Baza g54

Dyskusje na temat maszyn HAAS

Autor tematu
siara_1984
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1
Posty: 27
Rejestracja: 17 sie 2015, 19:42

Baza g54

#1

Post napisał: siara_1984 » 23 maja 2019, 13:18

Mam małe doświadczenie jeśli chodzi o haasa więc mam do was pytanie. W czasie toczenia zauważyłem że mam płytkę do wymiany więc wcisnąłem reset wymieniłem płytkę i chciałem sprawdzić z zero detalu podjeżdżając narzędziem. No i problem polega na tym że w wartościach g54 podaje mi wartości maszynowe. Jak wystartuje programem to mi wyświetla prawidłowe wartości bazy g54 jak tylko wcisne reset to od razu wracają wartości maszynowe. Jest to bardzo irytujące jak można to rozwiązać. Tokarka St35.




wiktoriano
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 184
Rejestracja: 23 cze 2009, 08:27
Lokalizacja: San Escobar

Re: Baza g54

#2

Post napisał: wiktoriano » 24 maja 2019, 12:05

Temat był omawiany, to jest minus haasa
Wchodzisz do MDI wpisujesz
G54 T101 G0 Z0


Arax22
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 6
Rejestracja: 04 cze 2019, 18:31

Re: Baza g54

#3

Post napisał: Arax22 » 04 cze 2019, 18:44

Najlepiej użyj g54 g10 P00Z0


wiktoriano
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 184
Rejestracja: 23 cze 2009, 08:27
Lokalizacja: San Escobar

Re: Baza g54

#4

Post napisał: wiktoriano » 05 cze 2019, 08:13

Arax22 pisze:
04 cze 2019, 18:44
Najlepiej użyj g54 g10 P00Z0
Z ciekawości sprawdziłem bo mi coś nie pasowało i "385 Nieważny kod..." zapewne za mało parametrów.


rc666
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 934
Rejestracja: 27 cze 2011, 14:48
Lokalizacja: USA

Re: Baza g54

#5

Post napisał: rc666 » 07 cze 2019, 14:42

zmien ekran tak zeby wyswietlal pozycje G54 a nie maszyny.
Nie wiem co to dokladnie za maszyna ale powinno sie dac zrobic.
Nie ma głupich pytań, są tylko głupcy którzy ich nie zadają...

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 6475
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Baza g54

#6

Post napisał: WZÓR » 07 cze 2019, 17:01

siara_1984 pisze:
23 maja 2019, 13:18
Mam małe doświadczenie jeśli chodzi o haasa więc mam do was pytanie. W czasie toczenia zauważyłem że mam płytkę do wymiany więc wcisnąłem reset wymieniłem płytkę i chciałem sprawdzić z zero detalu podjeżdżając narzędziem. No i problem polega na tym że w wartościach g54 podaje mi wartości maszynowe. Jak wystartuje programem to mi wyświetla prawidłowe wartości bazy g54 jak tylko wcisne reset to od razu wracają wartości maszynowe. Jest to bardzo irytujące jak można to rozwiązać. Tokarka St35.
Na jakim sofcie jedziesz?
.... , jak na tym ,, nowszym" , to kliknij POSITION nastepnie wejdź w zakładkę ALL i daj znać co wyświetliło na ekranie.

.... , jak na tym ,, starszym" , to kliknij CURRENT COMMANDS następnie poklikaj PAGE UP lub PAGE DOWN i daj znać co znalazłeś.

Mariusz.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „HAAS”