|
CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC
|
|
|
| Autor |
Wiadomość |
mikein
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki mikein

|
Wysłany: 2012-02-23, 09:10 MULTIPLAZ 3500 SPAWARKO PRZECINARKA PLAZMOWA A TIG JLT 170
|
|
|
Mam dylemat, które z urządzeń będzie lepsze do spawania
Wszelakich metali
TiG JLT 170 lub inna http://www.youtube.com/watch?v=Wt0EHkoQHAA
czy
Multiplaz 3500 http://www.youtube.com/wa...feature=related
Zapytałem dystrybutora i odpowiedział mi następująco:
"Spawarka MULTIPLAZ 3500 jest uniwersalna i pozwala na spawanie praktycznie wszystkich metali w różnych konfiguracjach, a także pozwala je przecinać. Jej największą zaletą jest brak konieczności używania gazu technicznego, ponieważ pistolety spawalnicze zasilane są wodą bądź roztworem 50 % alkoholu. Waga oraz zasilanie 230V pozwalają na łatwy transport oraz podłączenie w dowolnym czasem trudno dostępnym miejscu. Osobiście nie zajmuje się spawaniem, ale z relacji klientów stwierdzam że urządzenie jest o wiele bardziej praktyczniejsze od spawarek TIG."
LECZ DALEJ MNIE TO NIE PRZEKONUJE DO KOŃCA, DLATEGO, ŻE SPAWAJĄC TIGIEM NP. ALUMINIUM W OSŁONIE ARGONU ZABEZPIECZAMY TO MIEJSCE PRZED UTLENIANIEM
A W PRZYPADKU MULTIPLAZ BEZ ŻADNYCH OSŁON? |
|
|
|
|
 |
lukadyop
ELITA FORUM (min. 1000)

Pomógł: 86 razy Dołączył: 30 Cze 2008 Posty: 1027 Skąd: szczecin
|
Wysłany: 2012-02-23, 09:49
|
|
|
| Osłona jest jak najbardziej osłona z gazów powstających podczas spawania, to połączenie wygląda jak polutowane a nie spawane dla mnie to kicha i tyle. |
|
_________________ Spawam aluminium, nierdzewkę i wszystko inne, wytoczę i wyfrezuję. |
|
|
|
 |
spawtech
Specjalista poziom 1 (min. 100) spawtech

Pomógł: 7 razy Dołączył: 15 Lut 2007 Posty: 162 Skąd: Żytkiejmy
|
Wysłany: 2012-02-23, 10:01
|
|
|
| Niedługo spawarki będą zasilane biogazem,zamiast gazu osłonowego wystarczy posmarowanie miejsca spawanego marmoladą,a po spawaniu tym samym "pistoletem spawalniczym" bedzie można pomalować.Może warto zaczekać na taką ofertę? |
|
_________________ Wykonuję spawanie na stołach konstrukcyjno-spawalniczych DEMMELER zapewniających dokładność wykonywanym elementom. |
|
|
|
 |
jacek-1210
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Pomógł: 36 razy Dołączył: 25 Mar 2011 Posty: 490 Skąd: Radomsko
|
Wysłany: 2012-02-23, 10:18
|
|
|
To jest jak spawanie gazowe aluminium. Spawać się da, ale jest to chyba trudniejsze niż łukowo, osłona z gazów spawalniczych. W przypadku Multiplaza osłona to gaz "plaźmiany", dodatkowo gość ewidentnie stosuje topnik. Natomiast jest to spawanie a nie lutowanie, bo topi się i materiał i spoiwo, tyle że trzeba mieć trochę praktyki, bo nagrzewany jest większy obszar materiału i łatwo wszystko może spaść na podłogę. Też jestem trochę nieufny do Multiplaza, moje obawy to przede wszystkim to, że urządzenie jest za małe i wprowadza mało energii w obszar spawania, przez co nie pospawasz dobrze materiału grubszego niż 3-4mm - tu trzebaby już pytać praktyków. Plusem jest to, że póki co woda nie jest opodatkowana akcyzą, więc koszty eksploatacji powinny być niższe . Spawanie plazmowe jako metoda znane jest od dawna, ale czy Multiplaz dorósł do takich poważnych zastosowań ? No i czy to plazma czy palnik wodoro-tlenowy ? Dla mnie to póki co działka "hobby", ale może świat poszedł do przodu bardziej niż nam się wydaje ?
Ale: to może byc całkiem fajne urządzenie do twardego lutowania drobnych elementów - analogiczne do małego palnika, a brak gazów niebezpiecznych: tlenu, propanu, acetylenu itp. Tyle że ta cena... |
|
_________________ Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? |
|
|
|
 |
spawtech
Specjalista poziom 1 (min. 100) spawtech

