|
cięcie wodą.... |
| Autor |
Wiadomość |
OZI
Znawca tematu

Pomógł: 4 razy Dołączył: 27 Lut 2008 Posty: 80 Skąd: Polska
|
Wysłany: 2008-03-04, 19:21
|
|
|
| Cytat: | | OZI jesteś w błędzie, takim śmiałkiem jestem ja i kol. Kolanoręki |
HUD jeżeli tak jest to szacuneczek
Głowicę i pompę chcecie również sami wykonać czy kupić gotowca np KMT?? |
|
|
|
 |
HUD
Znawca tematu HUD

|
Wysłany: 2008-03-05, 19:43
|
|
|
Kupujemy od KMT. Zrobienie tego to pomyłka, no chyba że ktoś planuje robić to w setkach |
|
|
|
 |
OZI
Znawca tematu

|
Wysłany: 2008-03-05, 20:51
|
|
|
| No to zapowiada się fajna maszynka. A jak zamierzacie rozwiązać podawanie ścierniwa do głowicy mieszającej, rotacyjnie czy elektronicznie?? |
|
|
|
 |
HUD
Znawca tematu HUD

|
Wysłany: 2008-03-06, 09:02
|
|
|
| Cały system zostanie zakupiony od KMT.Najpierw jest on podawany pneumatycznie a potem za pomocą mieszadła i sterownika odpowiednio dozowany.To nie jest ze stałym wydatkiem ścierniwa jeśli ci o to chodziło |
|
|
|
 |
OZI
Znawca tematu

|
Wysłany: 2008-03-06, 09:50
|
|
|
Tak właśnie mi o to chodziło.
Bedę pilnie obserwował, bo jestem ciekawy efektu końcowego. |
|
|
|
 |
max-max22
Czytelnik forum poziom 2

|
Wysłany: 2008-03-08, 19:58
|
|
|
no panowie jade na te wspomniane szkolenia
jestem nastawiony pozytywnie bo dam sobie rade.
dowiedziałem się że głowica pracuje w 3D czyli będzie troche trudniej jak sądze.
szacunek dla tych kolegów i podziw że podjeli się budowy takiej maszyny ( trzeba mieć wielkie kochones, no i portwel a właśnie ile was będzie kosztować ta inwestycja??
do usłyszenia za tydzień:)
pozdrawiam wszystkich i rzycze podwyżek:)
[ Dodano: 2008-03-19, 21:39 ]
siemka wszystkim
wruciłem ze szkolenia .
mieliście racje było warto
technologia jiet nieziemska pompa generuje ciśnienie 4000 bar
firma nazywa sie ptv i znajduje sie w czechach
jeśli ktoś pracuje na maszynie tej firmy niech napisze jestem ciekaw opini innych
|
|
|
|
 |
HUD
Znawca tematu HUD

|
Wysłany: 2008-04-03, 23:14
|
|
|
Wcale taka nieziemska, a 4000 bar to takie sobie cisnienie |
|
|
|
 |
hellboy88
Nowy użytkownik

|
Wysłany: 2008-04-06, 18:32
|
|
|
Waterjet'y są generalnie drogie w eksploatacji. Na maszynie na ktorej pracuje stosunkowo czesto trzeba wymieniac uszczelnienia wodne (wysokiego cisnienia) w multiplikatorze, nozzle w glowicach tnacych, oraz niekiedy dyszy tnace, z reguly oprocz dysz w moim przypadku szafirowych czesci zamienne do tego rodzaju maszyn sa bardo drogie.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
skoti
Specjalista poziom 3

Pomógł: 91 razy Dołączył: 28 Gru 2004 Posty: 853 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2008-04-06, 22:41
|
|
|
| hellboy88 napisał/a: | Waterjet'y są generalnie drogie w eksploatacji. Na maszynie na ktorej pracuje stosunkowo czesto trzeba wymieniac uszczelnienia wodne (wysokiego cisnienia) w multiplikatorze, nozzle w glowicach tnacych, oraz niekiedy dyszy tnace, z reguly oprocz dysz w moim przypadku szafirowych czesci zamienne do tego rodzaju maszyn sa bardo drogie.
|
Kolego a co jest tanie ? Jesli zlecenia sa dobrze dobierane na ciecie woda to nie ma mozliwosci zrobienia tego taniej na innej maszynie , pomimo tak wielkiej roznicy w cenie roboczo - godziny .Pomijam tu laser abo plazme ale ich zastosowanie jest ograniczone . Narzedzia i plytki tez nie sa tanie . Dobry gryzak kosztuje tyle co komplet czesci zamiennych do glowicy a tnie wolno i przetnie raptem kilka - kilkanascie metrow np blachy nierdzewnej 10 . U mnie dysza wytrzymuje 50 -70 godzin tnie "10" z szybkoscia ~200mm/min . Mozna policzyc ile metrow jest w stanie przeciac bez wymiany czesci w gowicy . |
_________________ Jeśli uważasz ze moja odpowiedź zaoszczędziła Ci nieco czasu nie bój się wcisnąć przycisku "pomógl" . To naprawdę nie boli |
|
|
|
 |
max-max22
Czytelnik forum poziom 2

|
Wysłany: 2008-05-01, 10:05
|
|
|
koledzy niewiem czemu wam dysza wytrzymuje tylko te pare godzin.
na pompe mam już 120 godz pracy przy włączonym strumieniu ( cięcia dyszy ) a ogulnie 160 godz. i dopiero coś zaczyna się dziać z pompą leci olej. ale zimering jest juz załatwiony tylko trzeba wymienić. jeśli chodzi o samo cięcie wprowadzam tylko drobne korekty co jakiś czas na średnice strumienia a komp sam przelicza i wrowadza poprawki dotyczące programu. uzyskuje dokładność cięcia do 0.2 mm na zwykłej blasze 6mm przy prędkości 314mm / min a ścierniwo mam na 400gr /min. oczywiście przy aktywnej funkcji PROGRES JET. ktura nachyla głowice odpowiednio do płaszczyzny wycinanej. i naprawde trzeba się wpatrzyć by zauważyć delikatny skos jaki powstaje. szef tego niewidzi więc moge powiedzieć ze jest idealna |
|
|
|
 |
|
|