ArtCam G-Code vs. Solidworks CAM G-Code

Dyskusje dotyczące programowania G-Code

Autor tematu
Nosferatu272
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 30 cze 2020, 07:45

ArtCam G-Code vs. Solidworks CAM G-Code

#1

Post napisał: Nosferatu272 » 30 cze 2020, 08:39

Witam wszystkich forumowiczów,

zwracam się do Was z pewnym zapytaniem, otóż niedawno zakupiliśmy frezarkę-samoróbkę CNC 2,5 osiową (XYZ) sterowaną przez MACH-3, sprzedająca osoba zalecała nam używanie ArtCama do eksportowania g-code'ów - wówczas urządzenie działa poprawnie, robi wszystko zgodnie z zaprojektowanym modelem. Problem pojawia się jednak przy eksportowaniu g-code przez SolidWorks CAM. Podgląd na stronie NCViewer pokazuje że ścieżki są strasznie małe, MACH co prawda jest w stanie odczytać g-code, ale wyskakuje softlimit min X. Próbowaliśmy zmieniać ustawienia postprocesora w Solidworks CAM ale to nic nie daje, z ArtCama chcemy zrezygnować ze względu na jego toporność, poza tym do samego projektowania używamy wyłącznie Solida. Poniżej wrzucam g-code z materiałem o wymiarach 100x100 mm i otworem 50mm (wg modelu w Solidzie), urządzenie zrobiło jednak otwór o średnicy zaledwie centymetra. Frez: 8mm.

Fragment G-code z SolidWorks CAM (łącznie 108 linijek):

Kod: Zaznacz cały

O0001
(This Post Processor is distributed on an "AS IS" BASIS, )
(WITHOUT WARRANTIES OR CONDITIONS OF ANY KIND, either express or implied. )
N1 G21
N2 (8MM CRB 2FL 20 LOC)
N3 G91 G28 X0 Y0 Z0
N4 T01 M06
N5 S15000 M03
N6 G90 G00 X50. Y-35.
N7 G43 Z20.5 H01 M08
N8 G17 G01 X53. F723.908
N9 G03 X47. Z19. I-3. J0
N10 X53. Z17.5 I3. J0
N11 X47. Z16. I-3. J0
N12 X53. Z14.5 I3. J0
N13 X51.5 Y-32.402 Z14. I-3. J0
N14 G01 X50. Y-35.
N15 X51.8
N16 G03 I-1.8 J0 F1447.816
N17 G01 X55.
N18 G03 I-5. J0
N19 G01 X58.2
N20 G03 I-8.2 J0
N21 G01 X61.4
N22 G03 I-11.4 J0

Wrzucę też fragment g-code z ArtCama (innego modelu, większego, dla porównania struktury- łącznie 7184 linijek kodu):

Kod: Zaznacz cały

T1M6
G0Z40.000
G0X0.000Y0.000S24000M3
G0X100.560Y121.700Z40.000
G1Z-2.000F600.0
G1X100.592Y121.418F1200.0
X100.692Y121.140
X100.857Y120.890
X101.074Y120.690
X101.321Y120.551
X101.638Y120.466
X101.972
X102.289Y120.551
X102.564Y120.712
X102.793Y120.941
X102.954Y121.215
X103.039Y121.533
Y121.867
X102.954Y122.184
X102.793Y122.459
X102.564Y122.687
X102.289Y122.848
X101.972Y122.934
X101.638
X101.321Y122.848
X101.046Y122.687
X100.817Y122.459
X100.656Y122.184
X100.560Y121.700
G1Z-4.000F600.0
G1X100.592Y121.418F1200.0
Probowaliśmy także wyłączać łuki w UPG, jednakże SolidWorks CAM nie obsługuje plików gpp. Nawet jeśli ustawilibyśmy jakimś cudem metodę point-to-point to wciąż pozostaje kwestia rozmiarów. Obstawiamy że to postprocesor jest winny, nie do końca jednak wiemy jak go poprawnie ustawić, może ktoś miał podobne doświadczenia?

