Strona Główna CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Akcesoria CNC

Poprzedni temat «» Następny temat
cięcie wodą....
Autor Wiadomość
OZI 
Znawca tematu

Wysłany: 2008-03-04, 19:21   

Cytat:
OZI jesteś w błędzie, takim śmiałkiem jestem ja i kol. Kolanoręki

HUD jeżeli tak jest to szacuneczek :-)

Głowicę i pompę chcecie również sami wykonać czy kupić gotowca np KMT??

HUD 
Znawca tematu
HUD

Wysłany: 2008-03-05, 19:43   

Kupujemy od KMT. Zrobienie tego to pomyłka, no chyba że ktoś planuje robić to w setkach :)

OZI 
Znawca tematu

Wysłany: 2008-03-05, 20:51   

No to zapowiada się fajna maszynka. A jak zamierzacie rozwiązać podawanie ścierniwa do głowicy mieszającej, rotacyjnie czy elektronicznie??

HUD 
Znawca tematu
HUD

Wysłany: 2008-03-06, 09:02   

Cały system zostanie zakupiony od KMT.Najpierw jest on podawany pneumatycznie a potem za pomocą mieszadła i sterownika odpowiednio dozowany.To nie jest ze stałym wydatkiem ścierniwa jeśli ci o to chodziło

OZI 
Znawca tematu

Wysłany: 2008-03-06, 09:50   

Tak właśnie mi o to chodziło.

Bedę pilnie obserwował, bo jestem ciekawy efektu końcowego.

max-max22 
Czytelnik forum poziom 2

Wysłany: 2008-03-08, 19:58   

no panowie jade na te wspomniane szkolenia
jestem nastawiony pozytywnie bo dam sobie rade.
dowiedziałem się że głowica pracuje w 3D czyli będzie troche trudniej jak sądze.

szacunek dla tych kolegów i podziw że podjeli się budowy takiej maszyny ( trzeba mieć wielkie kochones, no i portwel :) a właśnie ile was będzie kosztować ta inwestycja??

do usłyszenia za tydzień:)

pozdrawiam wszystkich i rzycze podwyżek:) :lol:

[ Dodano: 2008-03-19, 21:39 ]
siemka wszystkim

wruciłem ze szkolenia .
mieliście racje było warto
technologia jiet nieziemska pompa generuje ciśnienie 4000 bar
firma nazywa sie ptv i znajduje sie w czechach
jeśli ktoś pracuje na maszynie tej firmy niech napisze jestem ciekaw opini innych

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

HUD 
Znawca tematu
HUD

Wysłany: 2008-04-03, 23:14   

Wcale taka nieziemska, a 4000 bar to takie sobie cisnienie :)

hellboy88 
Nowy użytkownik

Wysłany: 2008-04-06, 18:32   

Waterjet'y są generalnie drogie w eksploatacji. Na maszynie na ktorej pracuje stosunkowo czesto trzeba wymieniac uszczelnienia wodne (wysokiego cisnienia) w multiplikatorze, nozzle w glowicach tnacych, oraz niekiedy dyszy tnace, z reguly oprocz dysz w moim przypadku szafirowych czesci zamienne do tego rodzaju maszyn sa bardo drogie.

pozdrawiam

skoti 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2008-04-06, 22:41   

hellboy88 napisał/a:
Waterjet'y są generalnie drogie w eksploatacji. Na maszynie na ktorej pracuje stosunkowo czesto trzeba wymieniac uszczelnienia wodne (wysokiego cisnienia) w multiplikatorze, nozzle w glowicach tnacych, oraz niekiedy dyszy tnace, z reguly oprocz dysz w moim przypadku szafirowych czesci zamienne do tego rodzaju maszyn sa bardo drogie.

Kolego a co jest tanie ? Jesli zlecenia sa dobrze dobierane na ciecie woda to nie ma mozliwosci zrobienia tego taniej na innej maszynie , pomimo tak wielkiej roznicy w cenie roboczo - godziny .Pomijam tu laser abo plazme ale ich zastosowanie jest ograniczone . Narzedzia i plytki tez nie sa tanie . Dobry gryzak kosztuje tyle co komplet czesci zamiennych do glowicy a tnie wolno i przetnie raptem kilka - kilkanascie metrow np blachy nierdzewnej 10 . U mnie dysza wytrzymuje 50 -70 godzin tnie "10" z szybkoscia ~200mm/min . Mozna policzyc ile metrow jest w stanie przeciac bez wymiany czesci w gowicy .

max-max22 
Czytelnik forum poziom 2

Wysłany: 2008-05-01, 10:05   

koledzy niewiem czemu wam dysza wytrzymuje tylko te pare godzin.
na pompe mam już 120 godz pracy przy włączonym strumieniu ( cięcia dyszy ) a ogulnie 160 godz. i dopiero coś zaczyna się dziać z pompą leci olej. ale zimering jest juz załatwiony tylko trzeba wymienić. jeśli chodzi o samo cięcie wprowadzam tylko drobne korekty co jakiś czas na średnice strumienia a komp sam przelicza i wrowadza poprawki dotyczące programu. uzyskuje dokładność cięcia do 0.2 mm na zwykłej blasze 6mm przy prędkości 314mm / min a ścierniwo mam na 400gr /min. oczywiście przy aktywnej funkcji PROGRES JET. ktura nachyla głowice odpowiednio do płaszczyzny wycinanej. i naprawde trzeba się wpatrzyć by zauważyć delikatny skos jaki powstaje. szef tego niewidzi więc moge powiedzieć ze jest idealna :mrgreen:

Odpowiedz do tematu