Baza maszyny (same kamienie) ważą ok. 60-70kg; całość - około 100kg.Ooo no ładnie to wygląda, a ile waży?
Budowa CNC z drewna czy zakup z chin CNC3040?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Re: Budowa CNC z drewna czy zakup z chin CNC3040?
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 7
Drobna aktualizacja:
Zamówiłem takie oto wrzecionko.
Były także zestawy z falownikiem 3HP ale mam nadzieje, że i 2HP da radę. Czy prócz prądu czymś to się jeszcze różni?
Byłem także u kamieniarza i stwierdził że różnica w wysokości kamienia między bloczkami może różnić się 2mm więc trochę słabo to widzę w późniejszej obróbce.
Kolejny problem to jest taki, że musiał bym dokupić dodatkową śrubę kulową o długości 1m, lub w przypadku gdy chciałbym mieć krótszą maszynę dać gdzieś do przetoczenia końcówki, bo sam nie mam możliwości aby je zarobić.
Dlatego też ponownie zastanawiam się nad drewniakiem, z ruchomą bramą wykonaną z kantówek dębowych nie mniejszych niż 50x50mm.
Plus drewniaka jest jeszcze taki, że mógłbym w przestrzeni skrzyni umieścić całą elektronikę i szufladki na jakieś duperele.
Acha i jeszcze jedno, od przodu chciałbym zamontować zakupione wrzeciono a z tyłu laser 15W + głowica do drukowania 3D
Tak aby mieć już maszynkę combo
Zamówiłem takie oto wrzecionko.
Były także zestawy z falownikiem 3HP ale mam nadzieje, że i 2HP da radę. Czy prócz prądu czymś to się jeszcze różni?
Byłem także u kamieniarza i stwierdził że różnica w wysokości kamienia między bloczkami może różnić się 2mm więc trochę słabo to widzę w późniejszej obróbce.
Kolejny problem to jest taki, że musiał bym dokupić dodatkową śrubę kulową o długości 1m, lub w przypadku gdy chciałbym mieć krótszą maszynę dać gdzieś do przetoczenia końcówki, bo sam nie mam możliwości aby je zarobić.
Dlatego też ponownie zastanawiam się nad drewniakiem, z ruchomą bramą wykonaną z kantówek dębowych nie mniejszych niż 50x50mm.
Plus drewniaka jest jeszcze taki, że mógłbym w przestrzeni skrzyni umieścić całą elektronikę i szufladki na jakieś duperele.
Acha i jeszcze jedno, od przodu chciałbym zamontować zakupione wrzeciono a z tyłu laser 15W + głowica do drukowania 3D
Tak aby mieć już maszynkę combo

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
osobiście elektroniki nie umieszczał bym obudowie maszyny ponieważ jest narażona na wióry pył i ewentualnie chłodziwo
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 7
Hmm nie mogę się zdecydować co do silników...
Czy warto dołożyć kasy i zakupić trzy sztuki czegoś takiego:
Nema24 Closed Loop Stepper Motor 3.0N.m 4 wires 428Oz-in D
?
Co do tych silników z allegro to czy samą indukcyjnością się mam kierować?
Na co zwrócić uwagę, jeżeli chciałbym zakupić elementy na ewentualną przebudowę maszyny na solidniejszą, jeżeli drewniak by nie wystarczył?