By nie zaczynać nowego wątku. Być może będziesz mi w stanie odpowiedzieć lub też ktoś się dołączy do rozmowy.
Zastanawiam się jaki servomotor byłbym w stanie ogarnąć do Arbaha DSPv3.
Oczywiście, moc servonapędu to 0,7kW (chwilowe do 2,1kW), ale zdaje się, że jest on niskonapięciowy. Dopiero SimDrive'y które wprowadzili są wysoko napięciowe.
Wybaczcie moje elektroniczne "dyrdymały", jednak z wykształcenia jestem inż. mechanikiem =D elektroniki wciąż się uczę. Proszę by ktoś skorygował lub potwierdził moje myślenie.
Wszystkie obliczenia przybliżone (z pominięciem wszystkich strat itp.):
Jeżeli Arbah ma 0,7kW mocy przy zasilaniu napięciem DC, tzn. że
jeżeli podłączyłbym pod niego servo AC to maksymalne napięcie jakie
mogę wycisnąć z Arbaha to:
Uac * Iac = 1,41 * Udc * Idc
Uac * Iac = 1kW
Uac = 0,88 * Udc = 0,88 * 155Vdc = 136Vac
Iac = 1,61 * Idc = 1,61 * 4,51dc = 7,27Aac
Czyli mogę kupić servomotor Mitsu HF-KP23 i sterować nim Arbahem.
Dobrze rozumiem?
Arbah DSP
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 6
W tej kwestii jaki siknik dobrać do tego sterownika to ci już nie doradzę. Ja jak kupowałem sterowanie w Cslabie to oni byli na etapie testowania nowych sterowników simdrive na początku przysłali mi arbachy niskonapięciowe ale miałem z mini problemy i na ich miejsce przysłali mi simdrive wysokonapięciowe. Już po testach u nich, jak miał bym ci doradzić co do serwa to kup od nich silnik oni mają już gotowe przetestowane profile do silników jakie oferują tak że jak podepniesz silnik do arbacha to w zakładce wybierasz jaki silnik masz podpięty i rbach wie jakie parametry ma silnik, to bardzo upraszcza sprawę bo nie musisz kopać w notach katalogowych silników i szukać parametrów. Od nich prawdopodobnie w komplecie z silnikiem masz komplet kabli 5m enkoderowy i 5m zasilający. Najlepiej zadzwoń do nich są bardzo konkretni na pewno ci doradzą.