Błąd przy próbie wczytania g-code (autoleveler)

Po zmodyfikowaniu g-codu za pomocą programu autoleveler 0.7.7 i próbie wczytania do PicoCnc 4.3.3 wywala błąd.

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
ptrwnd
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 12 sie 2018, 12:11

Błąd przy próbie wczytania g-code (autoleveler)

#1

Post napisał: ptrwnd » 12 sie 2018, 12:33

Witam,
chcę zniwelować wpływ nierówności płytki pcb za pomocą programu autoleveler 0.7.7 https://www.autoleveller.co.uk/

Po wygenerowaniu g-code za pomocą eagle i PCB-GCODE i wczytaniu go do PicoCnc 4.3.3 mogę rozpocząć frezowanie bez problemów, ale gdy wygenerowany g-code przepuszczę przez autoleveler to po próbie wczytania go do PicoCnc otrzymuję następujący błąd: Obrazek

Myślę, że Pico ma problem z sumowaniem wartości -0.05 ze zmienną #100:
Obrazek

Czy jest ktoś kto zna rozwiązanie problemu? Czy korzystał ktoś z g-codu generowanego za pomocą autolevelera w programie PicoCnc?
Będę wdzięczny za każdy trop.



Tagi:


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1176
Rejestracja: 17 paź 2004, 19:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: Błąd przy próbie wczytania g-code (autoleveler)

#2

Post napisał: RobWan » 12 sie 2018, 14:20

Przeliczyć w arkuszu?

Robert

P.S.
Gra warta świeczki? Podciśnienie nie byłoby lepsze?


bartekn86
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 1
Posty: 73
Rejestracja: 30 kwie 2018, 19:24

Re: Błąd przy próbie wczytania g-code (autoleveler)

#3

Post napisał: bartekn86 » 12 sie 2018, 14:28

aż się prosi o plugin do piko coby to natywnie mogło być robione... swoją drogą nie wiem jak sztywny jest taki laminat czy by się nie złamał.... taśma dwu stronna ? na ali taśmy akrylowe to parę groszy.. w paru punktach podlepic, wątpię zeby to półtorej dychy było wypukłe.. myśmy tak grawerowali tabliczki na dość wątłym, cienkim materiale i się sprawdzało... no ale zawsze można wsadzić 3 koła w stół.....


bh91
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 799
Rejestracja: 29 sty 2008, 21:00
Lokalizacja: Radom

Re: Błąd przy próbie wczytania g-code (autoleveler)

#4

Post napisał: bh91 » 13 sie 2018, 19:06

Duużo tabliczek narobiłem i każda metoda ma zastosowanie. Jak robisz jedną PCB to stół faktycznie nie ma sensu. Jak robisz 5 pcb - chyba już lepiej zamówić niż męczyć się z taśmami. Kwestia jaką masz maszynę - czy plastusia czy sztywnego potwora :D.
Jak nie miałem stołu podciśnieniowego to kleiłem blaszki 0,5mm na taśmę. a potem pierniczyłem się z odklejaniem. Potem kupowałem taśme u jednego producenta (z klejem solwentowym) i odpowiednim rozpuszczalnikiem schodziło. I tutaj pro tip. Dobra taśma nie była tania. Potem zrobiłem stół (nie kosztowało to 3 koła) a rozmiar było 80x40cm. I uwaga - zależy co robisz. Do cięcia na wylot to najlepiej zrobić sobie dedykowaną nakładkę na stół aby podsys nie uciekał (ja miałem 3 rodzaje więc sobie zrobiłem). A jak do grawerowania to sprawa wydaje się prostsza.

Jeśli masz dostęp do jakiej dobrej pompy to kup sobie kawałek PE albo lepiej alu i zrób sobie takiego podciśnieniowego pada. Jak dobrze przyssie to frezarke za te pcb podniesiesz :D

Laminat FR4 (chyba na pcb jest 1,6mm) kawałka 15x15 cm w ręku raczej nie złamiesz.

Pokaż maszynę jaką masz to będzie wiadomo o co chodzi.
Co do programu. Jak bym miał tak wszystko przeliczać to by mnie szlag trafił. Lubie jak wióry lecą. Poza tym równego sztywnego zamocowania żadne programy w 100% nie zastąpią.
Jest robota - jest pinonc :wink:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”