Błąd przy próbie wczytania g-code (autoleveler)

Po zmodyfikowaniu g-codu za pomocą programu autoleveler 0.7.7 i próbie wczytania do PicoCnc 4.3.3 wywala błąd.

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
ptrwnd
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 12 sie 2018, 13:11

Błąd przy próbie wczytania g-code (autoleveler)

#1

Post napisał: ptrwnd » 12 sie 2018, 13:33

Witam,
chcę zniwelować wpływ nierówności płytki pcb za pomocą programu autoleveler 0.7.7 https://www.autoleveller.co.uk/

Po wygenerowaniu g-code za pomocą eagle i PCB-GCODE i wczytaniu go do PicoCnc 4.3.3 mogę rozpocząć frezowanie bez problemów, ale gdy wygenerowany g-code przepuszczę przez autoleveler to po próbie wczytania go do PicoCnc otrzymuję następujący błąd: Obrazek

Myślę, że Pico ma problem z sumowaniem wartości -0.05 ze zmienną #100:
Obrazek

Czy jest ktoś kto zna rozwiązanie problemu? Czy korzystał ktoś z g-codu generowanego za pomocą autolevelera w programie PicoCnc?
Będę wdzięczny za każdy trop.



Tagi:


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1319
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: Błąd przy próbie wczytania g-code (autoleveler)

#2

Post napisał: RobWan » 12 sie 2018, 15:20

Przeliczyć w arkuszu?

Robert

P.S.
Gra warta świeczki? Podciśnienie nie byłoby lepsze?


bartekn86
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1
Posty: 91
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24

Re: Błąd przy próbie wczytania g-code (autoleveler)

#3

Post napisał: bartekn86 » 12 sie 2018, 15:28

aż się prosi o plugin do piko coby to natywnie mogło być robione... swoją drogą nie wiem jak sztywny jest taki laminat czy by się nie złamał.... taśma dwu stronna ? na ali taśmy akrylowe to parę groszy.. w paru punktach podlepic, wątpię zeby to półtorej dychy było wypukłe.. myśmy tak grawerowali tabliczki na dość wątłym, cienkim materiale i się sprawdzało... no ale zawsze można wsadzić 3 koła w stół.....


bh91
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 827
Rejestracja: 29 sty 2008, 21:00
Lokalizacja: Radom

Re: Błąd przy próbie wczytania g-code (autoleveler)

#4

Post napisał: bh91 » 13 sie 2018, 20:06

Duużo tabliczek narobiłem i każda metoda ma zastosowanie. Jak robisz jedną PCB to stół faktycznie nie ma sensu. Jak robisz 5 pcb - chyba już lepiej zamówić niż męczyć się z taśmami. Kwestia jaką masz maszynę - czy plastusia czy sztywnego potwora :D.
Jak nie miałem stołu podciśnieniowego to kleiłem blaszki 0,5mm na taśmę. a potem pierniczyłem się z odklejaniem. Potem kupowałem taśme u jednego producenta (z klejem solwentowym) i odpowiednim rozpuszczalnikiem schodziło. I tutaj pro tip. Dobra taśma nie była tania. Potem zrobiłem stół (nie kosztowało to 3 koła) a rozmiar było 80x40cm. I uwaga - zależy co robisz. Do cięcia na wylot to najlepiej zrobić sobie dedykowaną nakładkę na stół aby podsys nie uciekał (ja miałem 3 rodzaje więc sobie zrobiłem). A jak do grawerowania to sprawa wydaje się prostsza.

Jeśli masz dostęp do jakiej dobrej pompy to kup sobie kawałek PE albo lepiej alu i zrób sobie takiego podciśnieniowego pada. Jak dobrze przyssie to frezarke za te pcb podniesiesz :D

Laminat FR4 (chyba na pcb jest 1,6mm) kawałka 15x15 cm w ręku raczej nie złamiesz.

Pokaż maszynę jaką masz to będzie wiadomo o co chodzi.
Co do programu. Jak bym miał tak wszystko przeliczać to by mnie szlag trafił. Lubie jak wióry lecą. Poza tym równego sztywnego zamocowania żadne programy w 100% nie zastąpią.
Jest robota - jest pinonc :wink:


Zieju
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 5
Rejestracja: 20 wrz 2017, 18:50
Lokalizacja: Ostrowiec Św.

Re: Błąd przy próbie wczytania g-code (autoleveler)

#5

Post napisał: Zieju » 03 paź 2018, 16:29

Chciałbym również gorąco dołączyć się do prośby o implementację funkcji auto poziomowania - choćby uproszczonego.

Bardzo dużo czasu straciłem na szukanie metody mechanicznego poziomowania PCB ale żadna nie daje idealnych efektów, które, jak się domyślam, leżą w zasięgu ręki przy wykorzystaniu korekcji software'owej.

Czy istnieje jakieś makro, które w prosty sposób pozwoliłoby na zeskanowanie przewodzącej powierzchni do pliku jaki wymaga autoleveller? Tzn. plik tekstowy ze współrzędnymi x y z jako 3 liczby w jednej linii.

Będę wdzięczny za każdą sugestię


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1319
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: Błąd przy próbie wczytania g-code (autoleveler)

#6

Post napisał: RobWan » 03 paź 2018, 17:04

Piko ma skaner.

Robert


Zieju
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 5
Rejestracja: 20 wrz 2017, 18:50
Lokalizacja: Ostrowiec Św.

Re: Błąd przy próbie wczytania g-code (autoleveler)

#7

Post napisał: Zieju » 03 paź 2018, 18:35

Tak, ale przynajmniej w mojej wersji (4.2.8 - zaraz zaktualizuję) to skaner laserowy - tzn. oczekuje na adc wartości napięcia odpowiadajacej odległości a ja po prostu chciałbym próbkować zjeżdżając w dół Z aż do zamknięcia obwodu. Jeśli wiesz jak to zrobić to oświec mnie proszę bo pomimo poszukiwań nie znalazłem nigdzie informacji jak to zrobić w piko.


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1319
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: Błąd przy próbie wczytania g-code (autoleveler)

#8

Post napisał: RobWan » 03 paź 2018, 18:48

Za kilka stówek laser kupisz.
A gęsto tych punktów musisz mieć? Jeżeli nie to ręcznie przesuwać osie z zadeklarowanym krokiem.
I tylko ręcznie wpisywać wartość Z do arkusza.

Robert


Zieju
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 5
Rejestracja: 20 wrz 2017, 18:50
Lokalizacja: Ostrowiec Św.

Re: Błąd przy próbie wczytania g-code (autoleveler)

#9

Post napisał: Zieju » 03 paź 2018, 19:59

Dzięki za konkretną odpowiedź. Faktycznie, spróbuję sam zrobić taki plik. W tej chwili używam zwyklego miernika i funkcji dioda i praktycznie nie mogę zejść z dokładnością mocowania laminatu poniżej 0,1 mm a grubość miedzi to 0,035 mm. Myślę, że siatka co 20 mm spokojnie wystarczy więc ma to sens.

Oczywiście prośby co do automatyzacji procesu nie wycofuję :-) myślę, że byłaby to bardzo użyteczna funkcja dla wielu ludzi.


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1319
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: Błąd przy próbie wczytania g-code (autoleveler)

#10

Post napisał: RobWan » 03 paź 2018, 21:33

A taki patent... mocować PCB taśmą dwustronną na płycie ze spienionej gumy. Frez w oprawce wystający na zadaną głębokość.
Oprawka dociska podczas pracy płytkę. Uda się jeżeli frez nie pozostawia gradu.

Robert

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”