Pomógł: 7 razy Dołączył: 15 Lut 2007 Posty: 162 Skąd: Żytkiejmy
|
Wysłany: 2012-02-23, 10:44
|
|
|
| jacek-1210 napisał/a: | | Spawanie plazmowe |
Z tego co wiem urządzenia do spawania plazmowego są bardzo drogie,około 40-50kPLN,o ile mają służyć do spawania a wytwarzają je liderzy tematu: Fronius,EWM,Migatronic. |
|
_________________ Wykonuję spawanie na stołach konstrukcyjno-spawalniczych DEMMELER zapewniających dokładność wykonywanym elementom. |
|
|
|
 |
Dudi1203
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Pomógł: 11 razy Dołączył: 07 Sty 2009 Posty: 189 Skąd: P-ce
|
Wysłany: 2012-02-23, 17:19
|
|
|
zadne z tych dwoch jak dla mnie
Plazma jest niepraktyczna - strasznie duzy ten palnik, nie podejdziesz w zakamarki (palnik od tiga jest czasem za duzy), gdzie czyszczenie tlenkow. Poza tym na filmie przetopu nie pokazal. Opcja ciekawa ale nie jako jedyne źródło w garażu
Tig - 170A to wystarczy ledwo zeby 4-5mm alu dobrze pospawac i z cyklem pracy tego sprzetu momentalnie zamieni sie on w suszarke i wyleci termik (25-30cm spoiny albo troche napawania), potem 5 minut studzenia i dalej jeszcze mniej spawania niz za pierwszym razem. Wiec najmniej zeby 200-210A mial, wtedy wystarczy do lekkich prac. O niczym ciezkim nie ma mowy przy tym budżecie |
|
|
|
|
 |
spawacz21
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Pomógł: 31 razy Dołączył: 20 Wrz 2010 Posty: 491 Skąd: rypin
|
Wysłany: 2012-02-23, 18:16
|
|
|
jeżeli jlt, to taki minimum. Ten multiplaz do mnie jakoś nie przemawia. Dziwna ta zabaweczka... Troche mało praktyczna, a w jlt jak sie nie myle masz jeszcze opcje mma.
http://allegro.pl/spawark...2155359806.html |
|
_________________ Może POMÓGŁ Ci mój post?
Pozdrawiam spawacz21 |
|
|
|
 |
bartpa
Czytelnik forum poziom 2 (min. 10)

|
Wysłany: 2012-02-26, 21:20
|
|
|
| mnie ostatnio jlt 210 niezle wku.... sam sie wylacza zajaza 1-2 na 7-10 prob 4-takt dziala jak dwutakt makabra... |
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
|
| sponsorem forum jest www.akcesoria.cnc.info.pl |
Informacje na witrynie cnc.info.pl są podawane tylko w celach edukacyjnych oraz hobbystycznych. Jedynie użytkownik wysyłający wiadomość lub plik ponosi pełnoprawną odpowiedzialność za ich treść. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, cnc.info.pl może przekazać wszelkie informacje właściwym organom państwowym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu. Zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych cnc.info.pl nie przekazuje informacji odnośnie użytkowników firmom i osobom prywatnym. Hasła, adresy e-mail oraz numery IP są szyfrowane w bazie danych i jedynie administrator jest w stanie odczytać te informacje. Cnc.info.pl jest przeciwna łamaniu zabezpieczeń oraz łamaniu praw autorskich, jednak niektóre osoby nie przestrzegają naszego regulaminu. Jeżeli zobaczyłeś wiadomość lub plik, który twoim zdaniem jest nielegalny lub narusza twoje dobra osobiste, prosimy o natychmiastowy kontakt z administratorem forum
|
www.akcesoria.cnc.info.pl
• silniki krokowe • Łożyska liniowe • śruby trapezowe i kulowe
|