Strona Główna CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Akcesoria CNC

Poprzedni temat «» Następny temat
Program na wałek
Autor Wiadomość
WojtekLUB 
Czytelnik forum poziom 2

Wysłany: 2008-04-19, 10:09   Program na wałek

Witam,

jest to mój pierwszy post na tym forum więc na początek chcialem sie przywitac ;)

Potrzebuje napisać program na wałek na tokarce numerycznej TAE32N - chodzi mi o same kody bo proces technologiczny mam juz wykonany. Mniej wiecej a raczej mniej pokazywano nam to w szkole na programie ZERO-OSN ale nie jest to takie proste.

Czy mogłby ktos pomoc z tym programem ?

Dołączam projekt w autocadzie spakowany RAR'em

Pozdrawiam Wojtek

walek.rar
walek do napisania programu na torkarke numeryczna
Pobierz Plik ściągnięto 134 raz(y) 39,97 KB

jjanusz 
Specjalista poziom 1
tzcn

Wysłany: 2008-04-19, 11:35   

a jakie sterowanie czy NUMS

Draco 
Specjalista poziom 2
tokarki cnc...

Wysłany: 2008-04-19, 15:38   

TAE prawdopodobnie masz a sinumeriku tak jak ja mialem? czy sie myle?

WojtekLUB 
Czytelnik forum poziom 2

Wysłany: 2008-04-19, 17:51   

Bardzo nie czaje o co chodzi - mamy wklepac kod do programu ZERO-OSN i sprawdzic czy dobrze utworzy wałeczek i tyle, a na temat sterowanie nie mam zielonego pojecia

Nie wiem czy to cos pomoze ale pierwszy blok bedzie taki:

"przyklad od innego wałka"

N005 T1 D1 S900 M3 M42 G95
N010 G00X42 Z322
itd

To oczywiście jest od innego wałka który dostaliśmy dla przykładu.

Cytat:
SYSTEM ZERO-OSN jest dydaktyczną odmianą stosowanego w ponad 180 zakładach przemysłowych Systemu SINUMERIK 810 , FANUC i NUMS 322T Firmy ZERO.

dell 
Specjalista poziom 1

Wysłany: 2008-04-19, 19:36   

podaj swoj numer gg mialem stycznosc z tym programem :)

Czy sie nie myle czy ty jestes na jakims kursie ?? :)

skoti 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2008-04-19, 21:14   

A moze bys sprubowal sam cos splodzic i tutaj dac do poprawy . Jesli ktos z forum napisze ci program to nic cie to nie nauczy . Jesli w przyszlosci chcesz pracowac na cnc to musisz poznac g-kod . Sporo osob ktore pisze programy na cnc jest samoukami i uczyli sie rozgryzajac gotowe programy .
Wiec tak ,zebys mogl zaczac prawdopodobnie program z sinumerika bedzie chodzil wiec tu sobie mozesz zobaczyc co oznaczaja poszczegolne literki .Jedynie brakuje M42 ale to prawdopodobnie jakas funkcja specyficzna dla maszyny . Z tego co pamietam to w TAE32N funkcjami od M40 do M43 przelaczalo sie biegi. Jesli technologie masz opracowana to program jest tylko formalnoscia . W pierwszej lini masz wybrane narzedzie ,nr korekcji ,obroty, kierunek obrotow, ta M to nie jestem pewien i wybrane posow w mm/obrot . W nastepnej lini jest juz ruch prawdopodobnie na przod walka .
Przy zmianie narzedzia mozesz powtorzyc ta linie oczywiscie z innym nr narzedzia .

WojtekLUB 
Czytelnik forum poziom 2

Wysłany: 2008-04-19, 21:34   

dell napisał/a:
Czy sie nie myle czy ty jestes na jakims kursie ?? :)

Nie żaden kurs, na uczelni na politechnice mamy taki przedmiot. Mam opisy wszystkich literek w zeszycie ale to nic mi nie daje. Nie wiem kiedy posuw szybki a kiedy normalny G0 o to jest problem.

Moja specjalność nie jest powiązana z CNC wiec raczej nie bede programował.

Problem jest w tym ze nie mam dostepu do programu ZERO - OSN bo tak bym probowa cos zrobic. Jedynie podczas zajec w szkole 2h co 2 tygodnie czasem 3 wiec nie jest to za duzo czasu na nauke.

dell 
Specjalista poziom 1

Wysłany: 2008-04-19, 23:19   

WojtekLUB napisał/a:

Problem jest w tym ze nie mam dostepu do programu ZERO - OSN bo tak bym probowa cos zrobic. Jedynie podczas zajec w szkole 2h co 2 tygodnie czasem 3 wiec nie jest to za duzo czasu na nauke.

Proponuje w takim ukladzie kawalek czystej kartki lun notepad i sprobowac napisac najlepiej tak jak myslisz (uwazasz) jak ma wygladac program pozniej mozesz wkleic tutaj :)
Ja mam program ZERO-OSN niestety bez 3D ale sama symulacja jest :)

G0 daje sie na odjazdach i dojazdach do materialow
Tak M42 to sa konkretne obroty nie stosuje sie ich do np maszyny TAE 30N z mojego doswiadczenia na maszynach zetknalem sie tylko z jedna na ktorej taka funkcja musiala byc i to byla maszyna z firmy POREBA a takze programik ZERO-OSN

Draco 
Specjalista poziom 2
tokarki cnc...

Wysłany: 2008-04-20, 10:15   

kolego skoro ty nie rozrozniasz G0 od G1 to po co zostales studentem. albo olewasz studia i chodzisz na nie aby z kolegami pogadac albo nie wiem co robisz na tych wykladach. bo napewno nie to co powinienes. przychodzisz tu po gotowca a sam nawet nic nie probujesz zrobic. postaraj sie wykazac troche inicjatywy a sam tobie chetnie pomoge. natomiast dla lenia nie kiwne nawet palcem.

WojtekLUB 
Czytelnik forum poziom 2

Wysłany: 2008-04-20, 17:29   

Draco, skad mam to wiedziec jesli mi nikt nie wytlumaczyl ? Obrabiarki to dodatek do studiow i maja 14h przedmiotu to ciężko jest zeby ktos nas nauczyl - jeszcze na tak durnym programie jak zero-osn

Ale spoko wlasnie zalatwiam sobie program i zaczne cos pisac pozniej wezme wkleje moje wypociny i ocenicie stan mojej pracy

Pozdrawiam i dzieki za dotychczasową pomoc :)

Odpowiedz do tematu