Strona Główna CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Akcesoria CNC

Poprzedni temat «» Następny temat
eduCAD 2.5 - nowy, ale i droższy...
Autor Wiadomość
Piotr Rakowski 
Specjalista poziom 3
rakuś

Wysłany: 2007-01-28, 10:29   eduCAD 2.5 - nowy, ale i droższy...

Niestety okres promocyjnej sprzedaży mojego oprogramowania został zakończony.

W miejsce wersji poprzednich powstał eduCAD wersja 2.5 i STEP2CNC wersja 1.20.

W tej wersji eduCADa:

- zmieniłem (przekonfigurowałem, wyrzuciłem rzeczy nieprzydatne w CNC) interface programu.
Link jest tutaj: http://www.lynxsft.com.pl/educad/eduCAD_25.jpg
- napisy z liter jednoprzebiegowych robione są teraz za pomocą dialogu. Biorę także pod uwagę spacje. Ich długość jest dowolnie ustalana.
- bardzo łatwo rysuje się teraz "z ręki", przez wpisywanie poleceń języka skryptowego eduSCRIPT.
- sporo zmian wewnętrznych w kodzie "enginu" rysującego. Jest szybszy!

Po głębszym namyśle dodaję także opcjię generowania wektorów na postawie fontów TTF (idealne dla wycinających litery w styrodurze).
Opis i screenshot-y w następnym wątku.

W STEP2CNC:

- przyspieszyłem konwersję (prawie 10x - 200.000 linii kodu konweruje się w 10 sekund! na Celeronie 1.5 GHz),
- program nie "wywala" się teraz na dużych plikach,
- jest pokazywana pozycja kursora na ekranie w mm (przydatne do sprawdzania, czy konwersja nie zmieniła rozmiarów),
- dodałem opcje: wyłączenia numerowania linii, start i krok numerowania, ręczny zoom podglądu (zaznaczamy prostokąt na ekranie), zoom poprzedni, kopiowanie zawartości podglądu do schowka w postaci wektorów (np. do wyedytowania w eduCADzie) i BMP.
- poprzednie nie opisywane opcje: skalowanie PLT w trakcie wczytywania.

Cena to 249 zł brutto. Nadal jest to najtańszy CAD generujący G-kody na rynku.

Aha - chętnie powspółpracuję z kolegami, którzy pracują na poważnych maszynach (Morbidelli itp.) i potrzebują generowania G-kodów specyficznych dla swojej maszyny (postprocesor).

educad 2.5_2.jpg
Plik ściągnięto 3099 raz(y) 28,29 KB

educad 2.5_3.jpg
Plik ściągnięto 157 raz(y) 107,43 KB

educad 2.5_1.jpg
Plik ściągnięto 91 raz(y) 44,66 KB

gizmo5418 
Czytelnik forum poziom 1

Wysłany: 2007-03-02, 19:29   

Witam,

Przeglądając Pańską ofertę na stronie www, rozumiem, że kupując program eduCAD za 249 zł,
dostaje się również STEP2CNC w zestawie ?? Czy STEP2CNC trzeba dokupić osobno za kolejne 249 zł. Jeżeli jestem w błędzie to proszę mnie poprawić :)

Cytat:
Aha - chętnie powspółpracuję z kolegami, którzy pracują na poważnych maszynach (Morbidelli itp.) i potrzebują generowania G-kodów specyficznych dla swojej maszyny (postprocesor).

Jeżeli mógłbym w jakiś sposób pomóc to jestem do dyspozycji. Na codzień pracuje jako programista i ustawiacz maszyn CNC (frezarek) takich jak AUTHOR 500, AUTHOR 600K, RECORD 125 z oprogramowaniem XILOG, oraz frezarko-okleiniarki GENIUS firmy HOMAG.

Pozdrawiam

Inf-el 
Specjalista poziom 2

Wysłany: 2007-03-02, 21:20   

Na czym polegają skrypty w EduCadzie ?
Czy można tworzyć własne ?
Czy skrypt może zawierać inne skrypty ?

Piotr Rakowski 
Specjalista poziom 3
rakuś

Wysłany: 2007-03-03, 07:33   

gizmo5418 napisał/a:
Witam,
Przeglądając Pańską ofertę na stronie www, rozumiem, że kupując program eduCAD za 249 zł, dostaje się również STEP2CNC w zestawie ?? Czy STEP2CNC trzeba dokupić osobno za kolejne 249 zł. Jeżeli jestem w błędzie to proszę mnie poprawić :)

Niestety nie STEP2CNC. W zestawie jest PLT2CNC. STEP2CNC - program do sterowania maszyną trzeba kupić oddzielnie. Chociaż wymyśliłem specjalną cenę na komplet eduCAD+STEP2CNC (449 zł).

gizmo5418 napisał/a:

Jeżeli mógłbym w jakiś sposób pomóc to jestem do dyspozycji. Na codzień pracuje jako programista i ustawiacz maszyn CNC (frezarek) takich jak AUTHOR 500, AUTHOR 600K, RECORD 125 z oprogramowaniem XILOG, oraz frezarko-okleiniarki GENIUS firmy HOMAG.

To super. Czy te maszyny wysterowuje się kodem zbliżonym do G-kodów ISO?

inf-el napisał/a:
Na czym polegają skrypty w EduCadzie ?

Są to w istocie pełne programy do rysowania "kodem". Skrypt jest językiem wysokiego poziomu o składni pascalowej z możliwością tworzenia własnych procedur i funkcji.

inf-el napisał/a:
Czy można tworzyć własne ?

Oczywiście!

inf-el napisał/a:
Czy skrypt może zawierać inne skrypty ?

W sensie wywoływać? - nie, ale może zawierać procedury. Polecam ściągnięcie wersji demo. Wszystko jest w niej opisane.

jony 
Nowy użytkownik
jony

Wysłany: 2007-04-03, 17:18   

Piotr Rakowski,

dell 
Specjalista poziom 1

Wysłany: 2007-05-23, 23:57   

nierozumiem za bardzo to znaczy ze jak chcialem sobie kupic tylko program eduCAD wersja 2.5 po to aby sie uczyc nastepnie chcialbym sprawdzic program ktory zrobilem dzieki educad musze zakupic jeszzce jeden program STEP2CNC ??

Piotr Rakowski 
Specjalista poziom 3
rakuś

Wysłany: 2007-05-25, 08:58   

Ściągnij sobie obie wersje demo i najpierw je wypróbuj. Potem stwierdzisz, co jest Ci potrzebne i to dopiero kupisz.

dell 
Specjalista poziom 1

Wysłany: 2007-07-15, 16:37   

proponowalbym zrobic takie cos jak w proeng... chodzi mi o wymiarowanie w educad wymiarowanie jest lipne oczywiscie w wersji demo moze w full wersji jest to poprawione ale to dla mnie juz jest minus dla tego programu
Czy jest szansa aby to zostalo poprawione lub ulepszone ?
Jak zrobic wymiar promienia ? (zwymiarowac go)

djjaroo 
Sympatyk forum poziom 1

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2008-10-08, 21:09   

witajcie dziś już normalnie wyszedłem z siebie pracowałem może na eduCad ze 1 h no i wywalił błąd systemowy nie pamiętam jaki teraz bo to szybko się stało no i praca poszła się dymać i auto zapis chyba nie działa u mnie co 15 min choć jest znaczony prośba do autora proszę sprawdzić co jest nie tak z chęcią odpowiem na pytania lub postaram się bo na prawdę jestem zadowolony z pracy na tym programie lecz ma jeszcze trochę niedociągnięć

Odpowiedz do tematu