Od pewnego czasu jestem posiadaczem Frezareczki Bridgeport VMC500. Maszyna jakiś czas stała i się kurzyła ,w końcu jest trochę czasu aby ją uruchomić. Po podłączeniu powietrza z kompresora ( ok50l tymczasowo ) słychać szum powietrza z góry i dołu wrzeciona na wyłączonej maszynie . Miejsca wycieku zaznaczyłem na schemacie i fotkach maszyny . Gdy odłączę wężyk z powietrzem idący z boku osłony wrzeciona do reduktora, szum i wyciek ustają. Jestem w stanie teraz tylko zlokalizować wyciek z dołu wrzeciona , występuje po całym obwodzie między wrzecionem a osłoną wrzeciona .
Co to może być ? czy to może normalna sprawa w tego typu maszynach ? Ktoś spotkał się z podobnym problemem?
Jest to moja pierwsza maszyna wymagająca sprężonego powietrza...
Gdy ją oglądaliśmy nie pamiętam aby było słychać taki szum/wyciek z okolic wrzeciona . Zmiana narzędzia odbywa się normalnie, słychać przedmuch , niestety przez małą pojemności kompresora obecnie jestem w stanie zmienić tylko jedno narzędzie przed komunikatem "Low air pressure" , póki kompresor nie doładuje powietrza. Obecnie jestem na etapie poszukiwań śrubówki o pojemności 500l.
Dziękuję za jakiekolwiek wskazówki .
Pozdrawiam