Budowa nowej maszyny CNC
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 1
pukury sam widziałem w necie taki programik z dostępnym kodem , program prosty ale przemyślany.
Też aktualnie buduję styroploter na wałkach 12 mm z tym że pole pracy bardzo małe. wszystkie wałki długości
500mm i na paskach, także jak skończę to postaram sie coś wrzucić. Silniki 1,89 bo takie akurat mam.
łożyska na te wałki mają miejsce na segery w odstępie przeszło 20 mm także płyta tej grubości może posłużyć jako oprawa łożysk
Powodzenia
Też aktualnie buduję styroploter na wałkach 12 mm z tym że pole pracy bardzo małe. wszystkie wałki długości
500mm i na paskach, także jak skończę to postaram sie coś wrzucić. Silniki 1,89 bo takie akurat mam.
łożyska na te wałki mają miejsce na segery w odstępie przeszło 20 mm także płyta tej grubości może posłużyć jako oprawa łożysk
Powodzenia
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
witam.
każdy orze jak może
gfmc ma " w sobie " sterowanie grzaniem drutu i generalnie wszystko co do skrzydeł jest potrzebne .
ja robię tylko sterowanie - inni sobie będą wycinać co tam chcą .
oryginalna płytka może sterować małymi silnikami - ma na wyjściu uln2803 .
przeprojektowałem na możliwości inne .
tak czy siak - życzę powodzenia .
pozdrawiam .
każdy orze jak może

gfmc ma " w sobie " sterowanie grzaniem drutu i generalnie wszystko co do skrzydeł jest potrzebne .
ja robię tylko sterowanie - inni sobie będą wycinać co tam chcą .
oryginalna płytka może sterować małymi silnikami - ma na wyjściu uln2803 .
przeprojektowałem na możliwości inne .
tak czy siak - życzę powodzenia .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 7
Dziękuję Koledzy za rzetelne rady. Powoli zaczynam ‘teoretycznie’ składać wszystko do kupy.
Cztery silniki 1.98Nm.
Wałki fi25.
Śruba kulowa 16x5 ??
Zastanawiam się nad paskami. Z jednej strony pasek na pewno sprawdziłyby się bardzo dobrze, jednak śruba kulowa jest znaczniej prostsza w montażu podczas budowy??.
Kolego pukury, napisz proszę coś bliżej odnośnie Własnego „klonu” płytki.
Odnośnie własnego oprogramowania… To faktycznie poczeka do zimy, kiedy będzie więcej wolnego czasu. Traktuję to jako ciekawostkę niż konieczność. Z racji zawodu piszę oprogramowania, między innymi na sterowniki i automatykę przemysłową.
Cztery silniki 1.98Nm.
Wałki fi25.
Śruba kulowa 16x5 ??
Zastanawiam się nad paskami. Z jednej strony pasek na pewno sprawdziłyby się bardzo dobrze, jednak śruba kulowa jest znaczniej prostsza w montażu podczas budowy??.
Kolego pukury, napisz proszę coś bliżej odnośnie Własnego „klonu” płytki.
Odnośnie własnego oprogramowania… To faktycznie poczeka do zimy, kiedy będzie więcej wolnego czasu. Traktuję to jako ciekawostkę niż konieczność. Z racji zawodu piszę oprogramowania, między innymi na sterowniki i automatykę przemysłową.
-
- Posty w temacie: 6
Nie powiedziałbym, że śruba kulowa jest łatwiejsza w montażu. Przy pasku jest mniej roboty. Śrubę musisz obrobić na końcach, osadzić w blokach łożyskujących. Może samą nakrętkę to już łatwo przykręcić bo ma otwory montażowe. Policz też koszty za cenę śrub, bloków, obróbki możesz zrobić cały styroploter na paskach i jeszcze pewnie sporo zostanie. Przy pasku masz tylko pasek cięty z metra, kółko na silniku i dwie rolki żeby dobrze opasać kółko silnika (max kilkadziesiąt złotych nie kilkaset).
-
Szerokość 10 mm wystarczy, ale podział i ilość zębów koła musisz dobrać do spodziewanej rozdzielczości posuwu. Wiadomo im mniej zębów i mniejsza podziałka to rozdzielczość większa.
Z tym napinaniem pasa to jakieś musi być. Chodzi o takie wstępne napięcie, bo to nie może wisieć (poprzez regulację położenia silnika). Ja mam na myśli napęd w postaci rozpiętego pasa owiniętego pętelką na kole silnika (w zasadzie to półpętelką
bo tu mamy pasek nie sznurek). Żeby pętelkę utrzymać potrzebne są dwie rolki blisko po obu stronach.
Z tym napinaniem pasa to jakieś musi być. Chodzi o takie wstępne napięcie, bo to nie może wisieć (poprzez regulację położenia silnika). Ja mam na myśli napęd w postaci rozpiętego pasa owiniętego pętelką na kole silnika (w zasadzie to półpętelką

-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 7
Witaj
Im większa ilość zębów, tym większa rozdzielczość. To samo dotyczy rozdzielczości silnika… dlatego o to pytałem. Na pewno trzeba zgrać jedno z drugim. Teraz jest dla mnie istotna sama rozdzielczość… czy skok śruby x5 jest taki sam jak paska - podział 5??. Może przesadzam ze swoją „dokładnością”, jednak chcę poznać teoretyczne zależności i nie popełnić błędu technicznego.
Im większa ilość zębów, tym większa rozdzielczość. To samo dotyczy rozdzielczości silnika… dlatego o to pytałem. Na pewno trzeba zgrać jedno z drugim. Teraz jest dla mnie istotna sama rozdzielczość… czy skok śruby x5 jest taki sam jak paska - podział 5??. Może przesadzam ze swoją „dokładnością”, jednak chcę poznać teoretyczne zależności i nie popełnić błędu technicznego.
-
Śruba będzie dokładniejsza 10x. Na jeden obrót śruby masz przesunięcie 5mm, silnik ma 200 kroków więc 5/200 daje rozdzielczość pozycjonowania 0.025 mm/krok.
Pasek o podziałce 5mm to za mało żeby określić rozdzielczość. Potrzebna jest jeszcze ilość zębów koła. Jak dasz najmniejsze: 10 zębów to jeden obrót da przesunięcie 10x5 czyli 50 mm. Z tego wynika, że 50/200 da rozdzielczość pozycjonowania 0.25 mm/krok.
Oczywiście jak użyjesz sterowania mikrokrokowego to rozdzielczości teoretycznie wzrosną (precyzja nie koniecznie, bo powtarzalność mikrokroku ma swoją tolerancję i raczej poprawia on kulturę pracy niż zakładaną dokładność)
Pasek o podziałce 5mm to za mało żeby określić rozdzielczość. Potrzebna jest jeszcze ilość zębów koła. Jak dasz najmniejsze: 10 zębów to jeden obrót da przesunięcie 10x5 czyli 50 mm. Z tego wynika, że 50/200 da rozdzielczość pozycjonowania 0.25 mm/krok.
Oczywiście jak użyjesz sterowania mikrokrokowego to rozdzielczości teoretycznie wzrosną (precyzja nie koniecznie, bo powtarzalność mikrokroku ma swoją tolerancję i raczej poprawia on kulturę pracy niż zakładaną dokładność)