4-osiowa wycinarka do styropianu - mam kilka pytań

Maszyny do wycinania gorącym drutem

Autor tematu
berrrcik21
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 404
Rejestracja: 06 maja 2007, 22:31
Lokalizacja: Kraków

4-osiowa wycinarka do styropianu - mam kilka pytań

#1

Post napisał: berrrcik21 » 06 maja 2007, 22:54

Witam wszystkich! Mam kilka pytań odnośnie wykonania plottera 4-osiowego do styropianu. Jestem początkujący w tym temacie, a bardzo chciałbym taki plotter zbudować. Natknąłem się na allegro na taką ofertę:
http://allegro.pl/item190825576_wycinar ... plany.html
ale po przejrzeniu dokumentacji zamieszczonej na stronie płyta główna obsługuje tylko 3 silniki, a nie 4. Czy jest możliwe aby oś pionową zrobić na dwóch silnikach niezależnie sterowanych? Jestem modelarzem i chciałbym robić skrzydła o róznych profilach na końcówkach i dlatego potrzebuje sterowanie 4-osiowe. Prosiłbym o udzielenie paru wskazówek, byłbym bardzo wdzięczny. Czy dało by sie zrobić 4-osiowe sterowanie na tych płytkach z w/w linku? Jeżeli tak lub nie to jak mógłbym to rozwiązać? Za wszelkie informacje będę bardzo wdzięczny. Z góry dziękuje i pozdrawiam!!!


Robert



Tagi:

Awatar użytkownika

easy2002
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1991
Rejestracja: 27 lis 2004, 19:40
Lokalizacja: Gniew
Kontakt:

#2

Post napisał: easy2002 » 07 maja 2007, 06:15

Witaj
Bez problemu do tej płyty głównej możesz podpiąć czwarty sterownik
Poczytaj dokładnie instrukcję od niej
http://www.akcesoria.cnc.info.pl/sterow ... _sskmb.htm
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje ;-) ---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281


mawwo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 235
Rejestracja: 12 wrz 2004, 13:19
Lokalizacja: Pabianice
Kontakt:

#3

Post napisał: mawwo » 07 maja 2007, 13:12

Jeśli to ma być typowy do skrzydeł to zobacz
http://gm.cnc.free.fr/en/index.html
tam jest program do obsługi plotera do skrzydeł , a ta płyta główna z Allegro nie chodzi z tym programem .
pozdrawiam
Wojtek
mawwo

504-045-238


Autor tematu
berrrcik21
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 404
Rejestracja: 06 maja 2007, 22:31
Lokalizacja: Kraków

#4

Post napisał: berrrcik21 » 04 cze 2007, 11:18

A czy jest może jakiś program, który byłby kompatybilny z tą płytą i dzięki któremu mógłbym wycinać skrzydła??A jeśli nie ma takiego programu specjalistycznego do wycinania skrzydeł to w jakim programie mógłbym to robić??

Awatar użytkownika

triera
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1448
Rejestracja: 16 paź 2005, 00:26
Lokalizacja: Świecie

#5

Post napisał: triera » 04 cze 2007, 18:11

jest też darmowy Jedicut

http://www.aeropassion.net/index-en.php

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Styropianu (Styroduru)”