Strona Główna CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Akcesoria CNC

Poprzedni temat «» Następny temat
silnik krokowy na tasme produkcyjną
Autor Wiadomość
maximzuibus 
Nowy użytkownik
maxi

Wysłany: 2008-03-12, 17:40   silnik krokowy na tasme produkcyjną

mam w zakładzie PRASE MIMOSRODOWA o nacisku 150 ton wykonuje 44 uderzeń na minute
Chodzi mi o zainstalowanie taśmy prowadzącej z zamontowaniem z silnikiem krokowym w którym na rolkach będzie podawać paski blach do prasy Mimośrodowej w celu wycięcia otworu .
Mam pytanie do was. Co potrzeba do zamontowania tej całej linii produkcyjnej aby te paski były podawane w stałych odstępach, wiem ze silnik krokowy spełnia ta funkcję w końcu uczyłem sie w szkole na ten temat, ale to juz było dawno temu, i co do tego jeszcze trzeba ? Do tego urządenia myślę wmontowac styczniki krańcowe w celu podawania impulsu do silnika krokowego tylko nie wiem co ma być między silnikiem krokowym a stycznikiem krańcowym i żebym mógł jeszcze w tym regulować posuw tych pasków od 2cm do 12cm.

Proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam :mrgreen:

clipper7 
Specjalista poziom 2
clipper7

Wysłany: 2008-03-12, 18:00   

Myślę, że najprościej byłoby zbudować prosty sterownik silnika na mikroprocesorze ( masz wtedy możliwość programowania ruchu paska blachy), i czujnik położenia suwaka prasy ( np. krańcówka. Odpada wtedy PC itd., co nie jest tu potrzebne. Jako sterownika, a w każdym razie do prób, użyłbym "gotowca" np. z Elektroniki Praktycznej. Jeżeli nie mikroprocesor, to gotowy sterownik DIR/STEP i generator liczby impulsów "programowany" sprzętowo. Trzeba tylko przemyśleć zależności czasowe, 44 uderzenia/min to już dosyć szybko.
Można też spróbować innego rozwiązania : silnik DC z przekładnią i mikrowyłączniki do określania pozycji taśmy metalowej. To powinno wystarczyć.

maximzuibus 
Nowy użytkownik
maxi

Wysłany: 2008-03-12, 19:01   

silnik DC z przekładnią i mikrowyłączniki do określania pozycji taśmy metalowej. a czy to wystarczy jeśli prasa chodzi cały czas ma założoną blokadę i te 44 uderzenia mogą nie wystarczyć aby systematycznie wybijać te otwory, pomyślałem zastosować większe rolki w celu przyśpieszenia podawania blachy. Druga sprawa w momencie gdy prasa podnosi się to silnik krokowy musi przesunąć te 3,5cm do 6cm, i myslę o tym styczniku krańcowym aby podawał sygnał do silnika krokowego w celu przesunięcia tej blachy.

A te mikrowyłączniki zdadzą egzamin ? bo myślałem ze te silniki ustawił bym taki kąt jaki będę sobie mógł żądać tylko one muszą szybko podawać na to mają sekundę czasu na przesunięcie, a to jest dosyć szybko.

Jeśli miałbym zastosować sterownik DIR/STEP i generator to generator miał by za zadanie regulacji obrotów silnika a sterownik miałby za zadanie zadawania impulsu na ten silnik. Jeśli źle to opisałem popraw mnie bo wiedza ze szkoły elektronicznej poleciała w niepamięć.

clipper7 
Specjalista poziom 2
clipper7

Wysłany: 2008-03-12, 20:53   

maximzuibus napisał/a:
silnik DC z przekładnią i mikrowyłączniki do określania pozycji taśmy metalowej. a czy to wystarczy jeśli prasa chodzi cały czas ma założoną blokadę i te 44 uderzenia mogą nie wystarczyć aby systematycznie wybijać te otwory, pomyślałem zastosować większe rolki w celu przyśpieszenia podawania blachy.

Przykro mi, ale nie kumam o co chodzi.
maximzuibus napisał/a:
styczniku krańcowym

Chodzi o wyłącznik krańcowy ?

Każdy impuls na wej. STEP powoduje wykonanie przez silnik kroku lub jego części (jeżeli stosujemy podział ). Każdy krok przesunie materiał, np. poprzez rolki, o określoną długość. Sygnał DIR decyduje o kierunku obrotu wału silnika. Rozumiem, że przy określonej pozycji suwaka prasy generujemy potrzebną liczbę impulsów STEP, następuje wykrojenie kształtu w taśmie i sytuacja się powtarza. Pozycję suwaka możemy kontrolować wyłącznikiem, np. mikrusem z rolką. Potrzebną liczbę impulsów możemy generować układem mikroprocesorowym (łatwo go wtedy zaprogramować do swoich potrzeb, zmian itp, można też zrezygnować z osobnego sterownika silnika) lub tradycyjnym generatorem impulsów ( zmiana liczby impulsów wymaga wtedy operowania przełącznikami lub zworami) + sterownik silnika. "Gotowce" znajdziesz np.w Elektronice Praktycznej i innych tego typu pismach lub w necie. Co do szybkości, to zobacz wątek na tym forum o prędkości obrotowej silników krokowych.

