Art Cam trajektorie obróbki cech

Potrzebyję pomocy w doborze rodzaju trajektori

ArtCAM, ArtCAM Express, ArtCAM Insignia, ArtCAM Pro

Autor tematu
bobi5780
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6
Posty: 6
Rejestracja: 09 sty 2019, 20:18

Art Cam trajektorie obróbki cech

#1

Post napisał: bobi5780 » 09 sty 2019, 21:48

Witam wszystkich serdecznie :D
Potrzebuję pomocy w doborze rodzaju obróbki cech dla blachy grubości 2mm przegięta jest po promieniu i z niej potrzebuję wyciąć litery.

Obrazek

Jestem nowicjuszem w tym programie zacznę od początku
Artcam jewelsmith 2014
Postprocesor - Axyz_MultiTool_Arc_MM

Tworzę trajektorię z obróbki cech dla każdej z liter ważne jest zeby zostały środki liter w tym przypadku środek litery e.
wybrałem ten rodzaj trajektorii dlatego ze frez porusza się w trzech osiach jednocześnie i wystarczy 1 przejście lecz mam problem z ustawieniem punktu początkowego. Ustawiając punkt początkowy w układzie 2D za pomocą edytora węzłow nie daje efektów gdyż pomimo ustawienia punktu początkowego program i tak ustawi swoje punkty aby ścieżka przejazdu była najkrótsza tak mi się wydaje. Nie mogę znaleźć opcji która zmieniała by punkty początkowe jak ustawiłem w 2D

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Proszę o podpowiedź co robię źle :evil:
Proszę zaproponować lepsze rozwiązanie - będę bardzo wdzięczny




lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1334
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: tymczasowo ...Kraków

Re: Art Cam trajektorie obróbki cech

#2

Post napisał: lajosz » 10 sty 2019, 12:52

Witamy nowego kolegę na forum.

Teraz do rzeczy, czyli:

Otóż niestety, akurat w tej obróbce (cecha) nie ma możliwości ustawienia punktu początkowego tak jak to jest w innych obróbkach 2D, czyli nie tyle ustawienia punktu początkowego, co możliwości zablokowania punktów początkowych wektorów, czyli wtedy obróbka zacznie się dokładnie tam gdzie ustawisz (zielone) punkty początkowe na wektorach.

Mimo to, nie wyjaśniłeś dlaczego zależy Ci na zaczynaniu obróbki w określonym miejscu.
Moim zdaniem nie ma to większego znaczenia, chociaż oczywiście rozumiem, że komuś może się to do czegoś przydać.

===========
Tak na marginesie, to KAŻDĄ obróbkę nie będącą obróbką reliefu, można rzutować na relief, czyli np. wybieranie obszaru/kieszeni, która jest z definicji obróbką 2D, można rzutować na relief dowolnego kształtu, czyli ..... wyjdzie coś co można nazwać obróbką cechy i co będzie angażowało wszystkie 3 osie.

Mimo to, tylko obróbki 2D o nazwach "Profilowanie" i "Grawerowanie V-Bit" daje możliwość zablokowania punktów początkowych obróbki, czyli tak jak chcesz.


Autor tematu
bobi5780
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6
Posty: 6
Rejestracja: 09 sty 2019, 20:18

Re: Art Cam trajektorie obróbki cech

#3

Post napisał: bobi5780 » 10 sty 2019, 14:53

Dziękuje za zainteresowanie moim postem.
Nie twierdzę że moja metoda jest dobra chętnie poszukam lepszej ale najpierw napiszę jak i dlaczego tak robię:
1 otrzymuje rysunek 2d czyli prostokąt w którym są litery i koło i poprzez wyciąganie w prosty
sposób robie rysunek jak widać wyżej powiedzmy 2,5D
2 moja wiedza na temat tego programu jest zbyt mała i ten rodzaj obróbki jest dla mnie najłatwiejszy
3 jak już wcześniej wspomniałem elementy są wycinane z blachy i środek wyciętej litery podczas odcinania jest
wyrzucany przez frez (średnica freza fi 3 czasami 4)co skutkuje jego wyszczerbieniem lub złamaniem -
dlatego ważne jest miejsce gdzie
skączy (mikro złącza nie wchodzą w rachubę)
4 nie za bardzo orientuje się co to jest "rzutowanie na relief" i jak się to robi :?:
5 próbowałem tak jak kolega pisze obróbka 2d (profilowanie) lecz pracowały tylko 2 osie


lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1334
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: tymczasowo ...Kraków

Re: Art Cam trajektorie obróbki cech

#4

Post napisał: lajosz » 10 sty 2019, 18:59

@bobi5780

Pomieszałeś Waść sporo pojęć, więc ..... o wiele lepiej będzie jak napiszesz nie to co zrobiłeś, ale to co chcesz uzyskać.
Po prostu łatwiej będzie Ci wtedy pomóc.


