Brak pamięci - ograniczenia

Dyskusje na temat maszyn HAAS

Autor tematu
wiktoriano
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 214
Rejestracja: 23 cze 2009, 08:27
Lokalizacja: San Escobar

Brak pamięci - ograniczenia

#1

Post napisał: wiktoriano » 24 cze 2019, 09:26

Dzień dobry.
Skończyła mi się pamięć w maszynie.
Wrzuciłem program na usb, ale nie da się zacząć od konkretnego bloku tylko od początku programu.
Faktycznie się nie da? może coś w ustawieniach?
Są jeszcze jakieś ograniczenia włączania programu z usb?
NGC już ma standardowo 1GB.



Awatar użytkownika

ryby007
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 424
Rejestracja: 04 cze 2007, 18:49
Lokalizacja: Mogilno

Re: Brak pamięci - ograniczenia

#2

Post napisał: ryby007 » 25 cze 2019, 10:16

Wyskoczył tobie taki komunikat w NGC czy w starym sofcie.
Setting 36 by zacząć od jakiegoś bloku, było już poruszane na forum.
:mrgreen:


Autor tematu
wiktoriano
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 214
Rejestracja: 23 cze 2009, 08:27
Lokalizacja: San Escobar

Re: Brak pamięci - ograniczenia

#3

Post napisał: wiktoriano » 25 cze 2019, 13:34

ryby007 pisze:Setting 36 by zacząć od jakiegoś bloku, było już poruszane na forum.

Stary soft.
Setting 36 nie służy do tego, jak instrukcja twierdzi nie bierze pod uwagę niektóreych kodów M przy przechodzeniu gdy zaczynamy nie od początku programu.

Awatar użytkownika

ryby007
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 424
Rejestracja: 04 cze 2007, 18:49
Lokalizacja: Mogilno

Re: Brak pamięci - ograniczenia

#4

Post napisał: ryby007 » 25 cze 2019, 20:48

Lepsze to niż nic
:mrgreen:


Autor tematu
wiktoriano
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 214
Rejestracja: 23 cze 2009, 08:27
Lokalizacja: San Escobar

Re: Brak pamięci - ograniczenia

#5

Post napisał: wiktoriano » 17 lip 2019, 08:40

Włączając program z USB lub sieci pracuje się w jakimś trybie FNC.
Praca w tym trybie nieco różni się, mianowicie:

SKOK DO BLOKU:
- Aby skoczyć do bloku, należy w MEMORY (nie w Edit) najechać na interesujący nas blok i w tej chwili by skoczyć do bloku należy tylko i wyłącznie nacisnąć Start Cycle, jakiekolwiek naciśnięcie innego przycisku przed startem resetuje wskaźnik do początku programu. Pracując na pamięci maszyny zawsze byłem przyzwyczajony, że przed zielonym klikałem memory > current command, aby wyświetlało pozycję maszyny.

EDYCJA:
Edycja programu znacznie się różni w trybie FNC.
- Aby zapisać zmiany należy kliknąć przycisk SEND
- Jeśli nie klikniemy SEND, to wyświetli komunikat czy zapisać i można potwierdzić, ale jeśli naciśniemy z przyzwyczajenia kombinację przycisków to się zwiesi i trzeba czekać na reakcję po czym zmiany zostają utracone.
- Zmiany są zapisywane tam gdzie jest obecnie otwarta karta po prawej stronie, wiec edytując program musimy pamiętać czy po prawej stronie jesteśmy w USB czy w NET. Natomiast jeśli edytujemy i po prawej stronie jest na karcie PAMIEC to zapisywało poprawnie do miejsca skąd był otwarty program, ale zdarzyło mi się, że zmiany zostały utracone.
- TERAZ NAJWAŻNIEJSZE - Maszyna wyłączona w trybie FNC (czyli pracy na USB lub NET) i włączona nie pamięta ostatniego programu, maszyna włącza się z ostatnim zapamiętanym programem z pamięci maszyny, więc można się zdziwić jak się z przyzwyczajenia klikało start cycle, wiec warto wybrać z pamięci maszyny jakiś pusty program i przejść na USB.

POZA TYM:
- Kółko wolniej chodzi, zwłaszcza na komentarzach. Nie chodzi o to, że wolniej się kręci :P :D tylko kursor wolniej chodzi.
- Nie przyjmuje nazwy programu z polskimi znakami.
- Pendriva formatujemy systemem plików FAT32

PLUSY PRACY NA FNC:
- W zasadzie chyba pozostanę w tym trybie pracy na USB z jednego ważnego powodu. MOŻNA TWORZYĆ FOLDERY I NAZWY PROGRAMÓW. To mnie bardzo ucieszyło :) a nie jakieś "O0001021"
- Pilnować się z Polskimi znakami w nazwie programu, raz skopiowałem program o nazwie np. STOŻEK i później, ani nie chciał się włączyć, ani usunąć, ani nic się nie dało zrobić, jedynie pomogło usunięcie całego folderu w którym był program.

Podsumowując jednym zdaniem. Trzeba się pilnować, ale jest spoko.

Awatar użytkownika

ryby007
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 424
Rejestracja: 04 cze 2007, 18:49
Lokalizacja: Mogilno

Re: Brak pamięci - ograniczenia

#6

Post napisał: ryby007 » 17 lip 2019, 10:27

Jeśli twoje pojedyncze programy nie są większe niż 1MB to możesz trzymać w pamięci tylko ten program na którym pracujesz a resztę mieć na USB w katalogach.
Szybko poprawiasz program i możesz go zapisać na koniec na USB itd.
:mrgreen:


Autor tematu
wiktoriano
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 214
Rejestracja: 23 cze 2009, 08:27
Lokalizacja: San Escobar

Re: Brak pamięci - ograniczenia

#7

Post napisał: wiktoriano » 17 lip 2019, 10:35

ryby007 pisze:
17 lip 2019, 10:27
Jeśli twoje pojedyncze programy nie są większe niż 1MB to możesz trzymać w pamięci tylko ten program na którym pracujesz a resztę mieć na USB w katalogach.
Szybko poprawiasz program i możesz go zapisać na koniec na USB itd.
No właśnie jesteś w błędzie ;) Żeby mieć program i kopiować go do pamięci maszyny musi mieć durną nazwę, a jeśli jest ta durna nazwa to nie będę go mógł szybko łatwo i prosto zidentyfikować.
Jak to sobie wyobrażasz? Folder rolki, a w środku 50 programów "O000010", O000011" idt. Chcesz powiedzieć że w komentarzu można opisać? wtedy nie sprawdzi się "szybka łatwa i prosta identyfikacja", przy 5, 10 czy 20 to jeszcze nie problem, ale przy 50 lub 100 i wyżej to jest ogromny problem. Gdybyś jeszcze nie był przekonany to dam ci porównanie, wyobraź sobie pracę w Windowsie takim systemem :D

Awatar użytkownika

ryby007
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 424
Rejestracja: 04 cze 2007, 18:49
Lokalizacja: Mogilno

Re: Brak pamięci - ograniczenia

#8

Post napisał: ryby007 » 18 lip 2019, 10:35

Nie wiem jak u ciebie ale ja mam na USB podpisane programy czyli O00098(TOCZENIE-WALA) i wtedy wiem co jest co.
Trzeba jednak się pilnować z porządkiem na USB.
:mrgreen:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „HAAS”