|
Poliamid PA6 jako materiał na tuleje ślizgowe. |
| Autor |
Wiadomość |
namemartin
Specjalista poziom 1

Pomógł: 7 razy Dołączył: 01 Mar 2008 Posty: 154 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2008-04-05, 11:58 Poliamid PA6 jako materiał na tuleje ślizgowe.
|
|
|
Witam
Czy ktoś z kolegów stosował poliamid na tuleje ślizgowe? Mareriał jest tani i łatwy w obróbce. Może przeprowadzał ktoś doświadczenia w tym kierunku. |
|
|
|
 |
skoti
Specjalista poziom 3

Pomógł: 92 razy Dołączył: 28 Gru 2004 Posty: 852 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2008-04-05, 16:38
|
|
|
Poliamid ma dosc spora rozszerzalność cieplna . Jeśli zrobisz sobie tulejkę która będzie miala setkę luzu w temperaturze 20 stopni to przy 10 stopniach prawdopodobnie nie pójdzie jej ruszyć . Jeśli masz kawałek tego materiału to zrób sobie taki test : zmierz mikromierzem dajmy na to ten walek , następnie potrzymaj go w ręce kilka minut i znowu go zmierz . Będziesz wiedział o czym mowie . Jeśli chcesz robić na tulejkach to kup z Igusa lub zrób je z brązu . Choć jeśli będziesz musial sobie kupić ten brąz po cenie sklepowej to może się okazać ze lozyska liniowe wyjdą w podobnej cenie . |
_________________ Jeśli uważasz ze moja odpowiedź zaoszczędziła Ci nieco czasu nie bój się wcisnąć przycisku "pomógl" . To naprawdę nie boli |
|
|
|
 |
namemartin
Specjalista poziom 1

Pomógł: 7 razy Dołączył: 01 Mar 2008 Posty: 154 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2008-04-05, 17:01
|
|
|
Dziękuję za odpowiedź. Własnie nie mam tego materiału i nie miałem jak sprawdzić.
Tuleje z brązu tanie nie są. Łożyska trochę droższe. Ehh Jednak chyba najlepszym rozwiązaniem będą łożyska liniowe. |
|
|
|
 |
rockykon
Specjalista poziom 2

|
Wysłany: 2008-04-05, 21:30
|
|
|
a jak sie spisuje teflon ?
ewentualnie może by jakaś żywice epoksydową zrobić z brązem + np teflon... |
|
|
|
 |
jasiu...
Specjalista poziom 2

Pomógł: 47 razy Dołączył: 14 Lip 2007 Posty: 306 Skąd: Westfalia
|
Wysłany: 2008-04-05, 22:20
|
|
|
| Teflon będzie bardzo dobry. Poliamid zupełnie się nie nadaje na części współpracujące ze sobą. |
|
|
|
 |
skoti
Specjalista poziom 3

|
Wysłany: 2008-04-06, 07:58
|
|
|
| Teflon podobnie pracuje pod wplywem temperatury . |
_________________ Jeśli uważasz ze moja odpowiedź zaoszczędziła Ci nieco czasu nie bój się wcisnąć przycisku "pomógl" . To naprawdę nie boli |
|
|
|
 |
pukury
Specjalista poziom 3 no i co teraz ?

Pomógł: 76 razy Dołączył: 23 Lis 2004 Posty: 1638 Skąd: kraków

|
Wysłany: 2008-04-06, 08:42
|
|
|
witam !
oj chyba się mylisz - teflon jest o wiele , wiele stabilniejszy .
toczyłem takie elementy do aparatury i musiały pracować pod ciśnieniem i temperaturą ( około 100stopni ) i teflonowe sprawdziły się doskonale .
można zawsze zrobić eksperyment ( mam i teflon i mikrometr )
pozdrawiam ! |
_________________ pukury - bez majzla i młota to nie jest robota !! |
|
|
|
 |
251mz
Specjalista poziom 3 CNC Machines

Pomógł: 7 razy Dołączył: 27 Sie 2004 Posty: 713 Skąd: Sieradz
|
Wysłany: 2008-04-06, 09:08
|
|
|
Zwykły faktycznie nie ma nadzwyczajnych mozliwosci
Ja bym polecał , poliamid modyfikowany olejony , boramid (czerwony) |
|
|
|
 |
skoti
Specjalista poziom 3

|
Wysłany: 2008-04-06, 10:42
|
|
|
pukury, są rożne gatunki teflonu i te z którymi ja mialem do czynienia tak się zachowują .Faktycznie teflon jest stabilniejszy niż poliamid ale nadal twierdze ze nie jest odpowiedni do tego zastosowania . Swego czasu mieliśmy jaja niemożliwe z takimi tulejkami . Często mieliśmy zwroty z kontroli jakości zimowa pora ponieważ u nas na warsztacie zawsze bylo cieplo a firma dla której to robiliśmy znajdowała się w wielkiej hali gdzie bylo zimno . Oczywiscie po zmierzeniu u nas okazywalo sie ze jest wszystko zgodne z tolerancjami a nie bylo to nic nadzwyczajnego tolerancje w 7 i 8 klasie . Od dluzszego czasu nie stosują tulejek robionych na zamówienie z teflonu lub poliamidu tylko dają brązowe lub od Igusa ewentualnie dają łożyska liniowe . Jedyny element gdzie pracują tulejki teflonowe ma luz 0.1mm i dziala bardzo dobrze .
Zrób sobie eksperyment który wcześniej zaproponowałem . Tylko na tulejce bo z pełnym walkiem to nie wiem bo nie probowalam . |
|
|
|
 |
ALZ
Specjalista poziom 3

Pomógł: 54 razy Dołączył: 06 Sie 2004 Posty: 850 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: 2008-04-06, 10:55
|
|
|
| Nylony(Boramid, Tarnamid itd) to dość nędzny materiał na tulejki do łożysk liniowych. Jeśli już, to jak koledzy wspominali to teflon, ale jednak polecałbym Igusa- odpowiedni materiał i co najważniejsze stabilny i pewny wymiar. |
|
|
|
 |
|
|