350x300x70 z laminatu Trespa - projekt

Maszyny wykonane z drewna, płyt meblowych itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

pixes2
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 582
Rejestracja: 07 sty 2009, 18:38
Lokalizacja: Zgierz

#21

Post napisał: pixes2 » 19 mar 2010, 09:11

piwkot pisze:To może dlatego, że to próbka... drugi gatunek, czy coś.
Byćmoże, chociaż z rozmowy wynikało, że na znormalizowanej śrubie taki luz występuje. Sprawdzałem na śrubach różnych producentów i jest tak samo.
Zdrugiej strony, nie Ty pierwszy twierdzisz że są bezluzowe więc możliwe, że mnie się dostała wadliwa nakrętka.
Pozdrawiam.
Tomek.



Tagi:

Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2515
Rejestracja: 04 paź 2007, 00:32
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

#22

Post napisał: zacharius » 19 mar 2010, 09:38

apropo tej krakowskiej firmy i towarów, ja też biorę od nich i jestem zadowolony. ostatnio docinałem wałki 16ki podparte do swojej konstrukcji no i nie mogłem znaleźć kątówki (gdzieś się schowała ode mnie :grin: ) i chciałem to z brzeszczota ruszyć (zaznaczę że te blaszki moje 8mm podciąłem tym gdzie nigdzie aż wióry leciały) ani skubańca nie zarysowałem tym brzeszczotem
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły


oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 4669
Rejestracja: 29 kwie 2009, 09:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno

#23

Post napisał: oprawcafotografii » 19 mar 2010, 10:03

zacharius pisze:apropo tej krakowskiej firmy i towarów, ja też biorę od nich i jestem zadowolony. ostatnio docinałem wałki 16ki podparte do swojej konstrukcji no i nie mogłem znaleźć kątówki (gdzieś się schowała ode mnie :grin: ) i chciałem to z brzeszczota ruszyć (zaznaczę że te blaszki moje 8mm podciąłem tym gdzie nigdzie aż wióry leciały) ani skubańca nie zarysowałem tym brzeszczotem
Musiales miec tani, chinski brzeszczot :))))

J.

Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2515
Rejestracja: 04 paź 2007, 00:32
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

#24

Post napisał: zacharius » 19 mar 2010, 10:46

a bo ja wiem,uchwyt owszem od skośnookich, ale piłka z BAHCO to chyba nie byle gó...
na tężyznę fizyczna też nie narzekam wiec coś w tym jest.
jak bym próbował ugryźć za kąt to by chwycił ale zęba by poleciało na pewno.
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły


Autor tematu
zolik81
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 13
Posty: 26
Rejestracja: 30 maja 2009, 22:18
Lokalizacja: Łódź

#25

Post napisał: zolik81 » 19 mar 2010, 10:54

piwkot pisze:A do mnie przyszły właśnie nakrętki igus TR14x4 oraz śruba trapezowa. Nakręcałem nakrętkę, chodzi z lekkim oporem. Na pewno nie ma tam 0.2 mm luzu , byłby wyczuwalny ....
A moze ktos uzywa juz dluzszy czas tych nakretek i moze wypowiedziec sie o ich trwalosci. To ze na nowej nakretce nie ma luzu nie znaczy ze nie pojawi sie on po jakims czasie. Bo jesli tak to wolalbym juz zastoswac dwie nakretki z brazu z kasowaniem luzu.


piwkot
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 188
Rejestracja: 02 lut 2008, 21:44
Lokalizacja: Kielce

#26

Post napisał: piwkot » 19 mar 2010, 11:11

Ja się opierałem na opiniach Piotra Rakowskiego. Stosował takie nakrętki u siebie w maszynach i nie narzekał, pracuja już spory kawałek czasu, bezluzowo. Bardzo dużym plusem jest to, że pracują całkowicie na sucho, są praktycznie bezobsługowe. Zobaczymy za miesiąc -dwa jak to u mnie działa :)

Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2515
Rejestracja: 04 paź 2007, 00:32
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

#27

Post napisał: zacharius » 19 mar 2010, 12:07

jeżeli sprzęt elektroniczny nie włączać to może pracować latami...
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły


Autor tematu
zolik81
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 13
Posty: 26
Rejestracja: 30 maja 2009, 22:18
Lokalizacja: Łódź

#28

Post napisał: zolik81 » 24 mar 2010, 18:48

Jak narazie udalo mi sie tylko czest osi X wyciac i poskrecac. Nie wiem tylko czy z gabarytami nie przesadzilem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek


piwkot
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 188
Rejestracja: 02 lut 2008, 21:44
Lokalizacja: Kielce

#29

Post napisał: piwkot » 24 mar 2010, 20:22

Wygląda dość solidnie. tylko interesuje mnie jaka ma ten materiał udarność? Nie jest zbyt kruchy ?


Autor tematu
zolik81
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 13
Posty: 26
Rejestracja: 30 maja 2009, 22:18
Lokalizacja: Łódź

#30

Post napisał: zolik81 » 24 mar 2010, 20:34

W zalaczniku jest nieco danych o tym materiale, jednak niebardzo sie na tym znam. Piwkot moze zerknalbys i podzielil sie na forum wnioskami.

[ Dodano: 2010-09-14, 21:14 ]
Powoli idzie mi budowa tej machinki ale ciagle do przodu. Nieco zmienilem ksztalt ale koncepcja pozostala ta sama. Oto postepy:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zdecydowalem sie uzyc nakretek IGUSa. Jeszcze musze popracowac nad ich mocowaniem, chyba nie obedzie sie bez dorabianych elementow alu.

Nie jestem pewny elektroniki. Czytam czytam i chyba (ze wzgl. na koszty) zastosuje sterowniki SKK-B02 + SKK-MB, do tego silniki... Wlasnie tu mnie cos zastanowilo. Na akcesoria jest model FL57STH76-2804A (1.89Nm), ktory ma 200 krokow na obot. Ja znalazlem model 57STH76-2804MA praktycznie te same parametry ale 400 krokow na obrot. Teraz nie wiem co lepsze. Tak na prosty rozum to 400 krokow/obrot oznacza wieksza rozdzielczosc co za tym idzie dokladnosc, ale co z predokscia i innymi parametrami. Moglby ktos mi to przyblizyc?
Załączniki
trespa data.pdf
(48.44 KiB) Pobrany 320 razy

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja drewniana”