Pozdrawiam




wojtek10916
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 317
Rejestracja: 23 mar 2014, 22:21
Lokalizacja: East Midlands

Re: ArtCam G-Code vs. Solidworks CAM G-Code

#2

Post napisał: wojtek10916 » 30 cze 2020, 11:22



Autor tematu
Nosferatu272
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 30 cze 2020, 07:45

Re: ArtCam G-Code vs. Solidworks CAM G-Code

#3

Post napisał: Nosferatu272 » 02 lip 2020, 07:43

wojtek10916 pisze:
30 cze 2020, 11:22
Trzeba zmienić postprocesor
https://camworks.com/universal-post-generator/
Do tego już doszliśmy, pytanie tylko co zmienić - ustawiliśmy wszystko w UPG i skompilowaliśmy postprocesor tak, że tworzy niemalże identyczny g-code jak ArtCam, ale problem dalej występuje. Mimo, że wszystko jest poprawnie podane (w milimetrach), to maszyna przy robieniu prostej linii zamiast robić 140mm robi 14mm.

Kod: Zaznacz cały

O0001
G17G21G40G80
(8MM CRB 2FL 20 LOC)
T1M6
S15000M3
G54
M8
G90G0X146.000Y-25.000
G43Z2.500H01
G1Z-2.750F361.950
X4.000F1447.800
G0Z2.500
X146.000Y-25.000
Z-.250
G1Z-3.000F361.950
X4.000F1447.800
G0Z2.500
Z25.000M9
G91G28Z0
G28X0Y0
M30
Jakieś podpowiedzi? zastanawiamy się czy zmiana parametru Metric Shift z 1 na 2 coś by mogła dać, ale z tego co widzę to zmienia tylko miejsce przecinka, a przynajmniej tak sugeruje instrukcja.


Autor tematu
Nosferatu272
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 30 cze 2020, 07:45

Re: ArtCam G-Code vs. Solidworks CAM G-Code

#4

Post napisał: Nosferatu272 » 02 lip 2020, 14:09

Dobra, udało nam się skonfigurować postprocesor poprzez usunięcie niepotrzebnych linii kodu w ustawieniach sekcji. Pojawił się jednak inny problem: promień wycinanego okręgu jest zawsze o 0,15mm za mały.

Kod: Zaznacz cały

    Start of Tape
    Start Operation
    Init Tool Change
T1M6
S15000M3
    Every Move
    Rapid XY Move
    Rapid From Tool Chan
G90G54G0X-57.118Y-4.354
    Every Move
    Rapid Z Move Down
G43Z3.000H01M8
    Every Move
    Line Move
    Line Leadin move
G41D21G1X-54.220Y-1.369Z2.782F709.021
    Every Move
    Arc Move
G3X-53.994Y-.800Z2.749R.800
    Every Move
    Arc Move
G2X-54.000Y0Z2.707R54.000F945.361
    Every Move
    Arc Move
X54.000Z-6.184R54.000
    Every Move
    Arc Move
X11.904Y-52.672Z-10.000R54.000
    Every Move
    Arc Move
X-11.904Y52.672R-54.000
X11.904Y-52.672R-54.000
    Every Move
    Arc Move
X11.122Y-52.842R54.000
    Every Move
    Arc Move
G3X10.617Y-53.188R.800
    Every Move
    Line Move
    Line Leadout move
G40G1X8.344Y-56.672
    Every Move
    Rapid Z Move Up
G0Z3.000
    Every Move
    Rapid Z Move Up
Z25.000M9
    End Operation
    Program End
G91G28Z0
G28X0Y0
M30
Wydaje mi się, że problem leży tutaj:

Kod: Zaznacz cały

X11.904Y-52.672R-54.000
    Every Move
    Arc Move
X11.122Y-52.842R54.000
Nie umiem zidentyfikować tego ruchu, czyżby to była część frezu czyszczącego?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „G-CODE - programowanie”