Błąd przy próbie wczytania g-code (autoleveler)

Po zmodyfikowaniu g-codu za pomocą programu autoleveler 0.7.7 i próbie wczytania do PicoCnc 4.3.3 wywala błąd.

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Zieju
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 5
Rejestracja: 20 wrz 2017, 18:50
Lokalizacja: Ostrowiec Św.

Re: Błąd przy próbie wczytania g-code (autoleveler)

#11

Post napisał: Zieju » 03 paź 2018, 23:28

Spróbuję na jakiejś cieniutkiej, elastycznej piance - może będzie lepiej ale wątpię. Ta tulejka wokół freza jakoś mnie nie przekonuje chociaż pomysł ciekawy i może go kiedyś wykorzystam.

W zasadzie moją sprawę rozwiązuje wdrożenie obsługi g-code straight probe (G31 dla mach3) lub target probe (G38.2 w linux cnc).
Tzn. chciałbym, żeby dojeżdżał do PCB i się cofał jak przy pomiarze narzędzia i jednocześnie tworzył plik tekstowy ze współrzędnymi, przy których został zamknięty obwód. Następnie przejazd G0 do kolejnej pozycji.

Osobiście wolałbym żeby to wejście probe było fizycznie innym GPIO niż probe podłączone do czujnika narzędzia ale oczywiście to drugorzędna sprawa.

W załącznikach przykładowe kody wykonania próbkowania dla mach3 i linuxcnc wygenerowane przez g-code-ripper'a

Jeśli chodzi o składnię pliku probe data to na stronie http://www.autoleveller.co.uk/autolevel ... art-guide/ podają tak:

Dla mach3:
...
3.89841,0.77490,0.00260
3.89841,1.16236,-0.00975
3.50857,1.16236,0.00386
3.11873,1.16236,0.00441
2.72888,1.16236,0.00472
...

Dla linuxCNC:

...
3.898400 0.774900 -0.003151 0.000000 0.000000 0.000000 0.000000 0.000000 0.000000
3.898400 1.162350 -0.007981 0.000000 0.000000 0.000000 0.000000 0.000000 0.000000
3.508560 1.162350 0.002096 0.000000 0.000000 0.000000 0.000000 0.000000 0.000000
3.118720 1.162350 0.003012 0.000000 0.000000 0.000000 0.000000 0.000000 0.000000
2.728880 1.162350 0.003262 0.000000 0.000000 0.000000 0.000000 0.000000 0.000000
...

Ciekawy film, na którym widać rozszerzenie możliwości na resztę materiałów przy zastosowaniu choćby zwykłego microswitcha (swoją drogą słyszałem już wcześniej, że mają zaskakująco dobrą powtarzalność):
https://youtu.be/dzX0JXX5iCc
Załączniki
probe mach3.txt
(677 Bajtów) Pobrany 13 razy
probe linux cnc.txt
(579 Bajtów) Pobrany 13 razy



Tagi:


Zieju
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 5
Rejestracja: 20 wrz 2017, 18:50
Lokalizacja: Ostrowiec Św.

Re: Błąd przy próbie wczytania g-code (autoleveler)

#12

Post napisał: Zieju » 07 paź 2018, 19:14

Udało mi się bez problemu wczytać do G-code-rippera ręcznie przygotowany plik probe data wg wzoru dla macha z poprzedniego posta.
Do pomiarów stworzyłem sobie plik g-code na podstawie pliku próbkowania, zamieniając kod G31 na G1 z pauzami, w trakcie których wykonywałem pomiar. Efekt jest taki jak oczekiwałem - rewelacyjny. Ścieżki są równej głębokości i szerokości i po delikatnym ściągnięciu gradu papierem ściernym bez najmniejszych defektów.
Ja na płytkę ok. 30x160 mm użyłem 12stu punktów odniesienia i to wystarczyło. Robienie tych pomiarów ręcznie jest odrobinę uciążliwe ale zdecydowanie warto. Bardzo proszę kolegę Cosimo o rozważenie dodania możliwości tego typu próbkowania w PikoCNC.


jacek38
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 235
Rejestracja: 13 mar 2005, 21:35
Lokalizacja: Pelplin

Re: Błąd przy próbie wczytania g-code (autoleveler)

#13

Post napisał: jacek38 » 08 paź 2018, 11:44

Witam - jestem za.
pozdrawiam Jacek.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”