Acramatic 2100 maszyną wpada w drgania

Przy okręgu maszyną drży

Dyskusje o obrabiarkach CNC firmy Cincinnati
Awatar użytkownika

Autor tematu
PrzemekKrakowski
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 9
Posty: 15
Rejestracja: 21 mar 2018, 07:55

Re: Acramatic 2100 maszyną wpada w drgania

#11

Post napisał: PrzemekKrakowski » 09 gru 2020, 18:14

Wszedłem w tą kompensację dla próby ustawiłem wszystko na zero. I puściłem ten sam okrąg zmiany nie widać ☹️.jeszcze robię testy z różnymi ustawieniami.
Jak wyłączyć liniały???



Awatar użytkownika

Autor tematu
PrzemekKrakowski
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 9
Posty: 15
Rejestracja: 21 mar 2018, 07:55

Re: Acramatic 2100 maszyną wpada w drgania

#12

Post napisał: PrzemekKrakowski » 10 gru 2020, 07:27

Trochę to dziwne bo jak zmieniam jakieś ustawienia w kompensacji luzów to tak jak by maszyną nie uwzględniała tych zmian.
Ma może ktoś namiary na kogoś strikte od tych maszyn , kto by przeprowadził testy i ustawił te parametry?
Proszę o pomoc bo nie mam już pomysłu jak te drgania wyeliminować i co jest przyczyną.


mateu5
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 528
Rejestracja: 31 paź 2009, 16:20
Lokalizacja: PL

Re: Acramatic 2100 maszyną wpada w drgania

#13

Post napisał: mateu5 » 10 gru 2020, 12:18

Oni Ci zdiagnozują dokładnie obrabiarkę.
https://system3d.pl/serwis-obrabiarek.html
Mazak -> Fanuc -> Acramatic -> Sinumeric -> Heidenhain -> Mitsubishi meldas -> EdgeCAM -> NX CAM -> Postprocesory.


gozdd
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 762
Rejestracja: 02 gru 2013, 19:21
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Acramatic 2100 maszyną wpada w drgania

#14

Post napisał: gozdd » 10 gru 2020, 13:45

Czy włączyłeś i wyłączyłeś maszynę po każdej zmianie?
Nie pamiętam jak Acramatic, ale np. Sinumerik tego wymaga.

Awatar użytkownika

Autor tematu
PrzemekKrakowski
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 9
Posty: 15
Rejestracja: 21 mar 2018, 07:55

Re: Acramatic 2100 maszyną wpada w drgania

#15

Post napisał: PrzemekKrakowski » 10 gru 2020, 21:26

Tak wyłączałem maszynę.
Dzięki za kontakt . Zlecam zrobienie testów ballbarem trochę będzie kosztować ale może namierza w czym rzecz .
Dzięki wszystkim za zainteresowanie dam znać po testach jak poszło.

Awatar użytkownika

Autor tematu
PrzemekKrakowski
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 9
Posty: 15
Rejestracja: 21 mar 2018, 07:55

Re: Acramatic 2100 maszyną wpada w drgania

#16

Post napisał: PrzemekKrakowski » 23 gru 2020, 21:47

Witam .
Zrobiłem testy ballbarem . Wszystko że maszyna grzyba dobrze parametry . Błąd się pojawią jak silnik osi x zwalnia i się rozpędza.
Rozebrałem jeszcze raz osie żeby zerkać na silniki okazuje się że silnik osi x nie kręci się tak jak powinien ma przeskoki. Prawdopodobnie w tym jest błąd ale okaże się po regeneracji silnika. Dam znać po naprawie. Pozdrawiam dzięki za wszystkie podpowiedzi.


atlc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2228
Rejestracja: 28 lip 2010, 18:37
Lokalizacja: Warszawa

Re: Acramatic 2100 maszyną wpada w drgania

#17

Post napisał: atlc » 23 gru 2020, 21:51

Silnik nie był w środku zalany chłodziwem? W tych maszynach często właśnie na osi X stoi chłodziwo w obudowie łożysk śruby i przedostaje się powoli do wnętrza silnika.


alchemikCNC
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 13
Rejestracja: 07 sie 2014, 18:14
Lokalizacja: Kujawsko-Pomorskie

Re: Acramatic 2100 maszyną wpada w drgania

#18

Post napisał: alchemikCNC » 18 sty 2021, 07:16

Witam,

czy udało się rozwiązać problem? U mnie podobna sytuacja na Cincinnati FTV. Maszyna podczas frezowania okręgu na G3 wpada w mikrowibracje na pewnym odcinku, później jest odcinek dobrej powierzchni (bez wibracji) i praktycznie na tym samym kącie po stronie przeciwnej znowu wychodzi krótki odcinek z wibracją. Czy ktoś ma pomysł co może być przyczyną?

Kolego PrzemekKrakowski udało się już dojść co było powodem wibracji?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Cincinnati CNC”