Przesunięty przez: gmaro 2008-02-22, 19:30 |
kupić , nie kupić |
| Autor |
Wiadomość |
rysio
Stały bywalec

Pomógł: 1 raz Dołączył: 29 Gru 2006 Posty: 53 Skąd: białystok
|
Wysłany: 2006-12-29, 14:35 kupić , nie kupić
|
|
|
Witam szanownych grupowiczów,
jestem tu nowy i zielony.
Przeczytałem wszystko co tutaj było o tokarkach i mam problem.
Einhell czy coś podobnego jest troche za małe jak na moje potrzeby.
C3 wygląda ciekawie (mimo że chinka) ale 3200 + transport to wyjdzie z 3500.
Ostatnio widzialem w Leroy NUTOOL MC550W i zastanawiam się czy nie wybrać ją (transport sam zalatwię) waga 130kg - więc parametry podobne to C3.
Co sądzicie o NUTOOL ?
pozdrawiam
rysiek |
|
|
|
 |
DZIKUS
Specjalista poziom 3

Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Kwi 2005 Posty: 1082 Skąd: ST. WOLA / W-WA
|
Wysłany: 2006-12-29, 15:03
|
|
|
| jesli mozesz, to ja w sklepie po prostu troche rozkrec, zeby zajerzc do srodka - ja tak kidys robilem myslac o zakupie wiertarki, w efekcie nie kupielm zadnej bo wszystko bylo badziewnie wykonane. zwroc uwage, czy nie masz czasem kol zebatych z plastiku lub aluminium, zobacz, czy da sie kasowac luz na srubach pociagowych, sprawdz jaki najwiekszy trzonek noza wejdzie do imaka. 130kg to i dosc duzo i dosc malo, zalezy jakiej wielksoci jest ta maszyna |
|
|
 |
rysio
Stały bywalec

|
Wysłany: 2006-12-29, 16:45
|
|
|
| DZIKUS napisał/a: | | jesli mozesz, to ja w sklepie po prostu troche rozkrec, zeby zajerzc do srodka - ja tak kidys robilem myslac o zakupie wiertarki, w efekcie nie kupielm zadnej bo wszystko bylo badziewnie wykonane. zwroc uwage, czy nie masz czasem kol zebatych z plastiku lub aluminium, zobacz, czy da sie kasowac luz na srubach pociagowych, sprawdz jaki najwiekszy trzonek noza wejdzie do imaka. 130kg to i dosc duzo i dosc malo, zalezy jakiej wielksoci jest ta maszyna |
Witam,
z rozkręceniem może być problem.
koła zębate - plastik (to nie problem bo nie planuję toczenia gwintów)
suport z wielopunktową możliwością kasowania luzów
długośc - 125 cm
korpus na żeliwie
obroty 130 - 3200
cena 2950
? |
|
|
|
 |
senio
Stały bywalec

|
Wysłany: 2006-12-29, 16:51
|
|
|
| rysio napisał/a: | | koła zębate - plastik (to nie problem bo nie planuję toczenia gwintów) |
Śruba pociągowa napędzana jest za pomocą tych kół tak do gwintów jak i do posuwu. Jest więc to istotny szczegół jak zauważył kolega wyżej. Lepiej żeby były metalowe bo będą trwalszą konstrukcją. |
|
|
|
 |
rysio
Stały bywalec

|
Wysłany: 2006-12-29, 17:59
|
|
|
| senio napisał/a: | | rysio napisał/a: | | koła zębate - plastik (to nie problem bo nie planuję toczenia gwintów) |
Śruba pociągowa napędzana jest za pomocą tych kół tak do gwintów jak i do posuwu. Jest więc to istotny szczegół jak zauważył kolega wyżej. Lepiej żeby były metalowe bo będą trwalszą konstrukcją. |
Witaj,
na ile szacujesz dorobienie takich w metalu ?
rysiek |
|
|
|
 |
senio
Stały bywalec

|
Wysłany: 2006-12-29, 18:14
|
|
|
| rysio napisał/a: | | na ile szacujesz dorobienie takich w metalu ? |
Nie mam pojęcia jaki to rząd wielkości. Do posuwu jest zwykle użyte od 3 do 4 kół i chociaż te trzeba by zmienić czy dorobić na zapas jeśli są z plastiku. Koledzy tu zajmują się profesjonalnie obróbka skrawaniem to może Ci odpowiedzą ile taka impreza kosztuje. |
|
|
|
 |
rysio
Stały bywalec

|
Wysłany: 2006-12-30, 17:11
|
|
|
| senio napisał/a: | | rysio napisał/a: | | na ile szacujesz dorobienie takich w metalu ? |
Nie mam pojęcia jaki to rząd wielkości. Do posuwu jest zwykle użyte od 3 do 4 kół i chociaż te trzeba by zmienić czy dorobić na zapas jeśli są z plastiku. Koledzy tu zajmują się profesjonalnie obróbka skrawaniem to może Ci odpowiedzą ile taka impreza kosztuje. |
Okazało się (dobrze kolaga wyżej poradził) po rozkręceniu że ma zębatki ze stali - gościu z Leroya który wcześniej mi objaśniałnie był w temacie.
No i najważniejsze - trafiłem na promocję 2550 PLN
Dzieki wielkie za porady.
Jak uruchomię to podzielę się z Wami spostrzeżeniami.
Pozdrawiam,
zdrowia i kasiory w nowym roku dla wszystkich CNC'owców
rysiek |
|
|
|
 |
senio
Stały bywalec

|
Wysłany: 2006-12-30, 17:40
|
|
|
| rysio napisał/a: | | Jak uruchomię to podzielę się z Wami spostrzeżeniami. |
Zapodaj kilka fotek maszynki. |
|
|
|
 |
rysio
Stały bywalec

|
Wysłany: 2006-12-30, 18:09
|
|
|
| DZIKUS napisał/a: | | jesli mozesz, to ja w sklepie po prostu troche rozkrec, zeby zajerzc do srodka - ja tak kidys robilem myslac o zakupie wiertarki, w efekcie nie kupielm zadnej bo wszystko bylo badziewnie wykonane. zwroc uwage, czy nie masz czasem kol zebatych z plastiku lub aluminium, zobacz, czy da sie kasowac luz na srubach pociagowych, sprawdz jaki najwiekszy trzonek noza wejdzie do imaka. 130kg to i dosc duzo i dosc malo, zalezy jakiej wielksoci jest ta maszyna |
Dzięki serdecznie koledze za poradę. Już miełem rezygnowac z powodu plastików (człowiek z leroya tak twierdził) ale uparłem się i inny ludzik pozwolił rozkręcić i ......... oooooo.... zębatki ze stali.
Szukali liczyli i okazalo się że świąteczna promocja i oddali za 2550 PLN.
Na pierwszy rzut oka i ręki (bez dopieszczania) nie widać luzów na śrubach pociągowych.
Głowica 150mm.
Ma pewien mankament - brak liniowej regulacji obrotów (tylko 8 biegów + to co da się zrobić zmieniając koła zębate)
Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje za sugestię.
rysiek |
|
|
|
 |
bartuss1
Specjalista poziom 3

Pomógł: 46 razy Dołączył: 05 Kwi 2006 Posty: 1784 Skąd: Kędzierzyn - Koźle
|
Wysłany: 2006-12-30, 19:30
|
|