|
CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC
|
|
|
Czujnik pomiaru narzędzia |
| Autor |
Wiadomość |
lenherd
Specjalista poziom 1

Pomógł: 9 razy Dołączył: 20 Sty 2006 Posty: 266 Skąd: wrocław
|
Wysłany: 2007-04-04, 11:56 Czujnik pomiaru narzędzia
|
|
|
Myślałem o umieszczeniu czujnika na bramie(ruchomej) i pytanie jest takie jak i czy jest to możliwe żeby program cncgraf ignorował oś X ?
Chodzi o skrócenie czasu wymiany i pomiaru . przy wielkim stole brama nie musiała by jechać do punktu XYZ tylko niezależnie od pozycji X jazda do pomiaru była by tylko w osi YZ. |
_________________ Zapraszam na forum stolarskie ludzi z branży |
|
|
|
 |
Jackow
Znawca tematu

Pomógł: 3 razy Dołączył: 18 Lut 2007 Posty: 85 Skąd: POMORZE
|
Wysłany: 2007-04-05, 11:48
|
|
|
| jeżeli szkoda czasu to nie używaj czujnika pomiaru narzędzia |
|
|
|
 |
bula
Czytelnik forum poziom 2 mgr inż.

|
Wysłany: 2007-10-26, 15:12 pomoc
|
|
|
mam pytanie. na uczelni działam przy frezarce współrzędnościowej MCP 1080 to jest mój temat pracy dyplomowej i mam z nią taki jeden problem. A mianowicie wyposażona ona jest w magazyn narzędzi i czujnik pomiaru długości narzędzi, po zadaniu jej komendy wymiana narzędzia podjeżdza po wybrane narzędzie,pobiera je (wrzeciono posiada dysze-uchwyt ciśnieniowy wszystko zasilane sprężonym powietrzem) i następnie podjeżdza do czujnika, teoretycznie powinna dokonać pomiaru( na początku odpalenia maszyny zauważyć można, że pomiaru dokonuje przez 2 dotknięcia 1 jest dość wyrażne drugie to lekki styk do pow. czujnika) ale jak sie można tak powiedzieć "rozgrzeje" i troszke pochodzi to tych "dotknięć" juz wogóle nie widać i następnie zamiast oddać spowrotem narzędzie do magazynu to coś jej odbija i albo znowu weżmie to samo narzędzie do pomiaru albo zatrzyma się nad magazynem i wyłączy pokazując takie błędy:
wystąpił błąd narzędzia!
dalsza praca nie jest możliwa lub wymagane jest bazowanie maszyny!
albo:
wyłącznie awaryjne osi
wykryty błąd ruchu dla osi 3
przekroczony dopuszczalny błąd pozycjonowania lub awaria w układzie serwonapędu.
co może powodować takie działanie maszyny?? (uszkodzenie czujnika, błędy w zapisie w plikach sterowania maszyny,a może pył który sie mógł dostać do elementów napędu- wcześniejszy właściciel to wydział.architektury )
za pomoc i wskazówki byłbym wdzięczny
[ Dodano: 2007-10-26, 16:27 ]
sorki nie tu wpisalem się ja tu nowy |
_________________ Najczęściej jest tak"Adam Słodowy - Zrób to sam" |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| sponsorem forum jest www.akcesoria.cnc.info.pl |
Informacje na witrynie cnc.info.pl są podawane tylko w celach edukacyjnych oraz hobbystycznych. Jedynie użytkownik wysyłający wiadomość lub plik ponosi pełnoprawną odpowiedzialność za ich treść. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, cnc.info.pl może przekazać wszelkie informacje właściwym organom państwowym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu. Zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych cnc.info.pl nie przekazuje informacji odnośnie użytkowników firmom i osobom prywatnym. Hasła, adresy e-mail oraz numery IP są szyfrowane w bazie danych i jedynie administrator jest w stanie odczytać te informacje. Cnc.info.pl jest przeciwna łamaniu zabezpieczeń oraz łamaniu praw autorskich, jednak niektóre osoby nie przestrzegają naszego regulaminu. Jeżeli zobaczyłeś wiadomość lub plik, który twoim zdaniem jest nielegalny lub narusza twoje dobra osobiste, prosimy o natychmiastowy kontakt:
Administrator |
|
www.akcesoria.cnc.info.pl
• silniki krokowe • Łożyska liniowe • śruby trapezowe i kulowe
|