Autor tematu
bobi5780
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6
Posty: 6
Rejestracja: 09 sty 2019, 20:18

Re: Art Cam trajektorie obróbki cech

#5

Post napisał: bobi5780 » 10 sty 2019, 19:51

Efekt jaki mnie interesuje to wycinanie różnych elementów w większości napisów z blach przegiętych po promieniu(płaszcze) oczywiście litera jest odpadem a jedynie płaszcz jest gotowym elementem . Na rysunku powyżej te przegięcie jest małe ale zdarza mi się wycinać i grawerować na rurach np 300mm (z grawerką nie ma problemu) .
Punkt startowy nie ma znaczenia przy grawerowaniu ale przy wycinaniu liter juz tak - pisałem wcześniej.
Jutro zrobie zdjęcię zdjęcie wyciętej litery która ma źle ustawiony punkt startowy (to bardziej wyklaruje jak ważna jest dla mnie ta funkcja)


Obrazek

Inny przykład do którego potrzebuję właśnie tego programu.
Głębokość frezowania max 4-5 mm na jedno przejście.


lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1334
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: tymczasowo ...Kraków

Re: Art Cam trajektorie obróbki cech

#6

Post napisał: lajosz » 10 sty 2019, 22:20

bobi5780 pisze:
10 sty 2019, 19:51
oczywiście litera jest odpadem a jedynie płaszcz jest gotowym elementem
No ale jeśli chcesz WYCINAĆ litery, obojętnie jaką metodą (rozumiem, że na wylot), to przecież wszystkie wnętrza (liter np. B, A, O, e) po prostu odpadną.

Żeby nie odpadały, powinieneś zastosować mostki.

Jeśli więc chcesz WYCINAĆ litery, to wystarczy Ci obróbka "profilowanie 2D" , a tam już możesz ustalić gdzie ma być punkt początkowy i program to uwzględni, czyli obróbka zacznie się w punkcie początkowym (zielony znacznik) ustawionym na wektorze.

Jeśli jednak zastosujesz mostki, to położenie punktu początkowego nie będzie miało żadnego znaczenia, bo mostki skutecznie zatrzymają wnętrze liter.


Autor tematu
bobi5780
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6
Posty: 6
Rejestracja: 09 sty 2019, 20:18

Re: Art Cam trajektorie obróbki cech

#7

Post napisał: bobi5780 » 11 sty 2019, 14:46

Obrazek

Dodane 5 minuty 31 sekundy:
maja odpaść (to sa elementy do reklam muszą być przyklejone do plexi zeby można było by podświetlić ledami)

Dodane 42 sekundy:
bobi5780 pisze:No ale jeśli chcesz WYCINAĆ litery, obojętnie jaką metodą (rozumiem, że na wylot), to przecież wszystkie wnętrza (liter np. B, A, O, e) po prostu odpadną.


lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1334
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: tymczasowo ...Kraków

Re: Art Cam trajektorie obróbki cech

#8

Post napisał: lajosz » 11 sty 2019, 15:37

OK, już wszystko jasne, czyli .... możesz zrobić nap. tak:

-- Ustawiasz punkty początkowe według uznania.
-- Tworzysz trajektorię profilowania 2D (na zrzucie zaznaczona na zielono).
-- Upewniasz się, że w opcjach trajektorii, w sekcji kolejność cięcia: optymalizuj jest zaznaczona opcja Zablokuj punkty początkowe (na zrzucie zaznaczona na niebiesko)
-- Generujesz trajektorię.
-- Przechodzisz do zakładki Trajektorie i w sekcji Operacje trajektorii klikasz na ikonę Transformuj trajektorię
-- W nowo otwartym oknie klikasz na przycisk Rzutuj na relief

To wszystko, czyli masz trajektorię wycinania 2D z ustawionymi przez siebie punktami początkowymi, a całość jest dopasowana do kształtu reliefu (w tym przypadku półkola)

Poniżej obrazek ilustracyjny:

Obrazek


Autor tematu
bobi5780
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6
Posty: 6
Rejestracja: 09 sty 2019, 20:18

Re: Art Cam trajektorie obróbki cech

#9

Post napisał: bobi5780 » 14 sty 2019, 22:18

Sorki nie odpisywałem miałem urlop i nie mogłem spróbować na ArtCamie.
Ale dziś próbowałem i niestety nie wiem jak to poprawić Obrazek

A mianowicie wychodzą takie ząbki podczas frezowania narzędzie chodzi do góry i w dół jak na rysunku.
Powinienem zrobić rzutowanie narzędzia ale wtedy nie da się zrobić rzutowania na relief jak to rozwiązać :?:


lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1334
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: tymczasowo ...Kraków

Re: Art Cam trajektorie obróbki cech

#10

Post napisał: lajosz » 14 sty 2019, 23:16

Kolego, myślałem, że jak zobaczysz rysunek (zrzut ekranowy) , to wszystko już będziesz wiedział.
W tej chwili wykonałeś łuk/relief, a na nim wklęsły relief napisu, czyli ..... zupełnie niepotrzebnie zrobiłeś wklęsły relief napisu.
Masz to co widzisz na swoim screenie, bo frez (obróbka 2D) próbuje się dopasować do brzegu reliefu napisu i dlatego masz "schodki"

Zrób DOKŁADNIE tak jak to widzisz na moim screenie, czyli NIE RÓB reliefu napisu, a tylko sam gładki relief łukowy i po prostu rzutuj obróbkę 2D na ten łuk/relief.
Oczywiście głębokość frezowania i narzędzie wybierasz sam.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „ArtCAM”