Blokada mostu Żuk Uaz

Linie produkcyjne, automaty, roboty nie tylko CNC. Przeróbki, modernizacje oraz konstrukcje własne.

Autor tematu
dyziu215
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 248
Rejestracja: 05 sty 2013, 00:07
Lokalizacja: podkarpackie

Blokada mostu Żuk Uaz

#1

Post napisał: dyziu215 » 05 lis 2019, 19:37

Cześć!

Nie idę na skróty, i chcę wykonać blokadę w moim ciągniku SAM. W internecie pojawiało się dużo informacji, jednak brakuję treściwych. Czy ktoś dorabiał blokadę do w/w mostu? Bardzo dziekuję za informację!



Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 2062
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

Re: Blokada mostu Żuk Uaz

#2

Post napisał: Petroholic » 05 lis 2019, 19:40

Kiedyś w FSC Lublin robili mosty do Honkera z blokadami - a że to nic innego jak Tarpan tylko nowszy to blokada powinna podejść do Żuka :) Ewentualnie można podpatrzeć jak to działa :)


IMPULS3
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 5353
Rejestracja: 25 gru 2010, 21:55
Lokalizacja: LUBELSKIE

Re: Blokada mostu Żuk Uaz

#3

Post napisał: IMPULS3 » 05 lis 2019, 20:06

Wszystko jest tylko kwestią miejsca. Jesli ono jest to wystarczy tylko którąkolwiek półoś polaczyć sprzęgłem z koszem/kołem talerzowym i jest blokada. Zasada jest banalnie prosta. Pytanie tylko czy jest gdzie to zrobic bo jeśli trzeba będzie doklejać do obudowy miejsce to bedzie trochę zabawy niekoniecznie z uśmiechem na twarzy. :)

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 2062
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

Re: Blokada mostu Żuk Uaz

#4

Post napisał: Petroholic » 05 lis 2019, 20:22

IMPULS3 pisze:Pytanie tylko czy jest gdzie to zrobic bo jeśli trzeba będzie doklejać do obudowy miejsce to bedzie trochę zabawy niekoniecznie z uśmiechem na twarzy.
Dużo szybciej i przyjemniej będzie wymienić most na taki z blokadą lub miejscem na nią... UAZy też miały blokadę ale to chyba tylko w mostach tzw. Afganach i to też nie we wszystkich...


IMPULS3
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 5353
Rejestracja: 25 gru 2010, 21:55
Lokalizacja: LUBELSKIE

Re: Blokada mostu Żuk Uaz

#5

Post napisał: IMPULS3 » 05 lis 2019, 20:41

Petroholic pisze:Dużo szybciej i przyjemniej będzie wymienić most na taki z blokadą lub miejscem na nią..

Ale mniej ciekawie dla forum. Robić, robić robić! :)

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 2062
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

Re: Blokada mostu Żuk Uaz

#6

Post napisał: Petroholic » 05 lis 2019, 20:52

No to Dyziu jedziesz model 3d mostu włącznie z kołami zębatymi w CADzie i zaczynamy konkurs kto bardziej skomplikowany mechanizm wymyśli :D

A tylko nie wpadnij na pomysł i nie rób tak: :D :D :D

Obrazek

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1340
Rejestracja: 23 cze 2008, 10:38
Lokalizacja: OOL lub DW
Kontakt:

Re: Blokada mostu Żuk Uaz

#7

Post napisał: k-m-r1 » 06 lis 2019, 10:10

Zacznę z innej strony. Dlaczego blokada?
Czy nie łatwiej rozdzielić tylne hamulce na 2 pedały jak to jest czasem popularne?
MACH3 cncTworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inneEKRANY dla firm producentów maszyn Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 703 196 Tomek Komor k-m-r1@wp.pl

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 2062
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

Re: Blokada mostu Żuk Uaz

#8

Post napisał: Petroholic » 06 lis 2019, 10:27

k-m-r1 pisze:rozdzielić tylne hamulce na 2 pedały jak to jest czasem popularne?
Nawet nie czasem... Bardzo wiele maszyn ma hamulce lewo/prawo i dwa pedały obok siebie tylko dla wygody operatora jeśli nie używa są spięte razem... Nawet w Manitou, którego czasem używam tak jest i nigdy nie potrzebowałem rozpinać...


IMPULS3
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 5353
Rejestracja: 25 gru 2010, 21:55
Lokalizacja: LUBELSKIE

Re: Blokada mostu Żuk Uaz

#9

Post napisał: IMPULS3 » 06 lis 2019, 10:45

Bo hamulce są fajne rozpinane jesli sie ma bardzo mocno odciążoną oś skręcającą i pojazd nie skręca, to wtedy można się bawić ale jeśli się jedzie w słabym terenie i pojazd się slizga raz jednym kołem a raz drugim to cieżki temat do takiej zabawy. Blokada jest niezbędna.


Autor tematu
dyziu215
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 248
Rejestracja: 05 sty 2013, 00:07
Lokalizacja: podkarpackie

Re: Blokada mostu Żuk Uaz

#10

Post napisał: dyziu215 » 07 lis 2019, 19:39

Haha to jest skuteczna blokada mostu. CAŁEGO :D

Myślałem o rozdzieleniu hamulca, jednak podczas pracy będzie to uciążliwe... Czy podczas orki, czy szarpania się z drewnem w lesie :) To co mnie cieszy najbardziej, to niskie spalanie, gabaryty, i to, że co sobie do głowy wbiję to zrobię bez żalu :D

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „INNE MASZYNY i URZĄDZENIA”