4 os do frezarki CNC

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Avalyah
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9
Posty: 1655
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: 4 os do frezarki CNC

#11

Post napisał: Avalyah » 29 lis 2020, 21:56

blasterpl pisze:bo nie natrafiłem na nią .

Pierwsze zdjęcie w Twoim poście :D

https://pl.aliexpress.com/item/40000515 ... 5c0fdE59ay

Film adama:


Ale nie wiem, jeśli chcesz mocno orać to może warto w coś naprawdę bezluzowego zainwestować, bo nie wiem czy ten drobny luz nie będzie Ci przeszkadzał. Ja sobie skrobię aluminium i to nie jakoś mocno na niej.




maciek95k
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 296
Rejestracja: 31 mar 2017, 23:04
Lokalizacja: Kraków

Re: 4 os do frezarki CNC

#12

Post napisał: maciek95k » 29 lis 2020, 22:02

Jeśli chcesz wydać 300zł to jedyna opcja dla Ciebie to chyba kupić koła pasowe, pasek i tyle. Chociaż i to będzie ciężko zrobić w tym budżecie.
Z przekładni bezluzowych masz do wyboru:
przekładnie kulowe
przekładnie cykloidalne
przekładnie harmoniczne
Są pewnie jeszcze jakieś inne egzotyczne ale piszę o tych najbardziej znanych.
Najpopularniejsze harmoniczne to chyba Harmonic Drive. Do wyboru do koloru na aliexpress, ebay czy nawet allegro. Cena zależy od wielkości. Tak jak było wspomniane w dziale giełda ktoś co jakiś czas wystawiał przekładnię kulową za kilkaset złotych. Cykloidalne już są droższe.
Możesz też sobie zrobić na serwie ale to też koszty (szukaj pod nazwą harmonic drive). Są też na allegro. To zespolone napędy z przekładniami i łożyskowaniem.


Autor tematu
blasterpl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1714
Rejestracja: 13 sty 2012, 18:49
Lokalizacja: jelenia gora

Re: 4 os do frezarki CNC

#13

Post napisał: blasterpl » 29 lis 2020, 22:20

Avalyah pisze:
29 lis 2020, 21:56
Pierwsze zdjęcie w Twoim poście :D
Faktyczne , oglądałem ten filmik ale jakoś mi umknęło , ze to z przekładnia jest.
Tak jak to sie zachowuje na filmie to zupełnie odpada , pytanie czy założenie zamiast oryginalnego maluszka serwomotoru hybrydowego 12Nm rozwiąże problem tego luzu no i czy sama przekładnia wytrzyma większe obciążenie :?:
maciek95k pisze:
29 lis 2020, 22:02
Jeśli chcesz wydać 300zł
Chciał bym zmieścić się 2 tys zl.


maciek95k
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 296
Rejestracja: 31 mar 2017, 23:04
Lokalizacja: Kraków

Re: 4 os do frezarki CNC

#14

Post napisał: maciek95k » 29 lis 2020, 22:25

https://allegro .pl/oferta/stol-obrotowy-do-czwartej-4-osi-9959105978
Dołóż do tego silnik krokowy i ciesz się 4 osią. Jak przeliczysz swój czas na pieniądze to wychodzi, że się zmieścisz w budżecie ;)

Dodane 1 minuta 34 sekundy:
Jak chcesz koniecznie sam zrobić to spokojnie w tej cenie znajdziesz odpowiednią przekładnię harmoniczną.
Ewentualnie właśnie te serwa zespolone ale to ok 3k zł trzeba liczyć.


Avalyah
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9
Posty: 1655
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: 4 os do frezarki CNC

#15

Post napisał: Avalyah » 29 lis 2020, 22:36

blasterpl pisze:rozwiąże problem tego luzu

Nie sądzę, on jest wydaje mi się w samej przekładni. Na filmie adama wygląda to rzeczywiście masakrycznie, u siebie jakoś nie potrafię tak łatwo ręką jej poruszyć.


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2402
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: 4 os do frezarki CNC

#16

Post napisał: Steryd » 29 lis 2020, 23:16

Ale to nie jest przekładnia harmoniczna, co najwyżej planetarka. Harmoniczne są konstrukcyjnie samohamowne. A w tej widać, że Adam parę razy zerwał silnik.
Można?
Morzna!!!


Avalyah
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9
Posty: 1655
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: 4 os do frezarki CNC

#17

Post napisał: Avalyah » 29 lis 2020, 23:17

Tak, chińczyk naciąga, pewnie rzeczywiście planetarna.

Ale zerwanie to nie problem, musiał się bardzo do tego postarać. U mnie spisuje się bardzo dobrze, ale ja sobie skrobię aluminium frezami 2-8mm, także też wymagań dużych nie mam.


Avalyah
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9
Posty: 1655
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: 4 os do frezarki CNC

#18

Post napisał: Avalyah » 30 lis 2020, 11:44

Albo wiesz co, ja też się chyba do poszukiwań dopiszę :D Bo rzeczywiście chodzi na boki jak się przyjrzałem. Nie jest to dla mnie katastrofalny problem, bo jakimś cudem powierzchnia po frezowaniu wychodzi mi ładnie, ale też wolałbym coś sztywnego z naprawdę zerowym luzem. Widzę na aledrogo jest przekładnia harmoniczna - https://alle gro.pl/oferta/przekladnia-harmoniczna-jpn-20-100-373904-4-100-1-8947854242
Jeżeli rzeczywiście ma zero luzu to może jej użyć do czwartej osi? Silnik krokowy -> przekładnia -> płyta z łożyskiem -> uchwyt?

Jakbyś budował coś dla siebie to chętnie bym się podpiął, możemy się dogadać :D


maciek95k
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 296
Rejestracja: 31 mar 2017, 23:04
Lokalizacja: Kraków

Re: 4 os do frezarki CNC

#19

Post napisał: maciek95k » 30 lis 2020, 12:17

Avalyah pisze:Widzę na aledrogo jest przekładnia harmoniczna - https://alle gro.pl/oferta/przekladnia-harmoniczna-jpn-20-100-373904-4-100-1-8947854242

Ta przekładnia będzie lepsza:
https://alle gro.pl/oferta/przekladnia-harmoniczna-hd-system-100-1-zasi-14-6223546990?utm_medium=app_share&utm_source=facebook
Ma łożysko krzyżowe na wyjściu więc można uchwyt prosto do niej kręcić.


Avalyah
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9
Posty: 1655
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: 4 os do frezarki CNC

#20

Post napisał: Avalyah » 30 lis 2020, 13:00

No to jeszcze lepiej. W tym wygląda na to, że wystarczy kawałek grubej płyty jako podstawę + przejściówki silnik-przekładnia i przekładnia-uchwyt.

Ja niestety nie mam możliwości tego zrobić, ale chętnie bym zlecił.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”