Strona Główna CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Akcesoria CNC

Poprzedni temat «» Następny temat
Cięcie sklejki gr.6mm jaka śruba i silniki?
Autor Wiadomość
pltmaxnc 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2008-08-25, 21:43   

ARGUS jesteś czujny jak żuraw.
A może poprostu teraz są "takie inżyniery" produkowane.

jacek81 
Czytelnik forum poziom 3

Wysłany: 2008-08-26, 06:55   

No widze że odzywa się ambitna Polska natura. Szanowny Panie inżynieria metali nie ma nic wspólnego z elektryką podobnie jak informatyka przemysłowa. Człowiekowi który zarzuca mi kłamstwo zapraszam możemy się spotkać i podyskutować o metalurgi ekstrakcyjnej, jeżeli jest inż. to przecież jak przeciętny Polak w jego rozumieniu na wszystkim się zna, z resztą niech sobie sprawdzi na (AGH) jak ma odrobinę honoru .Widzę że pomocy niewiele a obelg i zarozumialstwa sporo.Ponieważ jestem człowiekiem prawdomównym w środę zdjęcia te co obiecałem, a za około miesiąc +/- 2 tygodnie frezazka którą pokaże na forum łącznie z filmami parametrami, po to aby ktoś miał coś z tego forum więcej niż tylko słowa i dyskusje( nie licząc nielicznych). Więcej się w dyskusję nie wdaję i nie jestem obrażony, po prostu czas to pieniądz, a zarabiać trzeba.
Pozdrawiam i dziękuje wszystkim

Frezarka o której mowa będzie w osobnym poście. Wtedy Panowie inż. będziecie mogli sobie podyskutować :)

Kto pyta nie błądzi :)

ARGUS 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2008-08-26, 07:23   

jacek81 napisał/a:
jeżeli jest inż. to przecież jak przeciętny Polak w jego rozumieniu na wszystkim się zna

Nie o to chodzi ale o to że jednostki i przeliczniki "tłuką " na fizyce od podstawówki
więc wydaje mi się że na inżynierii metali jest również sporo fizyki
Nie uważam inżyniera za człowieka wszystkowiedzącego ale sam będąc TYLKO po zawodówce mniemam że powinien teoretycznie wiedzieć więcej niż ja (chodzi mi o teorię)
Ale że idzie kolega na łatwizne i pyta zamiast poszukać
a do tego "żąda " konkretów a nie porad
to po prostu fakt i nie ma się co o niego obruszać
Co do zasadności forum to wielu amatorów dla własnej radochy i przyjemności
zbudowasło swoje maszynki nie zadając takich podstawowych pytań
Na forum jest prawie cała wiedza potrzebna do zaprojektowania i wykonania maszyny
ALE TRZEBA CZYTAĆ - NAJLEPIEJ ZE ZROZUMIENIEM A nie pisać że się nie dyskutuje bo " czas to pieniądz" i wymagać żeby ktoś poświęcał swój czas na odpowiadanie na postawowe pytania
Po prostu :-) "piniądze to nie wszystko " :-)
Pozdrawiam i oczywiście chętnie zdjęcia zobaczę
Zawsze coś ciekawego można podpatrzeć hi hi hi no i skrytykować jakby cóś

PS >>albo w czyms kłamie albo po prostu na łatwiznę idze <<
zdanie tak brzmiało więc to nie zarzut tylko hipoteza alternatywna
a co odezwała się polska natura ? honor ponad wszystko :-) ?

bartuss1 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2008-08-26, 07:34   

ARGUS napisał/a:
jeżeli jest inż. to przecież jak przeciętny Polak w jego rozumieniu na wszystkim się zna

a jak sie nie zna to wie gdzie tego szukać

iwan 
Czytelnik forum poziom 2

Wysłany: 2008-08-26, 09:00   fakt

faktem jest ,z tego co widzę ,ze zasadniczo forum pęka w szwach i jest zasobne w specjalistów, czytam dość długo forum a teraz na bieżąco je sledze i jestem z cala odpowiedzialnością gotowy stwierdzić fakt, ze ludzi którzy ci pomogą jest tu naprawdę niewielu za to napiszesz post i wielu chętnych sie znajdzie którzy poświecą swój czas żeby odrobinę pokrętnie odpowiedzieć na szereg pytań najczęściej to odpowiedz która brzmi "my to wiemy ,to łatwizna , poszukaj sobie" ale jaki jest zatem sęs tego forum ?

