|
Tulejki do Kress'a |
| Autor |
Wiadomość |
unix
Znawca tematu

Pomógł: 3 razy Dołączył: 15 Gru 2007 Posty: 81 Skąd: Mielec
|
Wysłany: 2008-03-02, 07:33 Tulejki do Kress'a
|
|
|
Ponieważ ceny tulejek do Kress'a powiedzmy sobie delikatnie ... powalają na kolana, postanowiłem popełnić sobie rozwiązanie o niebo tańsze a doskonale spełniające swoje zadanie. Te na zdjęciu to akurat Φ6 i Φ5 ale robią się następne czyli Φ4, Φ3.2, Φ 3.175, Φ3, Φ2.4 i Φ2
 |
_________________ Testy wydajności są jak seks. Wszyscy chcą tego, każdy wie, jak to zrobić, ale nikt nie wie, jak porównać. |
|
|
|
 |
adam Fx
Specjalista poziom 3 MTS CNC

Pomógł: 23 razy Dołączył: 04 Lip 2004 Posty: 608 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 2008-03-02, 09:54
|
|
|
| z jakiego materiału je wykonujesz czy to zwykłastal?? |
_________________ sorki za wszystkie b??dy ... (dyslektyk)
http://pl.youtube.com/watch?v=0uruPlVes7E
praca spawacza mnie przeistacza:D |
|
|
|
 |
unix
Znawca tematu

|
Wysłany: 2008-03-02, 10:36
|
|
|
| To jest stal łożyskowa ŁH15. |
_________________ Testy wydajności są jak seks. Wszyscy chcą tego, każdy wie, jak to zrobić, ale nikt nie wie, jak porównać. |
|
|
|
 |
adam Fx
Specjalista poziom 3 MTS CNC

Pomógł: 23 razy Dołączył: 04 Lip 2004 Posty: 608 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 2008-03-02, 11:07
|
|
|
| ja robiłe z zwykłej stali takie jednorazówki na potrzebe chwili.. ale dorobic taki komplet to faktycznie jest świetna sprawa i napewno tańsza od orginalnych |
_________________ sorki za wszystkie b??dy ... (dyslektyk)
http://pl.youtube.com/watch?v=0uruPlVes7E
praca spawacza mnie przeistacza:D |
|
|
|
 |
unix
Znawca tematu

|
Wysłany: 2008-03-02, 11:11
|
|
|
Tym bardziej, że toczę je sobie sam a sąsiad w ramach dobrej współpracy sąsiedzkiej (jakaś mała flaszeczka) szlifuje mi je bo jest bardzo dobrym specjalistą od ostrzenia narzędzi a szlifierkę ma w domu. Więc to tylko kwestia wątroby |
|
|
|
 |
rockykon
Specjalista poziom 2

|
Wysłany: 2008-03-02, 12:01
|
|
|
| takie rozwiązanie zwiększa bicie narzędzia... często można to pominąć, ale przy narzędziach dużo mniejszych i np z węglika takie rozwiązanie się nie sprawdzi ... |
|
|
|
 |
unix
Znawca tematu

|
Wysłany: 2008-03-02, 12:20
|
|
|
| A próbowałeś w praktyce czy tak Ci się wydaje ? Raczej to drugie jak sądzę ... Te tulejki są szlifowane na szlifierce kłowej więc w porównaniu do fabrycznych które w ogóle nie są szlifowane to one są wykonane bardzo dokładnie. A tak w ogóle to mi się wydaję, że większe bicie powodują narzędzia o większej średnicy a nie mniejszej, a to dlatego, że siła obwodowa jest tym większa im większe jest ramię tej siły i masa. Idąc twoim tropem, to głowica frezarska np o średnicy 300 mm ma mniejsze tendencje do bicia niż frez 8 mm - hmmm, ja bym takiego stwierdzenia nie zaryzykował, ale mogę się mylić i zwracam honor jeżeli tak nie jest, bo nie jestem autorytetem we wszelkich dziedzinach techniki. |
|
|
|
 |
rockykon
Specjalista poziom 2

|
Wysłany: 2008-03-02, 12:42
|
|
|
| Cytat: | | A próbowałeś w praktyce czy tak Ci się wydaje ? |
co mi się wydaje ? ze jedna tuleja wkładana w drugą powoduje nakładanie się bicia ??
przynajmniej statystycznie, bo teoretycznie może ci się udać ze skasujesz bicie
źle mnie zrozumiałeś, masz powiedzmy bicie 0.05 mm w przypadku narzędzia fi 20 i przy małych obrotach jest do zniesienia, a w przypadku narzędzia 1 mm i dużych obrotach narzędzie z węglika i raczej długo nie popracujesz ...
ps od kiedy te tuleje kressa nie są nieszlifowane ?? |
|
|
|
 |
unix
Znawca tematu

|
Wysłany: 2008-03-02, 12:50
|
|
|
| rockykon napisał/a: |
ps od kiedy te tuleje kressa nie są nieszlifowane ?? |
Polecam ten wątek http://www.cnc.info.pl/to...upic-vt2595.htm
A co do narzędzi z węglika to czym one się różnią w stosunku do pozostałych w przypadku bicia bo nie bardzo wiem jaka jest tego przyczyna ? |
|
|
|
 |
rockykon
Specjalista poziom 2

|
Wysłany: 2008-03-02, 13:00
|
|
|
jak masz bicie to cała maszyna ci drga, i wtedy narzędzia z węglika sie kruszą...
widziałeś kiedyś jak wiertło z HSS ugina się podczas wiercenia ?? gwarantuje ze wiertła z węglika nie wygniesz ... |
|
|
|
 |
|
|