Autocad i Niewidoczne wektory w CNCgrafie

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu cncGraf

Autor tematu
Zwieszony
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2
Posty: 24
Rejestracja: 17 cze 2015, 19:51
Lokalizacja: Wrocław

Autocad i Niewidoczne wektory w CNCgrafie

#1

Post napisał: Zwieszony » 17 cze 2015, 20:22

Witam. Od jakiegoś czasu pracuję na frezarce z oprogramowaniem CNCgraf.
Problem mam z łukami i krzywymi tworzonymi w autocadzie (czasem są to rzuty 2D z projektów 3D robionych w Rhino/ArchiCadzie). Mianowicie, cncgraf po włączeniu korekty zaczyna mi wariować i wyświetla masę ścieżek niewiadomego pochodzenia. Dzisiejszego dnia cały jeden element został na koniec przejechany frezem po całej przekątnej mimo, iż w cncgrafie nie pokazywało, żadnego wektora. Dodam iż nie jest tak za każdym razem, czasem program normalnie potrafi odczytać krzywe itp.
Miał ktoś podobne problemy?
Jeśli nie wyraziłem się wystarczająco jasno, jutro zrobię screeny i zamieszczę jak to dokładnie wygląda.

Z góry dzięki za pomoc!



Tagi:


davish88
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 237
Rejestracja: 26 gru 2012, 11:06
Lokalizacja: Strzelce Opolskie

#2

Post napisał: davish88 » 18 cze 2015, 20:16

Witam, trzeba się zastanowić jak cncgraf konwertuje linie i jak one są narysowany w AC czy sa warstwy, czy jest zachowana ciągłość linii czy sa podzielone na małe kawałki, a może format inny rozwiąże problem. Trzeba popróbować..


Autor tematu
Zwieszony
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2
Posty: 24
Rejestracja: 17 cze 2015, 19:51
Lokalizacja: Wrocław

#3

Post napisał: Zwieszony » 18 cze 2015, 21:50

Są to najczęściej splajny, dzisiaj próbowałem zamieniać je na polilinie i trochę lepiej to wyglądało, ale wolałbym tego unikać ponieważ przy takiej zamianie dużo szczegółów w cadzie się zmienia.
Warstwy raczej nie mają przy tym znaczenia, format plików to standardowo .dxf. Co do ciągłości to jest też różnie, raz zamknięty obiekt źle czyta, innym razem znowu jakiś składający się z kilku części. Nie wiem czy jest to problem samego CNCgrafa czy konwertowania plików z programów 3D na 2D.


davish88
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 237
Rejestracja: 26 gru 2012, 11:06
Lokalizacja: Strzelce Opolskie

#4

Post napisał: davish88 » 18 cze 2015, 22:59

W ostateczności możesz też odpalić demo jakiegoś konkurencyjnego programu i zobaczyć jak on sobie radzi czy jest duża różnica.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „cncGraf”