clipper7 
Specjalista poziom 2
clipper7

Wysłany: 2008-08-26, 09:11   

jacek81 napisał/a:
Nie zlecę wykonania też z jednego powodu mam tu pełno znajomych co mogą mi wykonać każdy metalowy detal po cenach (koleżeńskich) i 1 sztukę też. Normalnie bym zapłacił taką kasa że głowa boli, jak bym to wszytko do kupy pozbierał, a tak to jak już pracownicy skończą prace to mamy cały zakład do dyspozycji i będzie za piwko. + materiał

Ja może z innej beczki. Kol. Jacek planuje zrobić interes, czyli zarobić. To dobrze. Kol. chce zarobić wykorzystując specjalnie zbudowaną w tym celu maszynę. Elementy tej maszyny chce wykonać na, jak pisze, drogich i skomplikowanych obrabiarkach. Dalej zakładam, że cytowani koledzy nie są właścicielami tych obrabiarek, a pracownikami je obsługującymi. I oto kol. Jacek chce wykorzystać pracę tych maszyn "po godzinach", "za piwko", "po cenach koleżeńskich", bo jak pisze, normalnie (legalnie) byłoby drożej. Czyli kol. Jacek chce bazować swój interes na kradzieży czasu pracy obrabiarek, w które ktoś zainwestował itp.
I to mnie boli.
Życzę sympatycznemu kol. Jackowi, aby zbudował swoją piękną maszynę, rozkręcił produkcję i żeby po pewnym czasie odkrył, że jego pracownicy, "po godzinach", "za piwo" hulają na niej ile wlezie i zaopatrują jego potencjalnych klientów.
I to by było na tyle.

iwan 
Czytelnik forum poziom 2

Wysłany: 2008-08-26, 09:29   

jacek81che zrobić maszynę cnc , ukamienować go bo chce zrobić tanio i jeszcze ośmiela sie zadawać pytania ? clipper7 a Panu sie nie zdarzyło zrobić czegoś "prywatnego " w pracy?przecież Pan Jacek nie prosi o masowa produkcje "za piwo".Zasadniczo jeśli nie chcecie pomoc to po jaka cholerę tracicie czas (do tych którzy faktycznie go tu tracą)dla Pana Jacka?
polska mentalność?
pozdrawiam

jacek81 
Czytelnik forum poziom 3

Wysłany: 2008-08-26, 09:54   

No nie wytrzymałem i musze się odezwać „poszukaj „ no właśnie szukam na forum zdałem pytania a większość się mądrzy ( NIE WSZYSCY) , Wytrzymajcie do jutra prześle wam zdjęcia to wiertaki co pracuje od 2004 roku. Nie znam żadnego właściwa zakładu który udostępni drogą maszynę pracownikowi za piwko, sami sobie pomagamy ludzie !!!tak trudno to pojąc !!! pomyślicie napisałem że prowadzę zakład z ojcem, na litość boską w Kimla kazali mi czekać ponad 3 m-c na maszynę. W SCM chcą170 000 zł ( a i tak jej nie wykorzystam w pełni) i mają od ręki, a to co mi potrzeba można zrobić powiedzmy około 30 000zł, i w 4 tygodnie nie wezmę kredytu tylko dam ludziom lepiej zarobić. Takie to trudno do pojęcia !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

clipper7 
Specjalista poziom 2
clipper7

Wysłany: 2008-08-26, 10:00   

iwan napisał/a:
clipper7 a Panu sie nie zdarzyło zrobić czegoś "prywatnego " w pracy?przecież Pan Jacek nie prosi o masowa produkcje "za piwo

Nie chodzi mi o wykonanie jakiegoś prostego detalu w przerwie śniadaniowej, jak chciałem zrobić "prywaciznę", to pytałem o pozwolenie szefa i nigdy nie spotkałem się z odmową, nie czekałem, aż "cała firma będzie nasza".
Tu chodzi o wykonanie co najmniej kilkudziesięciu skomplikowanych elementów, to jak to nazwać jak nie "masówka". Czy kol. Iwan, jeżeli prowadzi firmę, chciałby zatrudniać kolegów Pana Jacka ?

iwan 
Czytelnik forum poziom 2

Wysłany: 2008-08-26, 10:37   

nie polemizuje Panie clipper7 dlatego ,że nie jest to istotą tego forum, czy ci koledzy co za piwo zrobią te detale pytali szefa czy nie .Kolega Jacek pragnie zrobić maszynę sporych gabarytów czytając forum nie ma odpowiedzi co jest lepszym rozwiązaniem dla maszyny o dł. przekraczającym 2m i dokładności jaką założył kolega Jacek z tad pytania i raczej trzeba sie skupić na nich właśnie. Oczywiście powinni sie skupić na nich ludzie którzy maja coś na ten temat do powiedzenia.
pozdrawiam

Odpowiedz do tematu