wizard 
Czytelnik forum poziom 3

Wysłany: 2008-03-12, 22:04   

witam
mysle ze zamiast mikrowylacznikow bedzie pewniejsza jakas bramka na podczerwien , albo czujnik zblizeniowy indukcyjny reagujacy na metal,

Cytat:
: silnik DC z przekładnią i mikrowyłączniki do określania pozycji taśmy metalowej. To powinno wystarczyć.

i tu sie z kolego zgodze ze naprosciej to silnik DC i jakas przekladnia+regulator predkosci

clipper7 
Specjalista poziom 2
clipper7

Wysłany: 2008-03-13, 07:56   

wizard napisał/a:
pewniejsza jakas bramka na podczerwien , albo czujnik zblizeniowy indukcyjny reagujacy na metal,

Można chyba dać zwykłe mikrusy na początek, a ew. potem zastosować coś lepszego. Mikrusy obyłyby się bez elektroniki, inne czujniki zwykle wymagają dodatkowych układów.
wizard napisał/a:
naprosciej to silnik DC i jakas przekladnia+regulator predkosci

Stawiałbym na to, że regulator ( przy odp. dobranej mechanice) okaże się zbędny.

Leoo 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2008-03-13, 10:42   

Proponuję jednak cofnąć się nieco w projekcie i przynajmniej oszacować wagę obrabianego detalu oraz przyspieszenie, które musi wytworzyć układ napędowy dla pewnego przesunięcia/wysunięcia itd.
Kolega maximzuibus pisze o paskach blachy. Możliwe, że trzeba będzie zaprojektować odpowiedni rozdzielacz blach, które mogą być zaolejone itp.
Dziś Kolega tnie z kawałków blachy, jutro zmieni wykrojnik i będzie potrzebował ciąć bezpośrednio z rolki.
Jeśli projekt, to trzeba uwzględnić wiele niewiadomych, choćby możliwość zatrzymania procesu podawania w odpowiednim momencie. Przekładnię i silnik wybieramy na samym końcu.

wizard 
Czytelnik forum poziom 3

Wysłany: 2008-03-13, 14:52   

sa takie czujniki co dzialaja jak przekazniki i nie trzeba zadnej elektroniki,a maja ta zalete ze sa praktycznie niezniszczalne a daja pewnosc polaczenia lub rozwarcia nawet przy duzych predkosciach

maximzuibus 
Nowy użytkownik
maxi

Wysłany: 2008-03-14, 11:53   

Leoo napisał/a:
Proponuję jednak cofnąć się nieco w projekcie i przynajmniej oszacować wagę obrabianego detalu oraz przyspieszenie, które musi wytworzyć układ napędowy dla pewnego przesunięcia/wysunięcia itd.
Kolega maximzuibus pisze o paskach blachy. Możliwe, że trzeba będzie zaprojektować odpowiedni rozdzielacz blach, które mogą być zaolejone itp.
Dziś Kolega tnie z kawałków blachy, jutro zmieni wykrojnik i będzie potrzebował ciąć bezpośrednio z rolki.
Jeśli projekt, to trzeba uwzględnić wiele niewiadomych, choćby możliwość zatrzymania procesu podawania w odpowiednim momencie. Przekładnię i silnik wybieramy na samym końcu.

własnie cały czas projektuje coś tam wiedze mam ze szkoły i wszysko teraz musze sobie przypominać

powiedzcie mi chodzi mi własnie o sterownik SSK-B05 - bipolarny 1.5A, 1/8 i sterownik SSK-B03 - bipolarny 4.2A, 1/128 czy on może być sterowany bez płyty głównej???

Jesli obrót koła w pierwszym dniu ustawie tak aby za każdym jednym naciśnieciem pedała prasy silnik podawania paska blach obruci się np 2.5 razy i tak systematycznie do wyczerpania materiału blach a w drugim dniu chciałbym zmienić parametry na obrut silnika o 4 razy i mam pytanie gdzie go ustawiamy ??? w sterowniku ????czy trzeba do tego płyty głównej i podłączyć komputer ???

aha do zadziałania silnika i całego sprzetu jaki czujnik najlebiej wsadzić

widziałem takie czujniki przy bramach wjazdowych które dwa czujniki widzą się i są aktywne dopóki nie zostaną przerwane myślem taki czujnik zastosować chyba domyślacie się o co mi chodzi

galon 
Znawca tematu

Wysłany: 2008-06-04, 22:06   

sorki że się wtrącam ale na twoim miejscu wykonałbym ten podajnik mechanicznie przy użyciu dwu rolek i bendiksa z rozrusznika układem dżwigni połączonym z suwakiem prasy jak masz gdzie obejżeć zbijarkę do produkcji śrub lub gwożdzi to podpatrz 80% ma takie rozwiązanie a potrafią uderzyć 120 razy na minutę.Przy mechanicznym połączeniu masz pewne że taśma zawsze będzie we właściwym miejscu i o właściwym czasie

Odpowiedz do tematu