Amatorski statyw do wiertarki
Problem z biciem na uchwycie
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Re: Amatorski statyw do wiertarki
Fajnie, że kolega nam uświadomił, że jedynie ze specjalnego statywu można wywiercić centrycznie otwór. A ja nieświadomy tego przez 40 lat wierciłem otwory najpierw punktując, a następnie o zgrozo wiercąc z ręki często dość cienkimi wiertłami fi 3 - 6 mm i nigdy nie miałem przypadku , że wiertło zeszło jak kolego pisał 1 - 2 mm z osi. Przepraszam, byc może że tak kiedyś się stało ale to mogło być po kilku piwach kiedy to jeszcze mogłem wypić i koledzy też mogli 

-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 13
- Kontakt:
Nie napisałem, że się nie da, tylko że ja nie potrafię. Ty zajmowałeś się przez 40 lat wierceniem, ja czymś innym. Może dlatego ja jestem lepszy w swojej dziedzinie a ty w swojej. Nie oczekuje, że ty będziesz biegły w programowaniu, a ty nie oczekuj, że ja będę dobry w wierceniu otworów. Tylko, że ja sobie zrobię maszynę, którą otwory wywiercę, a ty program napiszesz? Z mojej strony tyle. Dziękuje.
-
- Posty w temacie: 3
W sklejce się wierci bez udaru 
A tak serio - pogooglaj za "fonly drilling machine" (i "fonly lathe") z tym że to są zabawki do malutkich srednic.

A tak serio - pogooglaj za "fonly drilling machine" (i "fonly lathe") z tym że to są zabawki do malutkich srednic.
Trzeba użyć wiertła do drewna, a nie metalu. Ma taki szpic, prowadzący.
,, Iditi na ch. j" maciąg.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.
-
- Posty w temacie: 1
No więc robiłem nawet ze trzy takie wrzeciona do różnych zastosowań.
1. Obudowa stalowa masywna, łożyska stożkowe, luz kasowany, porządny uchwyt er25 i efekt masz na filmie
Później jeszcze zrobiłem kolejne coś podobne mniejsze do wiercenia w poziomie na tokarce z boku i nawet frezować się da.
Tylko trzeba wszystko dokładnie zrobić, kasowanie luzów i jak zależy Ci na precyzji zainwestuj w tuleje ER.
-
- Kontakt:
Poszedłem do warsztatu to potestować i stwierdzam, że nie jest tak źle z tych uchwytem. Jeżeli się kilka razy przykręci to wychodzi z minimalnym biciem. W związku z tym mogę wszystkim amatorom (jak ja) polecić takie rozwiązanie. A forumowym sceptykom dziękuje, bo te wszystkie "i tak się nie uda" tylko zachęcają mnie do sprawdzenia. Jedyne co mnie troszkę martwi bo wytapiający się z łożysk smar, co nie wróży im długiego życia. Ale to też nie jest maszyna projektowana do długiej pracy.
A ja już powoli testuję wersję z uchwytem ER11

A ja już powoli testuję wersję z uchwytem ER11

-
Z ciekawości - z tego co widzę to jest krótki adapter er11 osadzony na wałku 8mm i zablokowany śrubą.
Dlaczego nie użyłeś gotowego adaptera "w jednym kawałku" z wałem?
Dlaczego nie użyłeś gotowego adaptera "w jednym kawałku" z wałem?
-
- Kontakt:
1) bo akurat taki miałem pod ręką, mam też taki https://pl.aliexpress.com/item/4000481541931.html ale akurat pechowo niedawno obciąłem go do połowy
2) wiesz jak to jest trwale połączone? myślałem, że odkręcę dwie śrubki mocujące i zejdzie, ale nie ma szans najmniejszych
2) wiesz jak to jest trwale połączone? myślałem, że odkręcę dwie śrubki mocujące i zejdzie, ale nie ma szans najmniejszych
-
Czyli przyszedł już z zamocowanym wałem? Dziwne - myslałem że te adaptery są przeznaczone do montowania bezpośrednio na wale silnika, bez większych wymagań co do koncentrycznosci. Jeśli łożyskowanie robi się samemu brałbym ten w jednym kawałku - odległość pomiędzy przednim łożyskiem a gniazdem tulejki jest mniejsza co redukuje bicie i zwieksza sztywność (choć to przydatne głównie przy frezowaniu)