm z nakrętką DFU2005.

Chyba z grubsza wszystko opisałem, jak coś mi się przypomni, będę uzupełniał.
Jak widać włożyłem w konstrukcję sporo pracy, jak na razie jestem zadowolony z efektu.

Obecnie jestem na etapie przykręcenia belki osi X.
Zastanawiam się też nad wyborem odpowiedniego zasilacza i sterownika.

Stąd moje wcześniejsze pytanie o to.
Tak jak wspomniałem zakupiłem 4 silniki serwokrokowce Nema24 3Nm 5A i do tego w zestawie były sterowniki HSS60.
Wyhaczyłem zasilacz MEAN WELL RSP-1000-48, chociaż nie ukrywam, że wolałbym coś troszkę tańszego, może taki: MEAN WELL LRS-1200-48?
Czy może macie jakieś inne propozycje?

Bandito
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Bandito » 16 kwie 2026, 14:38

Sporo wysiłku i kasy. Czy nie lepiej było kupić złom do remontu? okazje-na-allegro-t68973-2810.html#p902611

https://olx.pl/d/oferta/frezarka-cnc-ob ... a6JIr.html

Bandito
Posty w temacie: 2

Post napisał: Bandito » 16 kwie 2026, 21:49

Wózki na szynie osi x , czy nie zablisko siebie?

Awatar użytkownika

Arbaql
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)

Post napisał: Arbaql » 17 kwie 2026, 00:00

Zbychozi pisze:
16 kwie 2026, 12:17

Zastanawiam się też nad wyborem odpowiedniego zasilacza ,wolałbym coś troszkę tańszego
Cześć
Ja tam słabo się znam, ale zasilacz powinien mieć 20-25% zapasu, jeśli masz 4 silniki po 5A to zasilacz powinien być 25A+. Możesz użyć dwóch zasilaczy po 12-15A każdy, może będzie taniej. Ja kupuję najtańsze i jakoś działa, ale to nie jest dobra rada dla kogoś komu nie wystarczy "jakoś".
Można też dać na sterowniku deko niższe prądy na silniki ale to chyba też nie tędy droga, chyba, że nie zależy ci na prędkości posuwu i tak zrobić trochę zapasu na zasilaczu.
Podoba mi się jak nakrętki kulowe ukryte są w konstrukcji. Trzymam kciuki żeby wszystko dalej tak ładnie pasowało jak do tej pory.

Autor tematu
Zbychozi

Post napisał: Zbychozi » 17 kwie 2026, 12:14

Bandito pisze:
16 kwie 2026, 14:38
Sporo wysiłku i kasy. Czy nie lepiej było kupić złom do remontu? okazje-na-allegro-t68973-2810.html#p902611
Właśnie o to chodzi, dla mnie taki "wysiłek" to przyjemność. Każdy coś lubi robić, ja akurat to.
A co do kasy, nie aż tak sporo, sporo rzeczy została ogarnięta po dobrej znajomości. Dlatego też taka, a nie inna konstrukcja.
Bandito pisze:
16 kwie 2026, 21:49
Wózki na szynie osi x , czy nie zablisko siebie?
Rozstaw dokładnie 17cm, te wózki na grafice w dolnej prowadnicy osi X, to tylko tak na grafice, będą bardziej rozsunięte.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”