Błąd GFT falownic IC5... jak poprawić?

Dyskusje dotyczące silników elektrycznych i falowników.
Awatar użytkownika

Autor tematu
mitek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 742
Rejestracja: 09 cze 2009, 22:06
Lokalizacja: k/Krakowa
Kontakt:

Błąd GFT falownic IC5... jak poprawić?

#1

Post napisał: mitek » 27 gru 2019, 21:34

GFT - Zadziałanie zabezpieczenia doziemnego... Przeglądałem kable czy gdzieś nie przetargu... Odłączyłem też kolejno silnik silniki (Są podłączone dwa fabrycznie) niestety nie widzę problemu. Maszyna kupiona z drugiej ręki może ktoś ma pomysł co z tym zrobić ? Którymi ustawieniami mogę podnieś kryteria oceny występowania tego problemu. Problem pojawia się co 10...15 start maszyny.

Obrazek


Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi :-D


Robert_K
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 389
Rejestracja: 15 sie 2017, 08:03
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Błąd GFT falownic IC5... jak poprawić?

#2

Post napisał: Robert_K » 27 gru 2019, 22:49

Przewody mogą nie mieć śladów uszkodzeń z zewnątrz ale wewnątrz izolacji może się np. zebrać woda i będzie ona powodować wywoływanie takiego błędu. Jeśli pojawia się to co któryś start to przewody mogą być zawilgocone. Spróbowałbym na początek podmienić przewody zasilające silniki.

Jeśli masz dostęp do testera izolacji to warto byłoby pomierzyć przewody i uzwojenia silnika, wtedy jednoznacznie wykluczyłbyś lub potwierdził uszkodzenie któregoś.

Jeśli o sam falownik chodzi to podejrzewam że z poziomu dostępu zwykłego śmiertelnika raczej nie ma opcji na gmeranie w takich parametrach. Do tego byłby wymagany dostęp na poziomie "producent" - tak mi się wydaje.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 9044
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

Re: Błąd GFT falownic IC5... jak poprawić?

#3

Post napisał: RomanJ4 » 27 gru 2019, 23:00

A reset i wgranie parametrów na nowo by nie pomogło?
pozdrawiam,
Roman

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Silniki Elektryczne / Falowniki”