4 os do frezarki CNC

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
blasterpl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1714
Rejestracja: 13 sty 2012, 18:49
Lokalizacja: jelenia gora

4 os do frezarki CNC

#1

Post napisał: blasterpl » 29 lis 2020, 13:04

Zbieram się do zakupu lub zrobienia 4 osi ze sterowaniem CNC. Skłaniam się jednak do zrobienia bo będzie taka jak ja chce a nie taka jaka uda się dostać. Parametry wyjściowe to :
-uchwyt 125mm
-możliwie male gabaryty (stół we frezarce do której chce ta os stosować jest mały)
-możliwie duże możliwości obróbki (moc) przy zachowaniu małych gabarytów
-sterowanie Mach lub Linux a może coś innego :?: , sterowanie musi umożliwiać płynna obróbkę (np frezowanie ślimacznicy)
W sieci natrafiłem na różne konstrukcje od prostych (silnik na osi uchwytu) przez napęd za pomocą paska zębatego aż po napęd za pomocą motoreduktora.
Pierwszą opcje odrzucam bo potrzeba by bardzo duży serwomotor. Jakos najlepiej do mnie przemawia opcja z motoreduktorem ale podstawowe pytanie jak z luzem na przekładni (czy da się go regulować) :?:
Moze jeszcze inne propozycje , jestem otwarty na wszelkie sugestie.
Obrazek
Obrazek
Obrazek



Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 4447
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: 4 os do frezarki CNC

#2

Post napisał: tuxcnc » 29 lis 2020, 13:20

blasterpl pisze:
29 lis 2020, 13:04
jak z luzem na przekładni (czy da się go regulować) :?:
Teoretycznie da się, ale w praktyce budżetowe rozwiązania nie mają takiej opcji.
Przerobienie typowego motoreduktora zwykle polega na rozcięciu obudowy i jej ściśnięciu, żeby ślimak dopchnąć do ślimacznicy. Uszczelnienie rozcięcia może być trudne. Efekt zależy od dokładności i bicia ślimaka i ślimacznicy.
Drugą metodą jest zamocowanie ślimaka na ekscentrykach. Stanowczo trudniej to zrobić.
Ogólnie to problem jest taki, że najwięcej zależy od przełożenia - czym większe przełożenie tym większej dokładności można się spodziewać, ale delikatne zęby łatwiej uszkodzić no i prędkości będą dalekie od potrzeb.

Mi najbardziej podoba się rozwiązanie którego nikt nie stosuje, a które samo się narzuca, czyli wieniec zębaty wciśnięty bezpośrednio na uchwyt tokarski.


Znaki
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 163
Rejestracja: 19 sty 2019, 15:54

Re: 4 os do frezarki CNC

#3

Post napisał: Znaki » 29 lis 2020, 13:28

Da się przerobić motoreduktor żeby kasować luz, ale czy to będzie się do czegoś nadawało?
https://youtu.be/Voa8fsWSGVM
A tak działa(a w zasadzie nie działa) bez kasowania
https://youtu.be/jkgmjIlOVKc

Bardzo fajne rozwiązanie było zrealizowane na wielostopniowej przekładni na pasach zębatych
realizacja-frezarka-kolumnowa-4-osiowa- ... ml#p654381

Tematów jest mnóstwo, wiem że wyszukiwanie czasami słabo działa, ale można się dużo nauczyć czytając założenia i wyniki innych.

Ed: tak jeszcze a propo motoreduktora, nawet po ściśnięciu będzie luz, trzeba by zablokować możliwość przesuwania się osiowego wałka napędowego na łożyskach kulkowych


gozdd
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 734
Rejestracja: 02 gru 2013, 19:21
Lokalizacja: Częstochowa

Re: 4 os do frezarki CNC

#4

Post napisał: gozdd » 29 lis 2020, 13:41

To na pewno jest przełożenie bezpośrednie czy w środku jest jakaś przekładnia?


Autor tematu
blasterpl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1714
Rejestracja: 13 sty 2012, 18:49
Lokalizacja: jelenia gora

Re: 4 os do frezarki CNC

#5

Post napisał: blasterpl » 29 lis 2020, 18:06

No tak , wydaje się , ze motoreduktor jednak odpada. Zastanawiam się jeszcze nad opcja "zautomatyzowania" manualnej podzielnicy. Teoretycznie odpadają wszelkie problemy natury mechanicznej typu np. luzy.
Dołożenie napędu CNC do np. takiej podzielnicy, gdzie mode natrafić na problemy :?:
Obrazek


Znaki
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 163
Rejestracja: 19 sty 2019, 15:54

Re: 4 os do frezarki CNC

#6

Post napisał: Znaki » 29 lis 2020, 20:07

Warto na pewno zerknąć na posty kamara, przerabiał kilka sztuk, z tego co pamiętam to nie były chińczyki ale pewne rozwiązania można podpatrzeć. Konkretnych tematów nie pamiętam


maciek95k
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 296
Rejestracja: 31 mar 2017, 23:04
Lokalizacja: Kraków

Re: 4 os do frezarki CNC

#7

Post napisał: maciek95k » 29 lis 2020, 20:58

Powiedz jaki masz budżet a łatwiej będzie Ci coś doradzić ;)


Avalyah
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9
Posty: 1655
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: 4 os do frezarki CNC

#8

Post napisał: Avalyah » 29 lis 2020, 21:22

Weź tą chińską z przekładnią harmoniczną. U siebie używam i działa bardzo dobrze. Możesz zerknąć na kanale Adama - wypożyczyłem mu ją do recenzji jakiś czas temu. Nie jest absolutnie bezluzowa, ale luz jest bardzo niewielki, w moich zastosowaniach niezauważalny.


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2402
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: 4 os do frezarki CNC

#9

Post napisał: Steryd » 29 lis 2020, 21:45

Przecież manualne podzielnice mają luzy tak samo jak motoreduktory albo i lepiej, jedynym plusem jest blokada obrotu. W motoreduktorze trzeba taką dodać. Ktoś tu co jakiś czas sprzedaje przekładnie kamo za jakieś 3- 4 stówy. Nic bezluzowego się taniej nie kupi, a jak to ma kręcić tylko w jedną to nie ma co przekombinowywać, tylko motoreduktor, albo podzielnicę pierwszą z brzegu. Co taniej.
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
blasterpl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1714
Rejestracja: 13 sty 2012, 18:49
Lokalizacja: jelenia gora

Re: 4 os do frezarki CNC

#10

Post napisał: blasterpl » 29 lis 2020, 21:49

Budżet taki jaki trzeba będzie oczywiście bez szaleństw.
"Chińska z przekładnia harmoniczna" poproszę o jakiegoś linka bo nie natrafiłem na nią .

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”