Automatyczny pomiar detali w trakcie trwania serii

Dyskusje na temat systemu Heidenhaina

Autor tematu
pawpolSP
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 7
Rejestracja: 01 cze 2018, 17:58

Automatyczny pomiar detali w trakcie trwania serii

#1

Post napisał: pawpolSP » 12 sie 2018, 20:57

Witam. Szukam sposobu na program, w ramach którego w trakcie produkcji seryjnej sonda Renishaw będzie automatycznie kontrolowała pewne wymiary detalu, jednak nie ma potrzeby i sensu, żeby to było w każdej sztuce, wystarczy co 10. Czy jest w HH coś takiego jak licznik sztuk ? Czy w grę wchodzą jedynie warunki Q parametrów i nie ma możliwości żeby operator sam co jakiś czas przełączał program.




Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1059
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Automatyczny pomiar detali w trakcie trwania serii

#2

Post napisał: Steryd » 12 sie 2018, 21:35

A jaki jest problem w zastosowaniu do tego Q parametrów?
Można?
Morzna!!!


capt.d.
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 262
Rejestracja: 25 lut 2016, 19:23
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Re: Automatyczny pomiar detali w trakcie trwania serii

#3

Post napisał: capt.d. » 13 sie 2018, 13:22

Aloha

Z tego co pamiętam, licznika brak. Nawet gdyby był, to trzeba by pisać na Q parametrach (odczyt/decyzje). Operatorom lepiej nie zostawiać konieczności przełączania programów. Logikę pomiaru można wrzucić do osobnego pliku i wywoływać w razie potrzeby. Można też od razu generować sobie raporty dla poszczególnych pomierzonych sztuk.

Pozdrawiam


Autor tematu
pawpolSP
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 7
Rejestracja: 01 cze 2018, 17:58

Re: Automatyczny pomiar detali w trakcie trwania serii

#4

Post napisał: pawpolSP » 13 sie 2018, 20:09

capt.d. pisze:
13 sie 2018, 13:22
Aloha

Z tego co pamiętam, licznika brak. Nawet gdyby był, to trzeba by pisać na Q parametrach (odczyt/decyzje). Operatorom lepiej nie zostawiać konieczności przełączania programów. Logikę pomiaru można wrzucić do osobnego pliku i wywoływać w razie potrzeby. Można też od razu generować sobie raporty dla poszczególnych pomierzonych sztuk.

Pozdrawiam
Witam.
Co masz na myśli przez wrzucenie logiki do osobnego pliku ?
Wiem jak mniej więcej miałoby to wyglądać w q parametrach, z raportów tez korzystałem, bardzo ciekawa opcja .
Q parametrów boje się tylko dlatego ze każdy operator na produkcji mógłby coś namieszać przy wznawianiu programu np ze skanowania bloków. Jeszcze w sumie nie wiem co mógłby namieszać, ale ludzie bywają zdolni.
Drugim problemem jest to, może ktoś doradzi, jest to ze nie umiem stworzyć programów łączonych (pgm call) gdy mam program z Cam a, ponieważ generuje podprogramy za M30. A łączony nie może mieć M30, bo kończy program i staje. Która funkcja mogłaby to zastąpić?


Pneumokok
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 526
Rejestracja: 28 gru 2009, 15:56
Lokalizacja: Miasto nieudaczników

Re: Automatyczny pomiar detali w trakcie trwania serii

#5

Post napisał: Pneumokok » 13 sie 2018, 20:14

A nie można spróbować na początku programu zwiększać licznika o 1 i gdy osiągnie np 10 to wtedy zapodawać program pomiarowy.
np:
BEGIN PGM....
BLK FORM 0.1 Z X Y Z
BLK FORM 0.2 X Y Z
Q1 = Q1+1

Natomiast resetowanie parametru Q1 może następować na koniec programu/podprogramu pomiarowego (Q1 = 0). Nie pamiętam czy w HH jest możliwy skok do konkretnej linii. Jeżeli tak to reset można zrobić w programie głównym bez konieczności wstawiania resetu w programie pomiarowym.

EDIT: Spróbuj bez M30 na końcu ( Sam END PGM), a jak nie pójdzie to M2 albo M17. A nie możesz wywoływać podprogramów przed linią z M30?
Jeżeli pomogłem kliknij pomógł :)


Autor tematu
pawpolSP
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 7
Rejestracja: 01 cze 2018, 17:58

Re: Automatyczny pomiar detali w trakcie trwania serii

#6

Post napisał: pawpolSP » 13 sie 2018, 20:28

Tak generuje postek z cama. Spróbuję jutro m17 jeszcze. Jak zostawię bez M30 to jak leci program i podprogramy tak będzie jeździł frez po zakończeniu.
Właśnie tak jak zaproponowałes myślałem zrobić czyli prosty warunek i wywołanie programu całego. Ale właśnie mam problem z powrotem do głównego programu gdy wywołam taki z Cam a


Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1059
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Automatyczny pomiar detali w trakcie trwania serii

#7

Post napisał: Steryd » 13 sie 2018, 21:28

po prostu trzeba uzyć LBL po M30 i if, np if Q1>10 call lbl
LBL0 spowoduje powrót do programu po LBLcall
qwa podstaw brak a chce się budować Kraków...
Można?
Morzna!!!


Pulsdriver
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 13
Rejestracja: 23 sty 2015, 15:21
Lokalizacja: Małopolska

Re: Automatyczny pomiar detali w trakcie trwania serii

#8

Post napisał: Pulsdriver » 14 sie 2018, 09:06

Jest licznik sztuk M81 go włącza a M80 zeruje,
Ilosc sztuk pokazuje nad zegarkiem obok wartości obrotów.


capt.d.
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 262
Rejestracja: 25 lut 2016, 19:23
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Re: Automatyczny pomiar detali w trakcie trwania serii

#9

Post napisał: capt.d. » 14 sie 2018, 10:07

Aloha

Teraz mi się przypomniało, że na 530 stosowałem własne rozwiązanie a na 630 już był w sterowaniu.
Obie maszyny tego samego producenta, różnica dwóch lat w produkcji.

Wartość musi przeżyć M2 więc musi być albo zapisana do tabeli albo do parametru QR.

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Heidenhain”